Mam tzw. mieszane uczucia. Z jednej strony, to fajnie, że ktoś to chce mieć, no i potwierdzam, że jest to (zarówno KMK/JŻ IDE jak i IDEa) bardzo fajne urządzenie - jak działa. Z działaniem natomiast widaomo jak jest - z jedną atarką działa świetnie, z inną kupa. Oidp rzecz sprowadzała się do w sumie ok. dwóch ustawień układu RC, jak nie działało z jednym, to działało z drugim. Tu może Simius coś by naświetlił.
IDEa miała być pozbawiona tej wady, ale też, jak wiadomo nie jest. Przy czym wina leży tu po stronie Atari Corp., sygnały w gnieździe PBI/ECI (i na płycie też) nie mają takich samych parametrów w każdym egzemplarzu komputera, przez co oczywiście dostaje się twórcy sprzętu z nich korzystającego, a czasem i koderowi, który napisze firmware i utilsy.
Candle zrobił taki egzemplarz IDEi, że działało to z wieloma nawet bardzo dziwnymi kompami (800XL SECAM itd.), tylko nie wiedzieć czemu, ten jego patch występuje (a przynajmniej występował jeszcze 2 miesiące temu) tylko w jednym egzemplarzu.
Ad rem: no, w sumie, czemu nie. Jeśli jest chętny do wznowienia produkcji... to niech robi, jeśli chodzi o mnie. Na opłatę licencyjną mogę machnąć ręką, tradycyjna moja stawka jest za mała (5 złotych od egz.), żebym się musiał o nią chandryczyć, jak to w przeszłości bywało.
KMK
? HEX$(6670358)