BLOG IG zabrał na warsztat stacje klon XF-551 południowych sąsiadów: VD-40
Sporo zdjęć.
Będzie schemat....
http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-flopp … VD-40.aspx
Ciekawostką jest obudowa - popielaty plastic.
Nie mogę zrozumieć, co ma do tego spectruś?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » VD-40 klon XF-551
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
BLOG IG zabrał na warsztat stacje klon XF-551 południowych sąsiadów: VD-40
Sporo zdjęć.
Będzie schemat....
Spokojnie może konkurować z TOMS720 o miano najbrzydszego kloca w całym wszechświecie :)
Bez przesady aż tak brzydka nie jest:)
Jeżeli dobrze widzę, to stacją steruje 8085, więc z XF551 ma to niewiele wspólnego.
A ja proponuję zamówić wykonanie orginalnej płyty XF-551. Chetni, proszę się zgłaszać, policzymy koszty! :) W końcu jest kilka popsutych XF_ek!
Niskonakładowa produkcja (10szt) przekroczy 40zł/szt. dla samej płytki (10x15cm dwustronna).
No a polutowanie - firma by chciała 40-60zł.
No gdyby lutowanie było we własnym zakresie, to cena jest do " przełknięcia ". Ja bym się pisał. :)
Ja też się pisze na nowe płytki do XFki - teraz minimum dwie. Porządny laminat i sprzęcik podziała długie lata. Płytka w XF jest jednostronna, na drugiej są tylko opisy. A co myślicie o sklonowaniu TOMS'a 710?
pisze sie na dwie plytki
Ja też się pisze na nowe płytki do XFki - teraz minimum dwie. Porządny laminat i sprzęcik podziała długie lata. Płytka w XF jest jednostronna, na drugiej są tylko opisy. A co myślicie o sklonowaniu TOMS'a 710?
Jestem jak najbardziej za!!
Tylko może od razu i toms-a 720:)
hmm, podejrzalem schemat u Jera, toz ta stacja elektronicznie jest prosta jak trzonek od halabardy, jedyny problem to dostac gdziec procka .
i napęd ... ;D
Tomsy sa nudne As,
Naped swoja droga , chyba ze 3.5 cala ale to nie rozwiazanie.
napędy można wyrwać za 80-100$ ,do tego elekronika + obudowa + naklejki i przyciski i inne takie..
Ciekawi mnie jaki był by koszt zbudowania takiej xf ki bądź jakiegoś toms-a.?
Na przykladzie Karin Maxi moge powiedziec ze spory, szczegolnie jak sie chce miec w obudowie i 100% dzialajaca.
Już od jakiegoś czasu mam tomsa w głowie. Procesory to nie problem - tak mi się wydaje. Najciężej o napęd i wd2797 - tzn do nabycia, tylko największy koszt. Żeby tanio zdobyć napęd 5.25 720kb (trzeba polatać po sklepach komputerowych, firmach utylzujących) to uważam jest to tylko kwestia czasu - a tymczasowy 3.5'' to też fajna rzecz. Uważam, że budowa klona i tak będzie minimum dwa-trzy razy tańsza niż zakup oryginalnego tomsa "w dobrej cenie".
Pytanie - wd2797 można zastąpić wd1772?
Mafii, procesory to problem, naped to problem, obudowa to problem, budowa klona jest duzo drozsza niz orginalu, poza tym w rezultacie ma sie nadal zwykla stacje dyskow. Mimo propagandy uprawianej przez As-a to nadal jest stacja i moze byla kiedys rewelacja ale teraz to tylko kolejny obiekt do schowka.
No ogólnie racja - tylko ja licze to w ten sposób, że gdyby TOMSa chciało budować 10 osób to koszty by znacznie spadły. Nie mówie, że koszt wyniósłby 200zł bo to nieralne. Według moich obliczeń na sucho bez obudowy i napędu wyjdzie lekko 250-300zł - nie mało (sam WD2797 licze koło stówy - jak ktoś ma to już koszt spada). Osobiście posiadam już napęd i może dlatego tak podchodze do sprawy, z drugiej strony niedługo zima - więcej wolnego czasu na taki projekt. Ja jestem za, ale też sam nic nie zdziałam.
Dla 10 osób to wyjdzie po 500zł. I to ostrożna kwota. Naprawdę skórka nie warta oprawki (w porównaniu z KMK czy SpeedDrive). Dla kolekcjonera nie rarytas....
A napisz mi - po co Ci TOMS ?
Ile jest produkcji stricte 360; 720kB = zero.
Będziesz raz na rok włączał na party?
Faktycznie, jak jest potrzeba PCB do XFki - to:
1. dobrej jakości JPG foto oryginału płyty stacji
2. wysyłasz to do płytkowni.
3. temat załatwiony....
Ehh kubeł zimnej wody wylewacie mi na głowe. Dlaczego chce - tylko z ciekawości - traktuje to jako kolejny projekt DIY. Wiem, że na tym się nie zarobi, a tylko straci - ale satysfakcja bezcenna.
Na przykladzie Karin Maxi moge powiedziec ze spory, szczegolnie jak sie chce miec w obudowie i 100% dzialajaca.
Jak spory?
- mówimy o 500pln czy 1500pln???
p.s. tematów o klonowaniu było już naprawdę sporo, sam się zapisałem jak dobrze pamiętam na karinkę..
Ale nitk do dziś nie chciał odemnie nawet 200pln jako wpłata zaliczki/przedpłata.
pajero ,proszę Cie bardzo ,zbieraj na płytki do XF-ki . :)
Tak jak miałem każdy wieczór (po 23) na Atari to teraz pracuję na 6-14 i nie wyrabiam się.... zostaje sobota.
Mam czas na śledzenie forum. Tak wiec, nie podejmę się.
Ledwo daje radę ciągnąć z Zawadzkim i Husakiem firmware do Sio2SD. No ale to już finiszuje :)
Jak zdobędziecie dobrą fotkę samej płytki to dalej pociągnąć temat może każdy.
no właśnie?
Bo oryginalnie te stacje były robione do ZX Spektrum - jak dobrze poszukacie, to chyba nawet tutaj był wątek na ten temat (4-5 lat temu).
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » VD-40 klon XF-551
Wygenerowano w 0.235 sekund, wykonano 8 zapytań