76

A ja mam dziwny przypadek, jedno SIO2SD właśnie przestało mi ładować binarki (COM, XEX, itp.), podczas gdy na pozór funkcjonuje zupełnie normalnie i ATR-y wczytuje. Binarki normalnie się podmontowują, ale przy próbie zbootowania pojawia się normalnie literka "k", ćwierć sekundy niby ładuje i stop :D Any ideas? Komp sprawny, z innym egzemplarzem SIO2SD bez problemu ładuje wszystko jak należy ;)

77 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-08-05 17:29:49)

Dobrym testem ATMELa jest jego przefirwarewanie. Wgraj 2.3 i zobacz co się dzieje. Potem wróć do 2.4 :o
Wykluczysz jego częściowy pad. Mnie też niby chodził, ale włożenie dobrych kart SD powodowało only komunikat "no Atari directory" i czerwona LED on. Po updacie firmware przeszło mu....

PS. dzienks za PW

78 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-08-05 21:38:44)

Pajero: zanim przeczytałem Twoją poradę sam zrobiłem "upgrade firmware" z poziomu SIO2SD (z karty SD) - 2.4 powtórnie na 2.4 ;) . I co? Pomogło! SIO2SD nie przestanie zadziwiać. Ten "pad" niczym się innym nie objawiał tylko zaprzestaniem bootowania binarek :O Masakra ;)

79

I dlatego w przemyśle nie lubimy atmela.

pomidor

80

Ha! Kolejny do statystyk.

"Padłem" SIO2SD - ewidentnie zwalony program, bo normalnie ekran mam pusty, a przy K4 - Pisze coś w stylu "##SIO2SD setup" (przy czym krzaczki bywają różne) - i zwis.

Dla potwierdzenia tezy dot. stabilności zasilania:  Chwilę po "padzie" ATMegi odpadł mi kabelek 5V z wtyczki. Pewnie przerywał już wcześniej i stąd skutek.

...wie ktoś ja zaprogramować ATMegę z laptopa bez kupowania programatora na USB?  :rolleyes:

81

electronu: skoro oficjalne fuse bity sa ustawione tak, zeby wylaczyc brown-out detection, no to sory ;) poza tym calosc jest zaprojektowana sam wiesz jak ;)

programator na usb mozna rowniez wystrugac, aczkolwiek zawiera on atmela, wiec sie kolo jakby zamyka  ;)

przechodze na tumiwisizm

82

To ja też dla statystyk :) dodam że Piguła zaprogramował tę moją zwisłą Atmegę przekonfigurowując fuse bity i sio2sd odżyło. Tak więc naprawa udała się bezkosztowo. Na ile to pomoże zobaczymy, od naprawy nie używałem za dużo.

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

83

Jakiś wysyp chyba... Moje też padło właśnie. Efekt po włączeniu Atari:

http://kozminski.info/smietnik/20100905479.jpg

Oczywiście folder Atari jest, karta SD sprawna. Po naciśnięciu przycisku (np. K1):
http://kozminski.info/smietnik/20100905480.jpg

Co się zepsuło i ogólnie OCB?

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

84

na 99% wsad ;) Musisz ponownie zaprogramować Atmegę. Spróbuj czy da się to zrobić z poziomu SIO2SD jeszcze, jak nie, to pozostaje tylko przez programator...

85

Takie mam głupie przeczucie, że to wszystko może być wina trzymania tych wynalazków bez obudów. A tu się kabelek porusza i poluzuje, a tu sobie ładunek z ręki skoczy... Trzeba by to chyba choćby taśmą owinąć alboco :D

86

dely, a który miałeś firmware w momencie padu? Czy tu nie ma prawidłowości?

<-- Kontakt przez "E-mail" gdyż albowiem moja skrzynka "PW" jest pełna i zaprawdę nie mam czego usunąć.

--== Kup Pan/i dyskietkę http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887 ==--

87

Update firmware nie mogę zrobić gdyż jeśli jest komunikat NO ATARI FOLDER to jest to niemożliwe.

Firmware miałem autorstwa Pajero.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

88 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-09-05 21:17:32)

Dely i reszta - wsad do wprogramowania na nowo.

No pady wsadu są najczęściej z winy manipulacji on/off (wg mnie problem podania +5V)

Firmware 2.6 ma inne fuse bit, może to coś pomoże: "C3" (High-Byte) and "3F" (Low Byte)

Moje wbudowane Sio2SD w Atari nie zalicza padaczki, ale wierze Wam. Bo nim zrobiłem se wyłącznik opisany wyżej, też coś takiego miałem (raz - ale było).

Ludki - zakup programatora na złącze LPT to 12zł - patrz Atariki
Nie tragedia. No ale zawsze kłopot.

PS. Przez chwilę zaistniał pomysł by wyrzucić z nowego wsadu możliwość jego upgradowania  z karty SD. Wtedy było by miejsce na np. RenameATR.
Ale to tylko przez chwilę - bo byście mieli ww. kłopot zafundowany na "dzień dobry"

89

pajero napisał/a:

Ludki - zakup programatora na złącze LPT to 12zł - patrz Atariki

Plus w moim przypadku jeszcze karta z LPT :) Czego to wina jest, że padają jak muchy - designu PCB, pecha czy czego innego?

90 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-09-06 16:36:02)

Nie będę się wymądrzał i wysyłał Cię do kompa z LPT.
Obecnie pozostaje Ci takowy znaleźć i biorąc wsad 2.x zmienić mu fuse bit przed zaprogramowaniem.
To załatwi sprawę (odratowania i zabezpieczenia się na przyszłość), choć głowy uciąć se nie dam.

Czemu padają?
Bo fuse bit do wersji 2.5 (w sio2sd_all.bin) nie ma ich do końca najlepiej ustawionych.
Czego nie zrobisz (sio2sd.bin) poprzez upgradowanie z karty SD :(
I nie widzę tu winy autora, to wyszło "w praniu".
A że Jakub nie był od 2 lat obecny na scenie - nie mógł zareagować za wczasu.

Wszystkim zostaje przeprogramowanie. Na zlotach, u znajomego elektronika, w sklepach z elektroniką....
Podstawa to zmienienie fuse bit.

91

Czy programując tego nieszczęsnego atmelowego procka przez ISP powinno się mieć włączone zasilanie w SIO2SD, a tym samym mieć to podłączone do załączonej atarynki?

Dziś spróbuję się z tym zmierzyć, OMG...

92 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-09-22 17:14:15)

Należy doprowadzić 5V do Sio2SD bo tego potrzebuje Atmel i sam programator. Czyli
- podłączasz programator (jeśli stk200/300 to do portu LPT przy wyłączonym sprzęcie).
- łączysz to z pinami Sio2SD
- włączasz programator tudzież PC
- Sio2SD do Atarki i je odpalasz
- kalibrujesz programator jeśli tak potrzeba
- programujesz.

czytaj też tu: http://atariki.krap.pl/index.php/SIO2SD … 2adu_ATMEL

PS. Nowy wsad eliminuje potrzebę odłączania Sio2SD od Atarki - kable Sio na żywca.
Co jest jednym z powodów padaczki.
Ostatnie testy w toku...

93

Tak właśnie zrobiłem i echo. PonyProg (bo jego użyłem) w ogóle nie widzi atmelka.
Więc albo zła konfiguracja portu LPT w BIOSie (ale to raczej odpada, bo Pony generalnie widział port i port nie był ustawiony na SPP czy SSP, whatever), albo atmelek zimny trup...

Albo mój ręcznej roboty, jeszcze z czasów studenckich, przetestowany wielokrotnie i dotąd niezawodny, kabelek już nie jest niezawodny.
....albo... nie jest kompatybilny z stk200? Mój kabel ma raptem 3 rezystory, żadnego scalaka jak stk200.

PS. Nowy wsad eliminuje potrzebę odłączania Sio2SD od Atarki - kable Sio na żywca.
Co jest jednym z powodów padaczki.
Ostatnie testy w toku...

Huh? Kto odłączał i po co?

94

Raczej brak kompatybilności, bo PonyProg robi kalibracje, jak się nie uda - nie dogada się z Atmelem.
Jak po LPT śmiga drukarka to i reszta.

A odłączanie Sio2SD - by wejść do trybu konfiguracji albo by na szybko odmapować wszystkie napędy bez utraty tegoż mapowania.

95

A znasz jakieś inne programy?
Wiem, że tym moim kablem programowałem kiedyś atmela, tylko nie pamiętam, jakiego programu używałem... a to było dobre 7 lat temu ;)

96

Nie trenowałem, ale ponoć AVR Dude

97 Ostatnio edytowany przez Piguła/Shpoon (2010-09-27 20:04:33)

Potwierdzam AVR Studio - ale w nim inaczej ustawia się poszczególne fuse bity.
Mogę tylko dodać, że od czasu stosowania ustawień które już podał Pajero - żadna osoba nie zgłosiła się do mnie z padniętym Atmelem.. a trochę czasu już upłynęło.

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

98

A ja potwierdzę podejrzenia zarówno  Jacques'a jak i albeerta, bo u mnie padaka sio2sd też nastąpiła przez niepewny styk, ale nie w gnieździe SIO Atari czy wtyczce tam wchodzącej, ale we wtyczce wpiętej w płytkę SIO2SD. Przez brak obudowy 2 przewody tam wpięte, mimo usztywnienia taśmą, narażone na częste dotykanie, zginanie i wykręcanie nadłamały się. Tak więc warto sprawić sobie jakąś obudowę i zapewnić pewne umocowanie kabla SIO w miejscu wejścia do obudowy tak, aby unieruchomić przewody w środku obudowy.

99

Na szczęście nowy wsad 3.x wyeliminował potrzebę majstrowania i samourywania się przez to wtyczki. Wszystko da się zrobić z poziomu przycisków lub programowo.... premiera na pewno w tym roku :D

100

@mowny: no dokładnie tam mi się kabelek nadłamał, przy płytce.

Pytanie w eter: czy ktoś miał do czynienia z programatorami STK500? Spisuje się to jakoś (szczególnie te z allegro za 40 zeta)?