czy istnieje jakaś książeczka, manual do TOMS 720? może Ktoś mi powie jak w MyDOS formatuje się dyskietki w różnych gęstościach? w głowę zachodzę jak to zrobić, ale głowa za mała na taki problem...

no i jak okiełznać te przyciski oraz co pokazuje ta naklejka na stacji?

2

http://www.mathyvannisselroy.nl/main.doc

http://atarionline.pl/biblioteka/materi … MS_720.pdf

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

3 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-08 18:53:50)

CIekawy byłem kiedy antybrygaW w końcu coś napisze jak okiełznać toms-a 720:)
-widać że zakup dotarł :)

Tak naprawdę to przecież na naklejce jest dokładnie napisać co do czego co służy, ja używam tylko kombinacji to włączania bufforowania oraz przełączenia stacji na d2, czasem jeszcze guzik zapis.
A jak ustawić ścieżki parzyste i nieparzyste to nie mam pojęcia.
A jeśli chodzi o mydos to:
Mydos jest niestety porąbany i dość trudny, zawsze jak odpalam toms-a 720 jako pierwszą stację to wymiotuję(bo jestem lamer i nie umiem obsługiwać zwykłego dosa)na szczęście jest niezawodny toms nawigator w t710.
Spróbuj na początek toms navigator-a najlepiej jest dużo łatwiejszy i super prosty, tam możesz się pobawić formatem 720kb.

ALe ostanio się dzieje w świecie stacji Toms......

NIestety na bieżąco nic Tobie nie podpowiem bo moje atari się tjuninguje, więc jak coś to mogę napisać z "pamięci".
A daj zawsze stacji po zamknięciu drzwiczek tak z 1.5 sekundy aż rozpozna gęstość(pisali nawet o tym w tajemnicach atari)..

Jak coś to pytaj.
Stacja ma baaaaaardzo dużo możliwości..

4 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2010-09-09 08:54:09)

to znaczy jak się domyślam żeby włączyć jakąś funkcję trzeba nacisnąć 2 razy środkowy przycisk i 1 raz lewy dla przykładu? próbuję zmienić ścieżkę, ale to mi się nie udaje, w ogóle jakby nie reagował na podwójne naciśnięcia klawiszy - na pojedyncze reaguje, zmienia się informacja na 7-LED...

znalazłem w manualu do tomsa jakąś kosmiczną kombinację klawiszy, formatującą dyskietkę...ale to wymaga jak dla mnie wyjaśnienia - może Ktoś się zna i podpowie?

P.S.
znasz może Kogoś kto mógłby mi wstawić rozszerzenie pamięci 320kB?

5

bezrobotny napisał/a:

to znaczy jak się domyślam żeby włączyć jakąś funkcję trzeba nacisnąć 2 razy środkowy przycisk i 1 raz lewy dla przykładu?

Ty może przestań myśleć, a przeczytaj instrukcję do stacji, gdzie wszystko masz opisane na stronie 16 i to tak łopatologicznie, że trudno nie zrozumieć.... choć jak widać są wyjątki.

Bla bla bla bla, bla bla bla. Bla bla bla - bla - bla. Blabla bleee.

6 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 10:22:11)

antybrygadoW
Nie !
wciskasz 2gi przycisk i go trzymasz i wciskasz 4przycisk, i zacznie migać - (tak mruga myślnik) to jest bufforowanie ścieżek właczone a jak nie muraga to buffowanie ścieżek jest wyłączone.

Jak formatować dyskietki pod mydosem naprawde nie mam pojecia, pisałem juz o tym:)
Spróbuj toms navigator-a.
Tam wciskasz f i wybierasz w lewo bądź w prawo i na końcu masz magiczny format 720kb, a aby uzykać naprawdę pełną szybkośc stacji to musisz mieć dyskietke właśnie sformatowaną w tomsie 710/720 (nie wiem czy mydos/toms navigator) robi od razu przeplot formatu dyskietki w ultraspeedzie....
Jak juz to zrobisz i sformatujesz dyskietką tak jak pisze to zobaczysz dopiero magię toms-a, jak masz sio2ide czy jakieś inne sd2ide to stacja tomsa z właczonym bufforowaniem w trybie turbo bądź ultraspeed jest sporo szybsza..

Dyskietki które są nieformatowane w tomsie działają wyraźnie wolniej w nim(?!).
Pewnie ma znaczenie formatowania przez tomsy w przeplocie utraspeed?!
Ale któś mądry może się wypowie:)

Napisz z czym masz problemy, !!Stacja wbrew pozorom jest naprawdę trudna w obsłudze i trzeba jej się nauczyć i przyzwyczaić.!!!!

Jak pisałem będę pisał z pamięci, albo mogę pobawić się stacjami bez atari:(
Pamięc może rozszerzyć Cancle, własnie z mojej wyleciało 256kb by Toms i teraz ma 1mb, ale atari dalej jest u candlego..

p.s. Pecuś stacja naprawdę nie jest prosta w obłudze, ubiegłeś mnie w poście.

7

AS... napisał/a:

Pecuś stacja naprawdę nie jest prosta w obłudze, ubiegłeś mnie w poście.

Ale nawet w LDW nigdy sie nie "dwuklikało" przycichami, zawsze było to przytrzymanie jednego i wciśnięcie drugiego.... a najważniejsze, że mimo że sobie nie poradził "myśląc", nie raczył (jak zwykle) sprawdzić w instrukcji, którą (też jak zwykle) dostał "na tacy".

8 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 10:38:26)

Ale to przecież normalne w przypadku AntybrygaW/bezrobotnego ..
-Chłop w końcu kupił stację toms-a 720 i pewnie doznał szoku:)

Ale spokojnie,
- trzeba pomóc komuś kto będzie używał tego potwor-a, a nie schowa go głęboko do szafy.

9 Ostatnio edytowany przez bezrobotny (2010-09-09 10:44:04)

Mój drogi ASku, czyżbym aż tak Cię zdenerował, że musisz pisać mój tajny login ;)
przepraszam, ale z tą stacją to nie mogłem się pohamować - wszyscy fani małego A chyba rozumieją...

nie prawda, przeczytałem, ale tylko informacje związane z formatowaniem - na stronie 16 nic nie ma... w manualu który dostałem jest tylko:

An  additional note: it is a good idea to set the density of the
     drive  you  are  about  to format, unless the drive is not capable of
     double  density.  (see  the  "P"  command  for information on setting
     density.)  Otherwise,  MYDOS  will format the drive in the density of
     which it was last accessed.

i

P. Diskette Density Selection

The  density  used  for most MYDOS commands is determined by the
     data  written  on  the diskette and the operator need not worry about
     setting  it. The "P" command is provided to allow forcing the density
     setting  for  the  format  ("I")  command,  and to permit setting the
     density  for  disk  drives  and  systems  that  do  not automatically
     recognize  the  density  of  a  diskette  when  reading sector 1 (for
     example, Indus GT drives).

Type the drive number, followed by "S" or "D" to set the density
     of the drive. Example: "2,D".

trochę mało...

10 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 10:52:44)

Nie nie zdenerwowałeś:)
Wręcz przeciwnie, lubię tematy Tomsowe.
Cieszę się że w końcu się Tobie udało......Z drobną pomocą osób
jeszcze parę miesięcy i się jej nauczysz:)

O Jezusie brodaty:
format 720kb w zwykłym mydosie:

0 1 n y n y 80 return 0 return

He he niezłe znalazłem to w instrukcji stacji...

Pisz czego nie wiesz.

11

bezrobotny napisał/a:

na stronie 16 nic nie ma...

W drugim poscie dostałeś DWA linki. Drugi to polski manual i na stronie 16 opisane są DOKŁADNIE wszystkie kombinacje przycisków a nawet sposób ich naciskania.

Kurde AS, trudne te combosy ;)

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

13 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 12:28:59)

He he, Combosy, dobre!
Jazda z kombosami to jest dopiero przy dyskach logicznych gdzie jak się coś kopiuje bez rozszerzenia pamięci, trzeba zmieniać RĘCZNIE gęstość stacji itd. oraz znajdywać właściwy dysk logiczy (steruje się tym wszystkim ze stacji) wmiędzy czasie przekładać dyskietki itd.
To jest dopiero jazda.

A kto powiedział że Toms 720 jest łatwy:)
Ale dobrze powiedziane jest dużo kombosów i raz trzeba trzymać jeden raz 2gi przycisk  i wciskać odwrotnie.

Teraz Berobotny będzie ćwiczyl chwyty fortepianowe na tomsie, szkoda że  ma jeszce toms os w swoim kompie, bo tam to nawet 10palców to czasami za mało:)

14

myślałem, że będzie dało się coś wybrać jakąś gęstość z menu, a tu tajemnicze, nieopisane w manualach O...

15

Ja nie kumam jednej rzeczy... bezrobotny vel antybrygadaW ma problem z obsługą TOMS-a a na Allegro sprzedaje cartridge-e z SDX zbudowane przez siebie? ;)

16

Jacques, aż strach się bać, co to za SDX ;)

oto koło :r przyp "pole 3,142857 * :r * :r przyp "l 2 * 3,142857 * :r przyp "i l / 360 powtórz 360 [np :i lw 1] już

17 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 16:40:33)

bezrobotny napisał/a:

myślałem, że będzie dało się coś wybrać jakąś gęstość z menu, a tu tajemnicze, nieopisane w manualach O...

Maruda maruda

18

a wiedzieliście, że w TOMS 720 nie ma transformatora? jest przetwornica impulsowa, a kabel 230V wchodzi od razu na płytkę zasilacza... ciekawe ile taka przetwornica jeszcze pociągnie, pewnie kondziory to już powysychały...

a może Ktoś tu wie do czego służy ten kabel z wtykiem DIN5? chodzi o ten czarny wtyk, bo szary idzie do atari....

19 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 17:48:37)

Nie grzeb w niej bo zepsujesz!! :)
A nie każdy nie każdy...nie ma przetwornicy.
To manufaktura.(nie ta z Łodzi)

kabel 5din... spróbuj podłaczyć do niego przejście sio5din
-działa?

Tomsi swego czasu montowali dod. gniazdo w atari 5din, tak aby sio było wolne.
MI na szczęście się udało to ominać bo nie mieli gniazda..

20

no właśnie, kiedy te stacje powstawały, gdzieś koło 1995 roku jak dobrze pamiętam... w tamtych czasach stworzyć przetwornicę to była nie lada sztuka... z rosyjskich komponentów...

21 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-09 18:59:13)

Budda Ciebie opuścił...? :)
1989/1990rok dwóch panów wpadło na pewien pomysł, zrobić najlepszą stację do atari.
mieli do dyspozycji stare radio, "zwrotnicę kolejową", kilka kabli, programator epromów(!) oraz dużo pomysłów.....

Pierwsze sztuki poszły w świat w 1991roku
i miały wystające przyciski (rzóg/slight ma taką..!) bo były z trochę starszego radia:)
W 1995roku to Toms zawijał działalość do atari.

Dobra chyba zacznę kończyć opowieści dziwnej treści..

22

a to w manualu to jest D, a nie 0 czy O...

mam pytanko, a właściwie dwa...

1. po włączeniu stacji na wyświetlaczu miga coś jakiby 10 i stacja wisi, to normalne? jeśli tak to co to oznacza, jak to się zmienia i jak odpala stację?

2. nie wiem czego to wina, mam dyskietkę nagraną w 720k... stacja niby normalnie ją wykrywa jako 7, ale dos nie potrafi jej odczytać... albo sformatuję dysk na 720k, to dos nie czyta SD ED DD... jak sformatuję w DD, to nie czyta 720k... co jest grane?

pozdr.

P.S. Kto chciałby pogadać ze mną o stacjach dyskietek 3,5" dla atari?

23

2. jaki dos jej nie widzi? MyDOS? może nagrana pod Spartą. Inne DOS-y Ci nie zobaczą 720kB :P