Szukam programu co by obslugiwał kilka gęstości.
Chodzi dokładnei o :
#  SS/SD - 40 ścieżek, 18 sektorów, 128 bajtów na sektor = 90 kB
# SS/ED - 40 ścieżek, 26 sektorów, 128 bajtów na sektor = 130 kB
# SS/DD - 40 ścieżek, 18 sektorów, 256 bajtów na sektor = 180 kB
#  DS/DD - 40 ścieżek, 18 sektorów, 256 bajtów na sektor = 360 kB
# DS/QD - 80 ścieżek, 18 sektorów, 256 bajtów na sektor = 720 kB

Najbardziej zalezy mi na tych dwóch ostatnich ( 360 i 720)

Najlepiej jaky posiadał trzy funkcje jak w temacie:-) (lub kilka programów co by to robiły) i tak:

1) formatował
2) robił weryfikacje zapisu całej dyskietki ( okazalo by sie czy dyskietka walnięta lub głowica napędu? )
3) pokazywał format dyskietki wsadzonej do stacji

I jeszcze jedno pytanie do formatowania na pojemność 720 potrzeba jakąś lepszejszą dyskietke ?

"wszystko się kiedyś kończy......."

2 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-09-06 11:46:39)

Ad 2: weryfikację w teorii powinna robić stacja po sformatowaniu (albo całej dyskietki albo jednej ścieżki). Jeśli formatowanie się udaje, to znaczy, że weryfikacja wypadła dobrze i już nie trzeba dodatkowo weryfikować.

Ad dyskietki: tak, najlepiej, żeby to były dyskietki DD 96 tpi (normalne mają 48 tpi).

Programu, który by robił wszystkie trzy te rzeczy, nie znam. Oddzielnie, to oczywiście te formaty obsługuje formatter SpartaDOS, menu MyDOS-a (opcje O i I), możesz w ten sposób obłatwić dwa pierwsze dezyderaty. Co do punktu 3 - jaka to stacja, co ma 720k ale nie ma wyświetlacza do pokazywania formatu?

KMK
? HEX$(6670358)

3 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-06 12:02:56)

Stacja to Toms710:)

-Dyskietki najlepiej 96tpi(dpi?) Polaroid (marzenia w dzisiejszych czasach).
Ale toms710 jest mniej wybredny od Toms-a720 i na 48tpi również daje radę w 720kb, tak że działa to po kilkunastu latach.

Stryj w czym tkwi problem?
Stacja nie chce formatować w 720kb i 360kb???
Jeśli Twój toms nie chce formatować w 360kb/720kb to jest pewna teoria którą to odkrył Pajero w przypadku tomsów 720kilo.

Czytałeś maila???

4

Wlasnie As... nie chce formatowac na 720 owych dyskow ;/ i neiwiem co jest bo pierwsze 3 najmniejsze formaty idą ... 360 jeszcze nie probowalem bo w TN nie ma takiej opcji...
Albo dyskietki lipne albo coś ze stacją ?

To co z tym punktem 3 ? ;-) Da sie taki program napisac ? Lub dodac jakis wyswietlacz do stacji co by pokazywal ? Pytanei do elektroników :-)

5 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-06 14:35:46)

W toms nawigatorze 1.2 jest opcja formatowania na 360kb, w zwykłym mydosie tak samo, tylko nie pytaj mnie się jak to zrobić pod mydosem bo nie mam bladego pojęcia...!
Sprawdź czy stacja sformatuje na 360kb, jeśli tak to winy szukał bym w dyskietach.
Nie masz jakiegoś Polaroid-a 96tpi???

I jeśli nie pójdzie w 360kb to włączę jasno widzenie i na 99% jest problem z 2gą głowicą w stacji.
Pajero to wykrył i w głuchołazach2k10, bawiliśmy się moimi tomsami u mnie działało (w tomsie 710 i w tomsie 720 dość mocno skatowanym) natomiast stacja Pajero czyli toms 720 formatował do 180kb idealnie a przy gęstościach wymagających użycia 2giej głowicy to był środkowy palec...Oczywiście na tej samej dyskietce były próby i testy.

Jeśli tak to trzeba zakupić napęd, w Tomsach są teac-e które mimo iż mają taką same oznaczenie moedlu wyglądają zupelnie inaczej "wizualnie" oraz elektronicznie.

W końcu temat dla mnie:)
A propo wyśfietlacza to nawet w 1996roku sam Toms się tego nie chciał podjąć.

6

stryker napisał/a:

To co z tym punktem 3 ? ;-) Da sie taki program napisac ?

Tak.

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

7 Ostatnio edytowany przez stryker (2010-09-06 16:02:09)

Ściagnelem Toms Navigator 1.21 - i lipa 360 tez milczy.
Dyskietka zaczyna kręcić ale glowica wogoel sie nei rusza ...
Gdy zakupilem te stacje od kolegi z Gdanska nie testowalem formatów 360 i 720 ... moze juz wtedy bylo cos nie tak.
Lub podczas transportu poczta polska gdy stacja byla u jer'a na robieniu schematu.... coś ja trzasło...
Cholera wie...

8

stryker: formattera to ci nie napiszę, ale program do testowania gęstości, to proszę uprzejmie. Wychodzi się z niego przez Esc na pytanie o numer dysku. Plik nazywany ZIP, bo forum nie akceptuje COM - ale to jest COM, nie trzeba odpakowywać, wystarczy zmienić nazwę.

Post's attachments

gp.zip 736 b, liczba pobrań: 4 (od 2010-09-06) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
KMK
? HEX$(6670358)

9 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-06 18:56:26)

stryker napisał/a:

Ściagnelem Toms Navigator 1.21 - i lipa 360 tez milczy.
Dyskietka zaczyna kręcić ale glowica wogoel sie nei rusza ...
Gdy zakupilem te stacje od kolegi z Gdanska nie testowalem formatów 360 i 720 ... moze juz wtedy bylo cos nie tak.
Lub podczas transportu poczta polska gdy stacja byla u jer'a na robieniu schematu.... coś ja trzasło...
Cholera wie...

Czyli jasnowidzenie mi się włączyło i zgadłem.:( niestety.
Qrde w takim razie coś jest sp**** z napędem.
Bo 360kb również zmusza stację aby 2ga głowica się ruszyła.
Identyczny objaw miał Toms 720 Pajero:(

Najlepiej to skołować 2gi napęd do niej, jak Tobie pisałem są to teac  ale jest to również jak stacja totalna manufaktura.
Brat miał dokładnie taką samą usterkę w swoim tomsie 720, który trafił do mnie na testy.
Zmiana napędu pomogła, tylko że robił to kolega elektronik(brata) i kosztowało to 0,5 redlabel-a ... :) + na allegro napęd chyba 25pln z wysyłkę.( ja sam bym się nie zabrał za przekładkę, bo stacja po takiej operacji na pewno by już nie działała:()

10

As... stacja juz działa :-)
Wysłąlem do Simiusa i ją "uleczył"
Wina "Brak połączenia między bramkami LS00 w obwodzie impulsu INDEX."
Tak wiec Toms dalej sprawny ;D

ps. Pajero skontaktuj sie z Simiusem ... możliwe ze w stacji Tebego tez jest jakas "mała" awaria ... i napęd jest cały ;-)

11

Nie ma potrzeby szukać jakichś specjalnych formaterów. MyDOS formatuje i na 360kB, i na 720kB.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

12

Dzienks  Stryjek.

Simius - wystarczyło przelutować?

13 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-10-01 12:16:33)

stryker napisał/a:

As... stacja juz działa :-)
Wysłąlem do Simiusa i ją "uleczył"
Wina "Brak połączenia między bramkami LS00 w obwodzie impulsu INDEX."
Tak wiec Toms dalej sprawny ;D

ps. Pajero skontaktuj sie z Simiusem ... możliwe ze w stacji Tebego tez jest jakas "mała" awaria ... i napęd jest cały ;-)

yeach
Super że się udało...!
A ja z brata stacją walczyłem 2miesiące ale też się udało, a może to była jakaś pierdoła.
Super że jest ktoś w dzisiejszych czasach kto ogarnia nasze ukochane zabawki.