26

No faktycznie, musiałbym się wkręcić bez pamięci ... :)
W tym przypadku jednak zastosuję metodę "małych kroczków", będzie to korzystniejsze i dla mojego portfela, i dla mojego zdrowia psychicznego...
A ile kosztować może 100% sprawna stacja CA lub LDW ? Bo istnieje możliwość, że nie dojdę do porozumienia ze swoim egzemplarzem...

27 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-03 12:42:34)

200-300pln za goła sztukę w ładnym stanie.
Ale zapodaj sobie taką stację z min. chociaż turbo.
A jak trafisz z tomsem multi... Ale cena to tutaj może być ??? nie mam pojęcia jaka...

Skontaktuj się ze Żbikiem, ma kilka 1050 z topdrive do sprzedania...

28 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-09-03 12:50:59)

As, nie mieszaj mu, stacja CA albo LDW *bez* TOMSa może być akurat lepsza. Zależy co kto lubi. Na razie gość ma zwykłą stację, niech się z nią oswoi, a potem będzie wiedział, czego mu trzeba.

EDIT: objaśniam moją kontrowersyjną tezę:

Główną zaletą TOMSa Multi jest kopier TDK, do kopiowania zabezpieczonych dyskietek. Teraz natomiast takowych nie ma, więc po co to komu. Natomiast w ROM-ie TOMS-a Multi są błędy, jak wiadomo, i te stacje nie działają zbyt dobrze. Więc "goła" CA albo LDW będzie raczej lepsza, zwłaszcza że ma ciekawy potencjał (jak pisałem wyżej), który po zamontowaniu TOMS-a się traci w trudno odwracalny sposób.

KMK
? HEX$(6670358)

29 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-03 13:03:10)

Nie mieszam, napisałem co jest najlepsze.
I finalnie jak szuka taniej i dobrej stacji skierowałem do Żbika który wygrzebał 5szt 1050 z topdrive...

p.s. zaletą ca/ldw z multi jest jeszcze szybkość tej stacji:)

30

A ja jednak polecam doprowadzenie tej CA-2001 do porządku lub nabycie innej. Zdecydowanie najbardziej estetyczna stacja do XE i daje dużo "retro-klimatu" ;) A do wielkopojemnych dyskietek to masz przecież już SIO2SD ;)

AS: powinieneś już mieć wpisane w polu skąd: "Z fanklubu TOMSa 7xx" :P

31 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-03 13:09:53)

Zaczyna się :)
Poczekam aż mi Dely zmieni,
"zamiast starszy atarowiec" na toms coś tam...!...

32 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-09-03 13:10:42)

AS... napisał/a:

Nie mieszam, napisałem co jest najlepsze.

Napisałeś, co jest twoim zdaniem najlepsze. :P Ale nie każdy ma twoje potrzeby, ja np. poprosiłem truba, żeby z mojej CA wydarł TOMS-a Multi i zadał jej z powrotem standard (+ 64k RAM-u).

KMK
? HEX$(6670358)

33 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-09-03 13:11:50)

No bo wciszkasz tego TOMSa 720 do każdego niemal wątku, sam wiesz ;) I jeszcze jakieś gdybanie czy cena prawdziwa na aukcji czy nie, jak tu chłop prosi o pomoc z CA-2001 ;) AS, nie obrażaj się (mam nadzieję), sam znasz przecież te swoje TOMSowe grzeszki/fetysze :)

34 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-03 13:17:28)

Drac,
Obiecuję że na kolejnym party wezmę kilka różnych stacji i tradycyjnie 2-3szt tomsa 720kilo.
Tak do testów..
Pisałem wielokrotnie że przewaliłem wiele stacji i wszystko kuca do stacji Toms.
Jedyną ciekością dla mnie jest karink-a.
I jej masakrystyczna prędkość.

Ale wiem nie każdy ma pińcet dyskietek i 3/4 z nich w formacie 720kb.
I takie wymagania jak ja!
p.s.
W końcu poddałem się trendowi i zapodałem sio2ide inside, ale niestety nie muszę pisać co działa szybciej:)...
Teraz i tak nie mam atari bo Candle je tuninguje..

35

As, ale ja znam stacje TOMS. 720 mieliśmy w redakcji, 710 też miałem przez jakieś dwa tygodnie (do testów), TOMS Multi to wiadomo ;) - no, generalnie, jestem trochę zorientowany w temacie.

KMK
? HEX$(6670358)

36 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-03 17:09:46)

Tak i po Twoim artykule w atari magazynie zakupiłem toms-a 710:)Ale to było tyle lat temu..

Wiem że jesteś zorientowany.

37

Zatem nasmarowałem prowadnice. Jeszcze raz wyczyściłem głowicę, nie wiem natomiast, gdzie jest tajemniczy sensor wymagający tego zabiegu również ...
Po tych czynnościach stacja pracuje 3 razy ciszej, poprawa jest kosmiczna. Formatuje też 3 razy więcej dyskietek. Jest chyba zatem technicznie sprawna, co mnie niezmiernie cieszy.
Spostrzeżenia kolejne to takie, że pracuje ona straszliwie powoli. Na razie działam pod MyDOSem i powolność ta skłania mnie nieuchronnie, aby wypróbować DOSXLa, który posiada jakieś tam turbo w swoim "organiźmie".
Zainteresowałem się natomiast, oprócz rozszerzenia stacji do 64k, także QMEGiem. Bardzo proszę o kilka słów informacji na jego temat: gdzie to można kupić i za ile, jakie są z niego korzyści, i czy jego zamontowanie nie jest wielkim wyzwaniem.

38

Tradycyjnie wszelkie rozszerzenia Atari, w domyśle Lotharek, montuje do środka 4 OS'y, jeśli chodzi  o stacje to poczytaj forum, nie rzucaj się na głęboką wodę przetestuj najpierw standartowe.

Dzieci (dzisiaj prawie 20 letnie) wychowałem na Atari 65XE i LDW2000, teraz po latach wracamy, typowa nostalgia.

39

Mam podobny problem ze swoją stacją CA-2001. Odgrzebałem ją i wszystko jest pięknie. Chodzi bardzo cicho, prawie nie słychać przesuwania głowicy. Jednak nie potrafię poprawnie sformatować dyskietek. Niektóre odczytuje poprawnie, inne już podczas formatowaniu pokazuje błąd. Czasami podczas kopiowania jakiegoś sektora gdy stacja próbuje ponownie odczytać sektor - poruszam dyskietką w stacji i wtedy stacja odczyta niby błędny sektor. O co tu chodzi? Czy głowica nie dociska do dyskietki? Co mógłbym zrobić? Posiadam również oryginalną dyskietkę z DOS XL, DOS XE ale problem pozostaje.
Za wszystkie rady i sugestie będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Marcin

40

Na dzień dobry - przeczyść głowicę.

Sikor umarł...