Pozwolę sobie troszkę odsmażyć kotleta.
Lubuntu 10.10 polsi remiks, gcc 4.4.5, Audacious 2.4. Podczas kompilacji sypał mocno błędami:
- wszystkie symbole związane z GTK+ w "static void plugin_about(void)" uznał za nieznane (choć odpowiednią paczkę developerską mam) - wywaliłem całą treść funckji
- dostałem ostrzeżenie - "warning: implicit declaration of function ?filename_split_subtune?" - pomogło dopisanie #include <libaudcore/audstrings.h> (zajrzałem w źródło "firmowego" plugina do SIDów).
Po tych modyfikacjach gra i buczy :)
EDIT:
Przed moimi modyfikacjami, źródło "fabryczne" przy kompilacji sypało takimi błędami.
gcc -s -O2 -Wall `pkg-config --cflags gtk+-2.0` `pkg-config --cflags libmowgli` -shared -fPIC -o asapplug.so -I. audacious/asapplug.c asap.c acpu.c apokeysnd.c
audacious/asapplug.c: In function ?plugin_about?:
audacious/asapplug.c:45: error: expected ?=?, ?,?, ?;?, ?asm? or ?__attribute__? before ?*? token
audacious/asapplug.c:45: error: ?aboutbox? undeclared (first use in this function)
audacious/asapplug.c:45: error: (Each undeclared identifier is reported only once
audacious/asapplug.c:45: error: for each function it appears in.)
audacious/asapplug.c:47: warning: implicit declaration of function ?gtk_message_dialog_new?
audacious/asapplug.c:47: error: ?GTK_MESSAGE_INFO? undeclared (first use in this function)
audacious/asapplug.c:47: error: ?GTK_BUTTONS_OK? undeclared (first use in this function)
audacious/asapplug.c:49: warning: implicit declaration of function ?gtk_window_set_title?
audacious/asapplug.c:49: error: ?GtkWindow? undeclared (first use in this function)
audacious/asapplug.c:49: error: expected expression before ?)? token
audacious/asapplug.c:50: warning: implicit declaration of function ?g_signal_connect?
audacious/asapplug.c:50: error: ?GCallback? undeclared (first use in this function)
audacious/asapplug.c:50: error: expected ?)? before ?gtk_widget_destroy?
audacious/asapplug.c:51: error: expected ?)? before ?gtk_widget_destroyed?
audacious/asapplug.c:53: warning: implicit declaration of function ?gtk_window_present?
audacious/asapplug.c:53: error: expected expression before ?)? token
audacious/asapplug.c: In function ?load_module?:
audacious/asapplug.c:66: warning: implicit declaration of function ?filename_split_subtune?
audacious/asapplug.c:66: warning: initialization makes pointer from integer without a cast
make: *** [asapplug.so] Błąd 1
Niestety mam mam wrażenie, że plugin działa trochę niestabilnie - przy próbie ładowania niektórwych sap-ów, mpt-ków Audacious po prostu mi się wyłącza. Skompilowałem sobie też plugin pod MOCa - jeszcze mi się nie wysypał...
grzybson/SSG^NG