Witam,
Otóż ujrzałem na własne oczy po raz pierwszy stację CA2001. :) Wcześniej oczywiście miałem wyłącznie magnetofon, w dodatku w wydaniu ATARI incydentalnie.
Serdecznie proszę, bardzo prostym językiem, o garść informacji na temat zagadnień stacjowo-dyskietkowych (jak formatować i czym najlepiej, na jaki format, a przede wszystkim jak skopiować cokolwiek z SIO2PC lub SIO2SD na CA2001 i odwrotnie), jakiego DOSa używać najwygodniej i info na temat jego poleceń (kopiowanie, formatowanie pod DOSem). Będę wdzięczny za linki do potrzebnych plików czy informacji.
W moim atari 130XE nie ma niestety Qmegów itp. Tak naprawdę dopiero wkraczam w "Świat Atari", wcześniej miałem do czynienia z C64 i CPC6128.
Aha, czy w CA2001 można odwrócić dyskietkę z odpowiednio sporządzonym wycięciem na drugą stronę, podobnie jak w stacjach Commodore?
Mam nadzieję, że wybaczycie mi indolencję, którą jak najszybciej chciałbym nadrobić...
pozdrawiam

2

Zacznę może od elementarza, czyli Atariki :)
Co do DOS-a, to już wedle Twojego gustu i uznania. Każdy używa tego, który mu najbardziej odpowiada. Ja na mojej CA-2001 korzystam z DOS-a XL. Świetnym DOS-em jest podobno MyDOS. Musisz tylko pamiętać o zgodności formatów.
Pliki pomiędzy stacją a SIO2SD kopiuje się tak, jak pomiędzy dwoma stacjami. System widzi SIO2SD jako stację z włożoną dyskietką. Żeby skopiować plik, wystarczy w DOS-ie wydać polecenie "kopiuj" (np. literka "C" w DOS-ie 2.5), albo skorzystać z kopiera.
Dyskietkę można, a nawet trzeba obrócić, jeżeli chcesz coś zapisać na drugiej stronie :) Kiedyś można było nawet kupić specjalne wycinarki...
Powodzenia w odkrywaniu CA-2001!

800 XE + CA 2001; Portfolio; 1040 STfm; Lynx II
Psion Organiser II XP, LZ64; Series 3a, 3c, 5mx; Siena; Workabout; HP 95LX, 200LX, 620LX; Amiga 1200; Amstrad NC100, NC200; Game Boy Color
http://palmtop.cosi.com.pl -- nie tylko o Atari Portfolio

3

Co do DOS-a, to już wedle Twojego gustu i uznania. Każdy używa tego, który mu najbardziej odpowiada. Ja na mojej CA-2001 korzystam z DOS-a XL. Świetnym DOS-em jest podobno MyDOS. Musisz tylko pamiętać o zgodności formatów.

Jeśli mogę, poproszę o garść szczegółów dotyczących zgodności formatów.

4 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-09-02 11:14:25)

http://atariki.krap.pl/index.php/Format … lik%C3%B3w

EDIT: mogę do tego dodać, że zasadniczo najczęściej używane są następujące DOS-y:

1) DOS 2.5 (nie obsługuje DD)

2) DOS II+/D

3) DOS XL (ten ci na gołej CA może obsłużyć turbo)

4) BiboDOS

5) MyDOS

6) SpartaDOS (występuje też pod nazwą Real.DOS)

7) SpartaDOS X (wbrew pozorom co innego niż powyżej, i też ma turbo do CA)

Pierwsze cztery mają (prawie) takie same formaty. Piąty, jak dla ciebie (tzn. posiadacza stacji do 180k) też ma taki sam format oprócz średniej gęstości (ale umie odczytać dyskietki średniej gęstości zapisane przez pierwsze cztery). Dwa ostatnie mają kompletnie inny format, zgodny między sobą (i umieją odczytać/zapisać formaty pozostałych, wszelako bez wzajemności).

Chyba o niczym nie zapomniałem.

KMK
? HEX$(6670358)

5 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-09-02 11:28:15)

TomsNavigator...(mydos z nakładką)
Prostota obsługi, kopiowania, formatowania, przenoszenia itd.

6

A zatem na pierwszy ogień pójdzie DosXL. Wczoraj potestowałem nieco stację, stwierdziłem, że kłopotliwe jest formatowanie dyskietek - bardzo często wyskakiwał błąd (bodajże F9), a stacja pracowała, stękała, popiskiwała i zgrzytała :) Pewnie wynika to z tego, że CA2001 oprócz formatowania także robi przebieg sprawdzający i napotyka na błędy odczytu (tak się domyślam jedynie). Na wszelki wypadek więc wyczyściłem głowicę, ale środek był naprawdę czysty). Ostatecznie udało mi się sformatować dyskietkę, a później skutecznie zduplikować dysk bootujący z jakimś DOSem. Działa ! :)
Kiedyś widziałem dyskietki, które po włożeniu bootowały się swego rodzaju MENU, z którego za pośrednictwem literek można było wybierać pozycje, np. gry. Jak zabrać się za coś takiego?
Zauważyłem także, że z poziomu APE można podłączać tylko ATRy. Szukałem dobrego kopiera (poleacanym był DiskCopy), ale znalazłem tylko XEXa. Jak dołączyć XEXy do ATRa? Ew. może ktoś ma takiego ATRa ...
I jeszcze jedno - mam kilka ATRów, które w APE podpisane są jako Double. Nie chce ich czytać, niestety. Czy to normalne dla tej stacji? Single chodzą bez problemów...

7 Ostatnio edytowany przez xxl (2010-09-02 11:53:04)

na poczatek wez dosa z menu (nie trzeba znac rozkazow),

> po włożeniu bootowały się swego rodzaju MENU

to sa inicjalizery. http://atariki.krap.pl/index.php/Inicjalizer

> Jak dołączyć XEXy do ATRa?

moze byc np. makeatr

jesli nie czyta formatu double... sformatuj najpierw dyskietke w formacie double nagraj na nia cos, jesli nie bedziesz mogl tego odczytac to sie zastanowimy bo nie wiem czy na pewno myslimy o tym samym.

---
tych inicjalizerow jest znacznie wiecej tu sa wymienione chyba najpopulrniejsze. niestety bedziesz musial za nimi poszperac w internecie

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

8

bakcyl40 napisał/a:

A zatem na pierwszy ogień pójdzie DosXL. Wczoraj potestowałem nieco stację, stwierdziłem, że kłopotliwe jest formatowanie dyskietek - bardzo często wyskakiwał błąd (bodajże F9), a stacja pracowała, stękała, popiskiwała i zgrzytała :) Pewnie wynika to z tego, że CA2001 oprócz formatowania także robi przebieg sprawdzający i napotyka na błędy odczytu (tak się domyślam jedynie). Na wszelki wypadek więc wyczyściłem głowicę, ale środek był naprawdę czysty). Ostatecznie udało mi się sformatować dyskietkę, a później skutecznie zduplikować dysk bootujący z jakimś DOSem. Działa ! :)
Kiedyś widziałem dyskietki, które po włożeniu bootowały się swego rodzaju MENU, z którego za pośrednictwem literek można było wybierać pozycje, np. gry. Jak zabrać się za coś takiego?
Zauważyłem także, że z poziomu APE można podłączać tylko ATRy. Szukałem dobrego kopiera (poleacanym był DiskCopy), ale znalazłem tylko XEXa. Jak dołączyć XEXy do ATRa? Ew. może ktoś ma takiego ATRa ...
I jeszcze jedno - mam kilka ATRów, które w APE podpisane są jako Double. Nie chce ich czytać, niestety. Czy to normalne dla tej stacji? Single chodzą bez problemów...

piszesz że cięzko się formatuje....:)
Jak już pisałem TomsNavigator i życie staje się proste.

9

Szukam właśnie czegoś na temat TomsNavigator, ale idzie mi średnio. Kojarzę, że to coś na kształt NortonCommandera (PC), ekran podzielony na dwa panele... Muszę poszukać i wypróbować.
Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi i informacje. :)

10

Dokładnie, ekran na 2części.
Znajdź tylko program, jest tak intuicyjny że nawet ja wiem jak w nim działać..

11

Proponuję DOS XL (oczywiście jeśli nie masz możliwości nabycia SpartaDOS X). Będziesz miał turbo za free. Toms Navigator to zło ;)

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

12 Ostatnio edytowany przez bakcyl40 (2010-09-02 20:06:50)

Tragicznie sprawa się przedstawia w przypadku formatowania. Na 15 dyskietek różnych udało się sformatować 2. W pozostałych przypadkach bez przerwy F9, już mnie krew zalewa. A robię to wszystko pod MyDosem 4.53/4, a także TomsNavigatorem 1.1b.
Czy coś nie tak ze stacją? Czy one tak mają po prostu. Spróbuję jeszcze fabrycznie nowe sztuki. Powinienem mieć paczuszkę na "czarną godzinę" ;)
Czy jest możliwość, że pod innym typem DOSa (np. DOSXL) będzie mniejszy problem z formatowaniem dyskietek, czy to już tak będzie ?
No i jaka jest tajemnica nabycia SpartaDOSa X? Mam gdzieś ATRa ze SpartaDOSem 3.2. Ta wersja nie podoła?
Co takiego potrafi z kolei wersja X?
A używam oczywiście dyskietek DD.

13

Pewnie że zło, bo jak raz spróbujesz to nieprzestaniesz.

A ja polubiłem tooo!   http://atariki.krap.pl/index.php/DOS_II/D

Wiedza na temat tego co było jest niezbędna w celu właściwej oceny tego co jest obecnie ,oraz kształtowania tego co będzie póżniej.

15

No tak, powoli robi mi się mętlik w głowie ... :)
Podpowiedzcie mi co może być przyczyną problemów z formatowaniem mojej stacji.
Gdzie mogę znaleźć wskazówki dotyczące serwisowania tejże stacji (czyszczenie, smarowanie, etc.). Chciałbym to zrobić w pierwszej kolejności, bo być może tu właśnie tkwi problem.
Może istnieje gdzieś zdjęcie wnętrza z zaznaczonymi punktami, którym należy się przyjrzeć. Na razie czyściłem tylko głowicę, ale podobno należy też wyczyścić jakiś sensor.

16 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-09-03 08:59:43)

Problem z formatowaniem jest powodowany przez stację albo dyskietki. Wymiana DOS-u nic tu nie da. Oczywiście nie jest tak, że "ta stacja tak ma", po prostu twój egzemplarz wymaga czyszczenia albo ma trafiony napęd.

SpartaDOS X:

1) trudności z nabyciem są takie, że to jest na kartridżu, a tych w zasadzie nikt nie robi. Można kupić w USA uniwersalny kart (Maxflasz) i go sobie zaprogramować, ale to nieco droga impreza (maxflasz kosztuje stówę).

2) co potrafi - hm, no, sporo więcej:

http://en.wikipedia.org/wiki/SpartaDOS_X

http://atariki.krap.pl/index.php/SpartaDOS_X

Jeśli to dla ciebie za dużo, to zostań przy DOS XL (tylko załatw sobie wersję, która działa w turbo, poznać ją po pliku GTSYNC.COM na dyskietce).

KMK
? HEX$(6670358)

17

drac030 napisał/a:

1) trudności z nabyciem są takie, że to jest na kartridżu, a tych w zasadzie nikt nie robi. Można kupić w USA uniwersalny kart (Maxflasz) i go sobie zaprogramować, ale to nieco droga impreza (maxflasz kosztuje stówę).

A jednak ktoś robi http://allegro.pl/kartridz-spartados-x- … 37183.html ;)
No i Zenon/Dial pewnie też?

18

No racja, zapomniałem o koledze b. Ale te jego karty są - chyba - nieflaszowalne, więc nie będzie sobie można wrzucić nowej wersji, kiedy już się pojawi. Zenon natomiast, o ile mi wiadomo, nie robi kartridży seryjnie, tylko takie rolls-royce'y na indywidualne zamówienie.

KMK
? HEX$(6670358)

19 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-09-03 09:44:12)

Tak, Zenon pewnie na indywidualne zamówienie. Sam mam takiego Rolls-Royce-a 4.41 + ARC, ale kupiony z drugiej ręki, z nadrukiem na naklejce, że od Zenona. Choć na co dzień korzystam z int. SDX 4.42 ;)

20

Bardzo chętnie pomyślę o rolls-royce'ie, ale najpierw muszę pokonać moje elementarne kłopoty. Jak na razie jestem mocno rozczarowany postawą stacji CA2001. Wprawdzie kilka dyskietek sformatowała i nagrała, ale błędy sypią się bez przerwy. Te same dyskietki w stacjach Commodore działają dobrze. Wczoraj odpakowałem pudełko "świeżych" DD, a sformatować udało mi się dopiero trzecią z nich. Ale chodzi dość głośno, choć nie mam porównania, bo to pierwsza Atari, niemniej podejrzewam, że przesmarować i przeczyścić należy.
Ponawiam więc prośbę o wytyczne do czyszczenia/smarowania (na co zwrócić uwagę - nie mam doświadczenia) stacji CA2001, bo nie chciałbym bardzo czegoś zepsuć...

21

To że głośne to jest ich znana przypadłość. Trzeba prowadnice głowicy przetrzeć smarem silikonowym, czy czymś takim. I na tym moja wiedza hardware'owa się kończy :D

KMK
? HEX$(6670358)

22

Na allegro jest sparta:
http://allegro.pl/kartridz-spartados-x- … 37183.html

23 Ostatnio edytowany przez bakcyl40 (2010-09-03 10:49:09)

Tak, widziałem już. Dzięki. Odłożę jednak jej zakup na później. Muszę poznać podstawy. Podejrzewam, że przy mojej obecnej wiedzy nie będę w stanie wykorzystać 80% możliwości tego DOSa.
Na razie muszę dojść do porozumienia z moją nową CA2001, albo znaleźć jej następczynię, której sprawność nie będzie budzić najmniejszych wątpliwości ...
Wprawdzie posiadam SIO2PC i SIO2SD, ale to nie to samo, co piskające i rzężące 2 kilowe ustrojstwo, z którego mam zdecydowanie więcej radości, pomimo obecnie przeżywanych udręk i stanów permanentnej wściekłości...

24

Jak dojdziesz z nią do ładu, to ją rozszerz do 64k, będziesz miał tej radości więcej (CP/M)

KMK
? HEX$(6670358)

25

Jak będziesz szukał nastęny stacji.
Polecam stacje Toms. Najlesze stacje do atari.

W nich masz wszystko co jest potrzebne do zabawy z dyskietkami, turbo, ultraspeed, bufforowanie ścieżek, 2 głowice, 720kb na jednej dyskietce, mydos-a w romie + inne programy. itd. itp/

Tylko pamiętaj ta stacja kosztuje zazwyczaj wiadro kasy i bardzo ciężko ją upolować.
Ale to już jak wkręcisz się w temat atari...

p.s. ciekawe czy cena na końcu aukcji była prawdziwa:
http://allegro.pl/toms-720-stacja-dysko … 02082.html