Wyjście do SDX przez SHIFT-ESC coś nie działa... Tak, uruchomiłem bez X ;)
EDIT:
Sorry, pokpiłem sprawę... Nagrałem nie do tego ATR-a, luz i wszystko działa jak należy :)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Micro Sparta DOS (poprawki dla KMK)
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wyjście do SDX przez SHIFT-ESC coś nie działa... Tak, uruchomiłem bez X ;)
EDIT:
Sorry, pokpiłem sprawę... Nagrałem nie do tego ATR-a, luz i wszystko działa jak należy :)
Uprzejmie donoszę, iż msdos u mnie z jakiegoś powodu nie wstaje. Widzę tylko kursor na niebieskim ekranie. Odpalam w konfiguracji:
* 65c816
* XL OS
* IDE'a/KMK - D6: przemontowane na D1:
* partycja sektor 512B, msdos ustawiony poprzez BOOT z CP.
... co jest nie tak?
... sprawdzałem właśnie z sektora 256B - i w ten sposób działa. Ok - czyli jest obsługa sektora 512, lecz trzeba to uruchamiać z dysku na 256? :D
Wiesz.... były wcześniej przelotne problemy z ładowaniem MSDOSa bootloaderem Sparty. Mimo, ze po analizie mojej i Draco wynikało, że wszystko jest O.K. czyli MSDOS ładuje się w obszary odpowiednie dla bootloadera i zała reszta też jest zgodna z tym co bootloader powinien załadować.
Trzeba by to przeanalizować, raczej winiłbym jakieś nieznane nam ograniczenie bootloadera.... jeśli namierzymy to ograniczenie, to oczywiście można będzie zmodyfikować tak binarke MSDOSa, żeby je omijała, co nie zmienia faktu, że sam MSDOS jest O.K.
MSDOS jest standardowym plikiem binarnym i jako taki powinien ładować się bez problemu bootlaoderem SpartyX, a jak już się załaduje prawidłowo to musi działać, a jak nie działa, to na 95% nieprawidłowo się załadował... a to nie jego wina.
U mnie się ładuje bootloaderem SDX bez problemu na SIO2SD, więc to raczej nie MSDOS jest przyczyną ;)
Jacques - na SIO2SD masz sektory po 512 BAJTÓW?? :) - .. i czy SIO oznacza PBI? Bo jak na razie, to nic nie wiadomo i nic nie jest jednoznacznie pewne ;)-
Pecuś - jeśli odpale MSDOS pod SDX to owszem program startuje, próbuje ładować cokolwiek z wykonywalnych mu tam zapodasz - po czym proces ten zakańcza się zwiechą.
Próbuje tą metodą odpalić cokolwiek i jak na razie nie odpaliło nic :) ... no prawie, bo do tej pory wybieraczka banków z dwóch demek się załadowała jak na chwilę obecną. Sprawdzałem i na partycjach z sektorem 256, jak i 512.
.. i na koniec. Jaki jest sens działania takiego inicjalizera, jeśli działa on w zasadzie spod dosa? :) - przepraszam, że się czepiam, lecz nie rozumiem :D
Jak by coś, to testowane pod SDX v4.42, 25-12-2008
Czy ktoś może to sprawdzić w podobnym konfigu??
Pecuś - chyba, że problem stanowi 65c816?
:) - EDIT
pierwsza rzecz odpaliła :) - intro 1kB - FAFIK :D
Przy okazji niejako wyszedł jeszcze jeden feler, który dotyczy albo dysku Toshiba 2.5" MK6014MAP albo kontrolera IDE'a... każdy zimny reset powoduje stan w którym kontroler IDE'a nie działa, czyli po resecie następuje powrót do basica i pokazuje nieładne READY. Wszystko wstaje po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu. Po podłączeniu dysku, który miałem wcześniej nic takiego się nie dzieje i wszystko działa po "staremu". Dla pewności sprawdziłem też MSDOS na wspominanej "starej" konfiguracji i program zachowuje się bez żadnych zmian niestety.
Pin, proponuję kupić standardową Atarkę z Atari OS, względnie z Qmegiem ;)
Sikor. Co nienormalnego widzisz w moim ORYGINALNYM XLOS?? :) -
Czy Qmeg to standard Atari?? :P
... czyli sugerujesz usunięcie dysku twardego i podłączenie magnetofonu. Ok :) Możesz tak zrobić ;)-
A tam zaraz standardową kupować...
Testował Dely i Draco i nie zgłaszali takich problemów (w zasadzie nie zglaszali żadnych, poza tymi, które już poprawione są), a oni nie maja standardowych atarek i obaj maja 512 sektory na swoich dyskach (dlatego właśnie ich poprosiłem o testy).
Sam program nie używa żadnych niepublikowanych rozkazów, wszystko robi systemowo, wyłączanie carta SDX odbywa się przez wymuszenie ciepłego startu (oczywiście przez tablicę skoków).
Odczyt odbywa się wyłącznie standardowym SIO (chyba że zostanie wykryta stacja z US lub HappyWarp a do tego nie ma QMEGa).
Nie twierdzę, że wszystkie programy odpalone z MSDOSa uruchomionego spod SDX będą działały (choć powinny, bo przed ładowaniem ich do pamięci MSDOS stara się odtworzyć stan Atari bezpośrednio po zimnym starcie - czyści pamięć, stos itp), a nawet sam znam dwie gry, które nie działają i mimo prześledzenia procesu ich uruchamiania dalej nie wiem dlaczego :).
Jak tak czytam o Twoich kłopotach ta chyba winiłbym .... Twój sprzęt. Ja przed chwilą na mojej atarynce załadowałem około 30 różnych gier i dem MSDOSem odpalonym spod SDX i wszystkie działają !!!
Odczyt odbywa się wyłącznie standardowym SIO (chyba że zostanie wykryta stacja z US lub HappyWarp a do tego nie ma QMEGa).
Hmm, u Pina po PBI odczyt idzie, może w tym rzecz? A dodatkowo Pecuś, wierz mi, zarówno KMK, jak i Dely - w porównaniu ze sprzętem PINka mają standardowe atarki... ;P
Pin: To ty masz Command Missile w Swoim ATARI XE? :P
PBI wpina się w system tak, że jest obsługiwane (wbrew nazwie :) ) przez procedury systemowe procedury SIO. Tak to jest pomyślane żeby działało na tych samych systemowych procedurach więc musi działać.... jakoś na innych PBI działa :P
Oprogramowuje się to dzięki takiej koncepcji, tak samo jak zwykłe stacje szeregowe. Nawet nie trzeba wiedzieć, że idzie to przez PBI.
Aaaa i dzięki temu, jak się zrobi stację z 512b sektorami podpinaną szeregowo, to też musi działać. Trzeba by jakiś standard takiego ATRa obmyślić i zaimplementować to w SIO2SD ... a może i w SIO2IDE....
Pecuś - bez MSDOS w zasadzie wszystko na owym sprzęcie działa :). Czy spod dosa, czy spod sdload Draco. Odpuszczam w takim razie.
Sikor - gra jest usunięta, bo trzeba było założyć normalne MMU, by w XEGS można było uruchomić interface IDE'a.
Pin i to jest słowo-klucz :) : "w zasadzie". Na sprawnym sprzęcie powinno działać wszystko :)
Ale jakbyś precyzyjniej opisał niedziałanie, to postaram się znaleźć źródło problemu. Zakładam że cart SDX Ci się nie wyłącza przed ładowaniem wybranego z MSDOSa programu. Sprawdź może MSDOSa spod SDX ale odpalanego poleceniem X, zobaczymy czy w takiej sytuacji też będą problemy.
A i jeszcze jedno, zakładam też, że wszystko działa też jak Ci się MSDOS zabootuje (jak pisałeś z 256b sektora wyłącznie). Możesz przejść na dysk z sektorami 512 i wszystko się wtedy odpala.
... w zasadzie odnosi się do prawie wszystkiego - pozostałość to oprogramowanie, które nie działa w żadnej konfiguracji SDX, oraz z jakiegoś powodu nie działa z SDLOAD, lecz działa np. spod MyDos'a odpalonego normalnie z dysku twardego. Jest to raczej marginalna i pomijalna kwestia :)-
MSDOS - za każdym razem spod SDX odpalałem wraz z CAR:X.COM.
MSDOS nawet po zabootowaniu z partycji na sektorze 256B nie uruchamia mi praktycznie nic nawet ze wspomnianej. :) - wyjątki powyżej, czyli uruchomione dwa sekeltory banków z dwóch demek, oraz uruchomione intro 1kB - fafik. Raz jeszcze jakimś cudem odpalił Recall. I to wszystko.
Tak sobie jeszcze myślę, że przydało by się coś jeszcze innego, teoretycznie przynajmniej. Uproszczona wersja MSDOS, która uruchamiała by spod SDX wyłącznie pliki wskazane z linii poleceń jako parametr. I to by było znacznie lepsze, niż uruchamianie całego inita tylko po to, by wskazać plik. Przynajmniej osobiście i jak dla mnie :).
Ech.... nic nie zmieniałem (poza lekką optymalizacją w jednym miejscu) w procedurach ładowania od czasu wersji 4.3. Wersje 4.3 i 4.5 były testowane na 512b sektorach i działały. Z resztą jak już pisałem nowe procedury ładowania, to zrobiłem je uniwersalnymi. Długość sektora jest tam zmienną, wiec wczytywanie przy 256b, 128b czy 512b sektorach odbywa się jedną procką. Ale jakbyś mógł sprawdzić jakąś starszą wersja, może faktycznie coś spsułem. Bywa i tak.
Proponuję wersję 4.3b lub 4.4b (z poprawionym bugiem, który znalazł Draco (więc musiał trochę potestować ;) ) jest parę stron wcześniej tutaj: http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 07#p110907
A jak już skończę MSINI4 pisać (na którym uczę sie programowania pod SDX - relokacja, wywołanie procedur przez symbole itp. :) ) to zrobię Ci taki loaderek :)
Ale jak doczytałem, że nic Ci się nie odpala i z partycji z sektorami 256b, jak wszystkim innym wszystko się odpala, to ja już nie wiem o co chodzi. Jak pisałem cały odczyt idzie systemowo, więc interface nie ma tu znaczenia (pod warunkiem, że się zainstaluje w systemie).
pod 4.3B i 4.4b jest znacznie lepiej. Z 8 losowo wybranych dem nie odpaliły tylko: base33, khai. Wspomniane dwa dema uruchamiają mi się normalnie spod SDLOAD - dokładnie chodzi o SD6502.SYS, reszty nie sprawdzałem.
4.3b, oraz 4.4b MSDOS odpalany spod SDX z car:c.com, z dowolnego konfiga na XLOS. Dodatkowo 4.4b działa jako BOOT samodzielnie bez SDX.
A to ciekawe, że 4.3b Ci sie nie bootuje, a 4.4b tak... Oba te programy różnią się TYLKO tym ze jeden wyświetla stacje dysków jako D1: , D2: itd.... a drugi jako A: , B: ... itd.
nie nie nie :) - 4.3B nie sprawdzałem, czy się bootuje. Tego nie napisałem, bo po tym jak mi się 4.4B zbootował nie sprawdzałem wersji wcześniejszej. Takie moje niedomówienie :)
No dobra... w części startowej (od załadowania programu do pamięci, do wczytania katalogu i wyświetlenia czegokolwiek na ekranie) wersje od 4.3 do 4.6 różnią się wyłącznie nieistotnymi szczegółami. Tak czy inaczej oba są standardowymi plikami binarnymi i oba powinny się ładować przez bootloader SDX. Tak więc coś nie tak z bootloaderem. Wiem, że ma on pewne ograniczenia i nie każdy program binarny się nim załaduje i dlatego MSDOS jest napisany tak, żeby żadne ze znanych ograniczeń nie miało na jego załadowanie wpływu. Może są jeszcze jakieś nieznane nam ograniczenia. Choć.... to tylko u Ciebie się to objawia i to jest dziwne.
Szkoda, że nieassemblerowiec jesteś (z tego co pamiętam) bo moglibyśmy to jakoś łatwiej prześledzić i dojść do sedna problemu.
Dzwoniłem do Draco w tej sprawie - istnieje możliwość, iż (jeśli dobrze zrozumiałem) struktura boot sektora partycji u mnie może wyglądać jak dla wersji 4.39 Sparta DOS X i istnieje możliwość, że przez to MSDOS ma problemy z odpaleniem. Spróbuje to poprawić, bodajże CLX to potrafi uczynić.
... jutro to sprawdzę ;)-
No i co?
Nie przetestowałeś .... :)
A ja w międzyczasie zmieniłem trochę metodę rozpoznawania wielkości sektora. Dotychczas MSDOS czytał pierwszy sektor dysku (zawsze 128b) i z zapisanych w nim danych, które ustawia Sparta odczytywał wielkość sektora. W sumie działało to z IDEa i pozostałymi interfacami, ale w trybie 512b sektorów tylko dlatego że IDEa (czy jak go tam zwał) pozwala na odczyt pierwszego sektora jako 128b i nie wykazuje wtedy błędu. Załadowałem jednak do Altirry ATRa 32MB z sektorami 512b no i była klapa, bo emulator wymusza czytanie także pierwszego sektora jako 512b.
Dodałem więc czytanie bloku PERCOM, po jego odczytaniu MSDOS ustala wielkość odczytywanego pierwszego sektora i dalej działa bez zmian. Zostało jeszcze parę drobiazgów i czas na nowy numerek chyba :).
Przepraszam, że wersja do testowania ma ciągle ten sam numerek, ale literki dodaję wyłącznie w źródłach.
A sam program jest tu gdzie zawsze: http://pecus.pigwa.net/pliki/Atari/msdos46.obx
P.-S. Nie było to trywialne, bo MSDOS bardzo kulturalnie przy zmianie katalogu, czy przed załadowaniem pliku zawsze dodatkowo sprawdza czy nie zmieniono dyskietki - porównując zapisany w pamięci obraz pierwszego sektora z odczytanym ponownie pierwszym sektorem dysku, a bufora na to nie zwiększyłem - dalej jest 128b.
poprawiona wersja MSDOS tak samo mi nie działa, jak wcześniejsza sprzed poprawek.
Te poprawki nie maja znaczenia dla interfejsu jaki masz. Pozostaje sprawdzenie wartości bajtów $1f i $20 w Twoim bootsektorze. Wczytaj swój pierwszy sektor pod Qmegiem (w monitorze MLM) pod adres $3000 i podaj zawartość komórek $301f i $3020. Tylko po nich MSDOS orientuje się w wersji filesystemu i rozmiarze sektora.
O te komórki pytam bez przekonania, bo akurat one w każdej wersji filesystemu powinny być O.K. , a przy nieodpowiedniej wersji samego filesystemu MSDOS wyświetli błąd.
Pinokio's machine detected. Aborting, ROM panic, it is now safe to turn off your "Atari".
BP NMSP.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Micro Sparta DOS (poprawki dla KMK)
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 55 zapytań