Witam!
Dzięki dużej pracy wykonanej przez lt_bri mamy do dyspozycji część książki "ATARI - Poradnik Konstruktora". Jest to zbiór różnorakich materiałów z polskich gazet i czasopism dotyczących ATARI oraz część materiałów opracowanych przez samego autora tego zbioru (jak mówi tekst 2 stronie "Dane zebrał i opracował Ireneusz Wiater - Białystok 1993"). W wasze ręce oddaję wstępną wersję tego co podesłał mi lt_bri, czyli pierwsze 100 stron książki. Materiały które posiadał lt_bri i poddał je skanowaniu były i tak już dość kiepskiej jakości. Wszystkie skany zostały osadzone w dokumencie wygenerowanym przez program "Scribus" w wersji 1.3.3.11 (open source), a następnie został z tego wygenerowany plik PDF (waży na chwilę obecną ponad 75MB). Postanowiłem udostępnić to co jest w tej chwili zrobione może ktoś z was będzie miał więcej czasu i będzie mógł poprawić część plików TIFF (mówię o obróbce typu usunięcie szumu, wyprostowanie stron).
Zdecydowałem się udostępnić to co jest głównie z dwóch powodów:
1) bardzo powolnego tempa w którym obrabiałem pliki (tu liczę na wszą pomoc, może ktoś będzie miał zapał, siłę i czas aby trochę oczyścić i doprowadzić do porządku choć kilka zeskanowanych stron)
2) chciałem zmobilizować lt_bri do dalszego wysiłku aby chciało mu się zeskanować resztę książki (pozostałe strony), bo na chwilę obecną wyglądało to tak iż wysłał on do mnie materiały i zapadła martwa cisza.
Także do waszej dyspozycji przekazuje PDF, znajduje się on tu, uwaga plik PDF wygenerowany przez Scribusa ma ponad 75MB długości.
Przekazuję także zeskanowane pliki TIFF oraz dokument z layoutem dla Scribusa, wszystko jest w archiwum. Plik ma długość ~269MB.
Dajcie w ogóle znać czy w ogóle jesteście zainteresowani dalszym rozwojem tematu. Teraz wszystko w waszych rękach oraz w rękach "lt_bri", bo to dzięki niemu udało się zdobyć i udostępnić te materiały. Tu należą się moje podziękowania dla lt_bri za poświęcony czas oraz pracę włożoną w skanowanie tych materiałów.
ps#1) nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten wątek, w sumie doszedłem do wniosku iż dział sprzęt może być sensownym rozwiązaniem ponieważ książka zawiera rozwiązania sprzętowe i dotyczy małego ATARI.
ps#2) czy ktoś mi może podpowiedzieć jak szybko i sprawnie dokonać konwersji pliku PDF do formatu DJVU? Próbowałem użyć online-owego konwertera ze strony any2djvu, ale ich serwer chyba wymięka przy 75MB PDF-ie ;)
pozdrawiam
Seban