Wpadł mi ostatnio w ręce uszkodzony egzemplarz 1050. Nic nie czytał, po wymianie WD2793 na inny egzeplarz nabrał ochoty na odczyt, głównie dyskietek w SD. Pokręciłem trochę kondensatorem nastawnym i w zasadzie zaczął czytać wszystkie dyskietki. Problem natomiast jest z zapisem. Pod Qmegiem czy jakimś kopierem stacja zaczyna formatować, kiedy dochodzi do ostatniej ścieżki jakby namyśla się chwilę, jedzie drugi raz, znowu się namyśla i wywala błąd 90 (Qmeg). Doszedłem do wniosku, że będzie trzeba wyregulować czasy kontrolera pod oscyloskopem. Wziąłem się do dzieła i zgodnie z opisem Jerzego Soboli zbadałem przebiegi w punktach na płytce (po zezworowaniu TP7 i TP8). I tak: TP 9 - przebiegi ok, tak jak w opisie krótkie szpilki,ok 1/8 czasu bazowego, natomiast w punktach TP10 (czas bazowy kontrolera) i TP11 - (szerokość impulsu zapisu) w ogóle nie widać przebiegów. Bezpośrednio na nóżkach konrolera (16 i 31) też nie widać żadnych przebiegów. Najdziwniejsze jest to, że stacja reaguje na regulację kondensatorem, a przebiegu w TP10 i tak nie widać. Da się coś jeszcze w tej sytuacji zrobić?
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury