1 Ostatnio edytowany przez mafii1984 (2010-07-11 11:26:31)

Witam wszystkich - od kilku lat śledzę to forum, ale dopiero teraz odważyłem się zarejestrować. Mam na imię Marcin i urodziłem się w 1984 roku. Moja przygoda z ATARI rozpoczęła się pod koniec 1994 roku, kiedy to mój tata zakupił używany zestaw w miejscowym komisie. W skład zestawu wchodziło:
- jednostka 130XE
- stacja XF-551 (obecnie czeka na naprawę - uszkodzone gniazda i napęd)
- magnetofon XC-12 z wbudowanym Turbo ( do dziś nie wiem jakim - jest na nim charaktersytyczna naklejka w prawym dolnym rogu z czarnym napisem Turbo na białym tle )
- drukarka igłowa SEIKOSHA GP 100 AT
- monitor monochromatyczny SVI (SPECTRAVIDEO)
- pudło pirackich dyskietek i 4 kasety, oraz troche literatury

Grałem z bratem dniami i nocami. W oklicy znałem tylko czterech atarowców - w tym jeden miał tylko stację - więc o coś nowego ciężko było. Czasami przepisywałem programy w basic'u z książek i próbowałem coś tam zmodyfikować.

Sprzęcik służył mi dzielnie do połowy 2000 roku. Od zbyt częstego przestawiamia padły gniazda w XF'ce, potem od kombinowania napęd - i nie było już mocnego majstra w okolicy, który to uruchomi. Pogrywałem czasami na magnetofonie - ale to już nie było to samo - na biurku zagościł PC.

Atari wylądowało w piwnicy - ale bardzo dobrze zabezpieczone. Minęła szkoła średnia, wyjechałem studiować w stolicy i tak atarynka leżakowała. Obroniłem się i wróciłem do mojej mieściny, zacząłem pracę, wynająłem mieszkanie - znalazło się miejsce na małe atari.

Sam magnetofon mi nie wystarczał, więc dokupiłem SIO2SD i znów się zaczęło. Dokupiłem stację CA-2001 i okazało się, że moje dyskietki działają. Przy pomocy SIO2SD i nowej stacji nagrałem na nowo dyskietki uszkodzone przed dekadą. i tak trwam z moim /l\W ciągu roku moja kolekcja urosła, obecnie to:
*rzeczy sprawne:
- sio2sd
- kolejna XF-551 (napęd mitsumi) - miała zniszczony panel napędu, w środku brakowało trochę detali - ale z dwóch skompletowałem jedną sprawną, po wyczyszczeniu czyta nawet dyski HD ;)
- wspomniana CA-2001 - oryginalne zaplobowana, chodzi cichutko, rewelacja (kosztowała bez okablowania z przesyłką 60zł)
- jednostki 800XL, 65XE z expansion, 65XE bez expansion, 130XE
- magnetofon XC-12 z systemem AST plus AST Multi-Cartridge
- magnetofon XCA-12 w pudełku jak nówka
- wcześniej wspomniany mój pierwszy XC-12 z turbo
- drukarka igłowa SEIKOSHA GP 100 AT
- pistolet świetlny atari

*rzeczy jeszcze niesprawne
- uszkodzona CA-2001 w pudle - była grzebana - raz działa, minute później nie działa. Po wymianie 74LS244 działała 15 minut. Ale to kiedyś z waszą pomocą opanujemy ;)
- SN-360 w pudle - kupiłem ją na allegro - miała włożony napęd 1.2mb i brak zasilacza. Napęd skompletowałem - panasonic  JU-455 (360kb) z innym panelem przednim - przy pomocy pilnik zagościł taki jak w oryginalej SN'ce. Nie mam zasilacza do niej ( moze ktoś ma odsprzedać), ba nawet nie znam jakie napięcia mają być (podałby ktoś ?). Na zasilaczu z PC udało mi się doprowadzić do sekwencji boot error na ekranie - więc nie jest źle
- reszta mojej XF-551 - musze naprawić gniazda, mam już do niej uszykowany napęd teac 720kb i chinon fz-502, oraz epromy - więc sobie troszkę potestuje
- magnetofon 1010 - miał być sprawny - ale okazał się uszkodzony - pasek i mechanizm, do tego grzebany, nie wiem czy jest wpełni kompletny ( może ma ktoś resztki mechanizmu na opchnięcie? )

Sprzęciki sukcesywnie uruchamiam, jedynie czas jest ograniczeniem. Elektronikiem to nie jestem - ale jakieś programatory i precyzyjne stacje lutownicze mam. Orygianlnych programów na dyskietkach też troszkę mam więc będzie trzeba poskanować okładki. Nie wiem co mam jeszcze napisać, więc wszystkich poprostu pozdrawiam.

2

Dziędobry, dziędobry. Miło powitać nowego człowieka w szeregach.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

3

Uzupełnij profil - wpisz skąd jesteś!
To ułatwi kontakt, pomoc bezpośrednia jest jak mastercard ;)

Rozumiem, że scena otrzymuje nowego elektronika?

4

Siemka. Kolejny wielkopolanin widzę ;)

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

5

mafii1984 napisał/a:

- SN-360 w pudle - kupiłem ją na allegro - miała włożony napęd 1.2mb i brak zasilacza. Napęd skompletowałem - panasonic  JU-455 (360kb) z innym panelem przednim - przy pomocy pilnik zagościł taki jak w oryginalej SN'ce. Nie mam zasilacza do niej ( moze ktoś ma odsprzedać), ba nawet nie znam jakie napięcia mają być (podałby ktoś ?)

+5V i +12V. z czego gole 12V idzie do napedu, i chyba do regulatora na 5V do reszty bebechow.
Zreszta, tu masz schemat http://spiflash.org/atari/sn360.zip

Poza tym polecam wgranie sobie firmwaru turbo do niej. Info w atariki i na forum.

6

Witamy, witamy, a skoro forum czytujesz od lat, to zapewne wiesz o zlotach w Głuchołazach, a tak się składa że najbliższy jest na dniach :)
Będzie się działo, więc wpadaj :)

http://atariarea.krap.pl/party10/

7

Cześć, dziękuję za ciepłe przyjęcie. Hehe - Głuchołazy - widziałem fotki - gdyby nie robota bardzo chętnie pojawiłbym się. Wypijcie moje zdrowie ja wypije za was u siebie ;)

8

Heja. W weekendy też robisz? - no nie żartuj. ;)

I Ty zostaniesz big endianem...

9

No w soboty robie. Jedynie niedziela wolna.

Pochwale się... SN-360 uruchomione - wielkie dzięki MIKEY. Nie czyta mi tylko drugiej strony dyskietek - tak ma być?

10

Nie, nie powinno tak byc. masz wpiete w naped dwa 'luzne' kabelki? WP i INDEX?

11

No właśnie nie mam ich podłączonych. Pisałem MIKEY do Ciebie na PW posta (bezpośrednio jak ją uruchomiłem)o tym ale kurcze zniknął. Nie mam teraz stacji przed sobą, ale linia WP i INDEX jest tam konkretnie oznaczona?

12

W zasadzie nie wiem jakie pcb masz ale powinno byc opisane.
INDEX jest kolo ls123, a WP miedzy WD a 8051, oba podpisane (INDEX i WP)
Nalezy je podlaczyc w mechanike stacji INDEX do + diody indeksowej (ta blizej srodka napedu), a WP do + diody od WP (ta blizej frontu) U mnie sa to odpowiednio zielony i pomaranczowy przewod na zlaczu

13

Również serdecznie witam.;-)

14

Czy jest gdzieś ogólnodostępna wersja firmware'u stacji SN-360 w wersji z Turbo? Czy ewentualnie można byłoby ją dostać? Sprawdzałem na Atariki, ale tam jest chyba wersja zwykła.

15

Trzeba sobie zasluzyc :)

16

A co takiego trzeba zrobić, aby zostać tym wybrańcem i zasłużonym?

17

Trzeba kupić lemonkowa finlandię i patrzeć jak starszyzna pije ;)

Gdyby we wszechświecie nie istniały obce cywilizacje to znaczy, że na ziemi istniałaby tylko biała rasa - M.M. Kucharski

18

Nie lemonke,
Tylko kilka byxów...

19

chyba już dawno nie byłeś na zlocie, byxy wyszły z mody :)

20

No tak z 3-4 lata...
Byxy wyszył z mody to niemożliwe:(
Teraz to zapewne jest szczurówa pita w odpowiednich szklankach:)