Jeśli ktoś z czytelników jest zainteresowany ofertą pracy dla doświadczonego programisty gier, ze znajomością Linux'a oraz SQL, proszę o kontakt prywatny.

2

Marek, sorki za off ale nie moge sie powstrzymac:
Podaj prosze przyklad jakiejkolwiek gry na jakakolwiek platforme, korzystajacej z SQL ;)

3

trawian

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

4

skoro sql to raczej MMO...

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

5 Ostatnio edytowany przez xxl (2010-07-06 10:08:06)

nie koniecznie, baze danych mozna wykorzystac do roznych gier, puzzli, labiryntow... chwila zastanowienia i zastosowan mozna znalezc bardzo duzo.

---
przygodowki

---
gry oparte na prawach fizyki, sa takie gry w budowanie jakis figur albo mostow - przeciez to mozna swietnie oprzec o baze danych

---
gry handlowe przeciez! podstawa!
gry ktore dzialaja na grafach np. takie gry w przestawianie elementow

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

6

moga jeszcze sqlite uzywac.
tego to chyba nawet firefox uzywa (i naprawde duzo innych tooli).

7

nosty napisał/a:

Marek, sorki za off ale nie moge sie powstrzymac:
Podaj prosze przyklad jakiejkolwiek gry na jakakolwiek platforme, korzystajacej z SQL ;)

Nie odpowiem tobie na to pytanie. Jestem pośrednikiem, którego poproszono o pomoc. Mnie te wymagania również wydały się nietypowe. Zastosowania SQL'a są na tyle uniwersalne, że pewnie i w jakichś specyficznych projektach gier można dla niego znaleźć miejsce, w szczególności grach on-line. Możnaby przykładowo stworzyć bazę ruchów obiektów dla jakiejś nieskomplikowanej gry, która nie wymaga dużej mocy procesora.

8

Może nie chodzi o SQL, a SDL ?

"Pamiętaj, że być dobrym obywatelem to znaczy nie mieć kłopotów, a nie będziesz ich miał jeżeli nie będziesz kłopotem dla innych."

9

Chodzi o SQL.

10

bober: a sqlite to nie sql? mocno mnie dotyka gdy w pracy slysze notorycznie "sql" w znaczeniu "ms sql".

strzelam ze mmo, albo moze ogolniej - "gra sieciowa dla wielu uzytkownikow" - bo skoro padlo "linux" to raczej chodzi o pisanie serwera i to binarnego (c, c++), a wszelkie webowe nie sa przywiazane ani do platformy systemowej (linux/bsd/windows, ale tez i na aixach, czy solarisach stawiaja bo "enterprajsowe"), ani do platformy programistycznej (java, python, czy nawet badziewny php).

gdybym nie mial umowy takiej jaka mam (ktora nie pozwala mi na dodatkowa prace w swiecie software), a sprawa dotyczyla by pisania pod linuksa ale w perlu/pythonie/rubym + jakis sql - stalbym juz w kolejce z cv w dloni ;)

11

jellonek: ten sqlite to jak najbardziej sql - wiem, bo czasem uzywam ;)
to byla bardziej uwaga do nosty'ego, ze byc moze sql-a uzywa u siebie na kompie nie wiedzac o tym.

12

aha :P