Witam.
To mój pierwszy post na tym forum. Zarejestrowałem się specjalnie aby rozpocząć ten wątek. W ramach wprowadzenia dodam, że jestem (nie tylko byłym) atarowcem o wieloletnim stażu (znacznie większym od średniej tego forum). Ale do rzeczy:
Posiadam telewizor Samsung LE40B650, który to już jakiś czas temu, wraz z innymi modelami, został rozpracowany przez wielu speców od grzebania w sprzęcie. Krótko mówiąc, ten multimedialny telewizor, oparty na procesorze ARM wyposażony jest w system Linux, do którego można się dostać telnetem i grzebać do woli. Wszystko jest sukcesywnie rozpracowywane i w chwili obecnej możliwe jest tworzenie i uruchamianie dowolnych aplikacji, np. z użyciem SDL (Simple Direct Layer). Telewizor jest wyposażony w USB, LAN i inne dobrodziejstwa, co pozwala po podłączeniu klawiatury i myszki zrobić z niego "normalny" komputer. I tu zaczyna się zagadnienie.
Zapoczątkowałem projekt mający na celu uruchomienie jakiegoś emulatora Atari XL/XE na tym telewizorze. Na pierwszy ogień poszedł Atari800, którego linuxowe źródła pod SDL są dostępne w sieci. Jednak kompilacja "na kolanie" nie przyniosła oczekiwanego efektu. Czarny ekran przez kilka sekund, a potem restart systemu (telewizora w tym przypadku).
Obecnie z emulatorów na ten TV dostępny jest jedynie ScummVM. Ktoś opublikował Quake, ale mi nie działa. Z innych aplikacji - udało się uruchomić przeglądarkę internetową NetSurf.
Szukam kogoś, kto może próbował już czegoś takiego i mógłby pomóc w uruchomieniu emulatora. Niestety nie mam doświadczenia w programowaniu pod linuxem ani tym bardziej SDL, ale kilka aplikacji udało mi się z powodzeniem wytworzyć lub przerobić. Mam świadomość, iż znalezienie takiej osoby może być trudne, bo najlepiej aby ten ktoś dysponował podobnym telewizorem i jednocześnie znał się na linuxie. Ale postanowiłem, że i tak warto zapytać.
Jeśli będzie zainteresowanie, postaram się przedstawić wszelkie szczegóły.