Tak po moich bojach z paypalem pomyslalem ze ostrzege innych co ta firma wyprawia.
Sprzedaje Usatany itp , pieniadze zbieralem przez paypala (konto mam od paru lat, zweryfikowane itp) bo teoretycznie szybko i wygodnie , dostepne z calego swiata. Wszystko bylo ok, fundusze wplywaly, w miedzyczasie takze paypalem placilem w Polsce za plytki i czesci. Szybko i wygodnie. Do czasu oczywiscie. Na paypalu uzbierala mi sie spora kwota, i nagle zonk. Loguje sie na strone a tam pisze ze moje konto zostalo zawieszone z powodu podejrzanej dzialalnosci. Jednoczesnie zablokowali mi wszystkie srodki, mozliwosc wyplaty na konto. Ok , rozumiem, musza mnie ponownie zweryfikowac. Wchodze na resolve problem a tam lista dokumentow ktore mam dostarczyc:
skan dokumentu z adresem i foto - ok mam
potwierdzenie adresu - ok mam
faktury na towar ktory sprzedaje i tu zonk bo skad mam miec skoro sam to produkuje? ok , wysylam faktury za czesci
dowody dostarczenia towaru do ludzi , kolejny zonk bo to przedsprzedaz i skad mam niby miec, poza tym rzadaja dowodow dostarczenia do Stanow za rzeczy ktore byly wplacone poprzedniego dnia, jeszcze nie widzialem kuriera zeby w dzien dostarczyl paczke Anglia-Stany czy Australia.
potwierdzenia konta bankowego - ok poszlo
wyslalem dokumenty, dostaje raport ze moja tozszamosc potwierdzona, konto zweryfikowane ale nadal sprawy nie cofna bo faktury im mam dostarczyc na urzadzenia, i dowody doreczenia rzeczy ktore ich nie powinny obchodzic bo nie byly sprzedane przez ebaya.
Dzwonie ,tlumacze ze jestem producentem i faktury to ja klientom wystawiam. ok, zastanowia sie, w miedzyczasie caly dzien skanuje i dosylam kolejne papiery.
Na drugi dzien wchodze na konto, konto zawieszone bez mozliwosci apelacji, 650 funtow zamrozone na 180 dni. Po tym czasie dopiero zwroca mi pieniadze.
Prubuje zrobic zwrot kasy dla ludzi ktorzy wplacili , nie moge bo mam zawieszone konto. znowu dzwonie na helpline (50 pensow za minute) po pol godzinie laskawie robia zwrot pieniedzy ludziom.
Absurdy jak za glebokiego PRL.
Potem pokopalem po necie i okazuje sie ze takich przekreconych ludzikow jak ja jest cala rzesza.
Chociaz nadal nie rozumiem dlaczego firma zajmujaca sie przelewami pieniedzy uwaza przelewy pieniedzy za podejrzane i zawiesza konta. Ale tak lekko liczac przy ich zasiegu, 1000 takich losi jak ja, kazdy niech tam po 500 funtow, maja pol miliona nieoprocentowanej pozyczki na pol roku. Sa lepsi niz ZUS!
Tu jest fajny film jak kolega podobnie przekrecony pokazuje o co chodzi, niestety po angielsku : http://www.youtube.com/watch?v=tQxL7eqA … re=related
Wiec ku przestrodze, w/g Paypala nikt nie jest niewinny.