Witam
mam 1040STe@4MB + SatanDisk i niestety ma on TOS w wersji z ümlautowanej (jak pewnie większość wyprodukowanych STeków...) :( toteż myślę nad zmianą TOSu i jak już miałbym się bawić w programowanie EPROMU to najlepiej zrobić sobie selektor 4 TOSów :) Miło by było mieć 1.62UK, 2.06UK i jakieś dwa inne i teraz nie wiem dokładnie jakie :) Może EmuTos? Słyszałem o jakimś SuperTos...
Warto się w to bawić?
Tymczasowo używam seltosa a dokładniej to mam dyskietkę z TOS 2.06UK i że dość szybko się ładuje a pamięci sporo to nie narzekam ale wiadomo że prawdziwy ROM jest lepszy ;)
BTW. jak zrobić aby dźwięk z 1040STF (bo takie też posiadam :) ) był taki ładny jak z STE tzn. aby nie buczał (szczególnie jak jest obraz jasny) i czy da się usunąć te pionowe pasy? (te takie same jak w 65XE czy C64)? Czy to jest wina starego RAMDACa?
BTW2. SatanDisk mi świruje na 1040STF jak nie wgram nowego TOSu (2.06UK). Czy może to być spowodowane jakimiś ograniczeniami w wielkości partycji? Tam mam chyba jakiś baaardzo stary TOS (też DE :() który coś tam źle obsługiwał, dobrze kojarzę? Generalnie to ta maszynka służy jako taki zapasowy komputerek kompatybilnościowy (stacja świetnie działa :) ) ale chciałbym aby dysk też działał! Nie mogę jednak sprawdzić jak będzie zachowywał się z partycją np. 32MB bo ja tych dysków nie inicjowałem tylko ściągnąłem gotowe obrazy dla kart SD 2GB, 1GB i 256MB. Jest sens więc robić taką małą partycję i jak to zrobić? Tzn. skąd wziąć program do robienie partycji na dysku ACSI?