Witam,
Jakiś czas temu ściągnąłem sobie z atarionline.pl archiwum gier i po rozpakowaniu stwierdziłem, że jest w nim ponad 12 tysięcy plików.
SIO2SD jest wprawdzie wspaniałym urządzeniem, ale taka liczba zamuli nawet PC-ta.
Oczywiście można kopiowac gry ręcznie (i tylko te ulubione), ale prędzej czy później tych też się sporo uzbiera.
Dlatego wpadłem na pomysł napisania małego toola, który skopiowałby pliki na kartę pamięci, zakładając na niej "drzewiastą" strukturę katalogów.
Przykład:
plik "MONTEZUMA'S REVENGE (V1).ATR" skopiowany byłby do katalogu "ATARI/M/MO/MON".
Katalogi "M", "MO", "MON" zostałyby utworzone automatycznie.
Taka struktura ułatwia wyszukiwanie gier i przyspiesza pracę z SIO2SD.
Pierwszą wersję podesłałem Pigule (który zbudował dla mnie SIO2SD - nawiasem mówiąc bardzo starannie), a on umieścił ją na atarionline.pl. W międzyczasie dołożyłem parę poprawek i oto najnowsza wersja dołączona do posta.
Tool napisałem w języku JAVA, tak więc można go używac pod Windows i pod Linuxem.
Jesli standardowe wyjście przekierujemy do pliku, otrzymamy bonus - listę gier.
Ponieważ SIO2SD sortuje pliki według daty utworzenia, warto utworzyc sobie (jeszcze przed skopiowaniem gier na kartę) podkatalog "Ulubione" (w katalogu ATARI). Pojawi się on później jako pierwszy na liście.