hint: na dyskietkach dosy pc uzywaly fat-12.
candle: to nie szalenstwo, inaczej sie to da okreslic ;)
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
VIII. Basque Tournament of Atari 2600 Kolejna relacja, wśród otrzymywanych od naszego przyjaciela Egoitza z Kraju Basków.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » SpartaDOS X "to do list"
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
hint: na dyskietkach dosy pc uzywaly fat-12.
candle: to nie szalenstwo, inaczej sie to da okreslic ;)
Szaleństwem będzie format CP/M :) lub NTFS :)
Prośba dotycząca następnej wersji SDX: czy mógłbyś włączyć do niej programik S2S ( http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?id=2823 ), który stanowi odpowiednik S2I działający z SIO2SD?
Obecnie nie bardzo.
S2S jest w wersji alfa i pozostanie tak, póki nie będzie opcji w SIO2SD, która pozwoliłaby resetować tę nieszczęsną pozycję katalogu. Prosiłem autora o taką zmianę w firmware, ale sprawa chyba umarła.
trub: a może z Pajero udałoby się coś wskórać w kwestii modyfikacji firmware-u? Wszak ostatnia modyfikacja jest jego autorstwa: http://atariarea.krap.pl/index.php?akcj … mp;login=1
siem!
no i znów mnie oszukaliście...
odpalił ja sobie ape, odpalił format w sparcie, wybrał stację, pozmieniał formaty - i widzę:
po zmianie formatu nic nie jest wysyłane do stacji...
no niestety nie mogę sprawdzić co zwróciło ape sparcie... ale pewnie format załadowanej aktualnie dyskietki...
no więc jak to jest faktycznie? czemu nie mogę odpalić większych formatów?
pozdrowionka!
po zmianie formatu nic nie jest wysyłane do stacji...
A kto, robaczku, kiedykolwiek pisał tutaj, że "po zmianie formatu" cokolwiek jest wysyłane do stacji?
Ty to sam sobie osobiście ubzdurałeś, i nie dałeś sobie przetłumaczyć, że jest inaczej.
Obecnie nie bardzo.
S2S jest w wersji alfa i pozostanie tak, póki nie będzie opcji w SIO2SD, która pozwoliłaby resetować tę nieszczęsną pozycję katalogu. Prosiłem autora o taką zmianę w firmware, ale sprawa chyba umarła.
Się wyłoży mi kawę na ławę to se i Wam zrobię (tzn. czytałem co wyżej i po linkach - ale wolę mieć to na piśmie)
Zresztą, muszę i tak usiąść do nowej wersji, bo jest już nowy konfigurator i loader "K", trza dodać opcje drgań przycisków, aby można zmieniać Hindex programowo a nie tylko z restartu etc.
tak to prawda, to ja pisałem, sory, a to miał być taki nieudany żarcik...
no to w końcu jak to jest? czy Ktoś może mi jasno wprost wyjaśnić dlaczego na moim SDX 4.42 po dołączeniu do APE nie mogę wybrać gęstości 360k/720k?
bo skoro nic nie wysyła jak już sprawdziłem, to chyba powinien umożliwić takie formaty... no bo nie sprawdza, a nie da się ustawić formatu.
bo skoro nic nie wysyła [....]... no bo nie sprawdza
Głupiś dziecko.
To że nic do nie wysyła nie znaczy, że nie sprawdza. Ciekawe jaką "dyskietkę" masz zaladowaną wtedy do APE ? Sparta Ci tylko sformatuje w formacie ustawionym w APE (w ATRze). APE to nie prawdziwa dyskietka, którą możesz formatować w kilku różnych formatach. W APE masz załadowany plik ATR o konkretnych parametrach i tylko taki format powinien umożliwić formater Sparciany.
Jesli Ci nie dziala to win APE.
Ja APE nie używam więc nie testowałem, ale na szczęście totalnie głupi nie jestem, a przynajmniej nie objawiam tego wszem i wobec.
no to w końcu jak to jest? czy Ktoś może mi jasno wprost wyjaśnić dlaczego na moim SDX 4.42 po dołączeniu do APE nie mogę wybrać gęstości 360k/720k?
A "F" (tzn. format) w ogóle ci działa na takiej "dyskietce"?
no działać działa, ale można wybrać tylko 90/130/180kb...
to zadam pytanie inaczej: co musiałbym zrobić/mieć podłączone, żeby pojawiły mi się formaty 360/720?
jak nie chcecie mi powiedzieć to po prostu napiszcie, to nie będę pytał.
już dwie strony dyskusji o jednej prostej rzeczy, a nic dalej nie wiadomo...
ja przynajmniej testuję i coś robię, żeby się dowiedzieć....
To znaczy żeś za głupi nawet na tak prosty soft.
Wyobraź sobie, że przed chwilą ściągnąłem triala APE, zainstalowałem (a nie lubię instalować nowych programów na swoim pececie). Stworzyłem w nim ATRa 720kb, podmapowałem pod napęd numer 7 (a tak mam).
Podpiąłem atari odpaliłem ze Spartą X i ..... CUD polecenie Format bez problemu sformatowało mi tego ATRa tak jak powinno.
no działać działa, ale można wybrać tylko 90/130/180kb...
OK, to może przeczytaj instrukcję. Chociaż wydaje mi się, że formatter jest na tyle prosty, że każdy nawet bez jej czytania by już na to wpadł. Wystarczy spojrzeć na menu:
Pytanie retoryczne: co należy wybrać (czyli wcisnąć), żeby zmienić format 180k na np. 360k?
Nabijacie się z gościa, a facet jest cenny jak pierścionek po prababce. Co my, znając Atarynkę dłużej niż własne żony, możemy jeszcze wymyślić? Nowe, lepsze rozszerzenie RAM zintegrowane z RTC? Tymczasem nasz bohater jest:
a) bezrobotny, zatem ma dużo wolnego czasu.
b) wielu rzeczy nieświadom, więc i tego, czego się na Atari zrobić nie da
c) pełen zapału i dobrych chęci
c) uparty i nie zniechęcający się byle przeszkodami
Zobaczycie, że kiedyś uda mu się podłączyć antenę satelitarną przez gniazdo joysticka i zmusić POKEY do komunikacji przez Bluetooth. ;)
Wystarczy spojrzeć na menu
No ale tutaj widać że nie obsługuje 360 i 720kb ;) ;) tylko 180kb :)
Wystarczy spojrzeć na menu:
Volume name rzondzi i kruluje. ROTFL.
dobra miesiąc spokoju, muszę przemyśleć sprawę...
Wolnomyśliciel :D
Langsam, langsam, aber sicher.
no przykro mi bardzo, zrobiłem tak samo, stworzyłem ATR 720kb, podmontowałem do D1 odpaliłem Spartę, format, d1 i dupa... nie ma nadal w opcjach wysokich formatów...
A może masz piracką sparte, która nie obsługuje tych formatów ? :)
ekh... wciskales "t"?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » SpartaDOS X "to do list"
Wygenerowano w 0.027 sekund, wykonano 58 zapytań