Tak dwa słowa ;) -
* wybieraczka banków - tak, lub automat wykrywający zajęte przez DOS banki ramu - nie ma nic gorszego, niż kilkunastokrotne próby uruchomienia dema, które nie działa z tego właśnie powodu. Program z manualną wybieraczką powinien mieć możliwość zapisania wybranych banków do pliku.
* Wprowadziłbym też zakaz używania nielegali w sensie rozkazów 6502, oraz odwołań do OS. Zawsze może się okazać, iż na kompotach będzie maszyna z 65c816 :D ;). Ten punkt nie powinien stanowić żadnego problemu, bo z całej populacji dem bodajże 2 sztuki z powodu nielegali 6502 nie działa do końca poprawnie (w tym jedno mało zauważalnie).
* Bezsensowne jest ograniczenie ilości używanego ramu w przypadku jakiejkolwiek produkcji. Po prostu - jeśli będzie potrzeba więcej, niż 1MB - to autor sam ograniczy sobie grono odbiorców i z pewnością będzie świadom tego, co robi i co zaprezentować pragnie :)
... a na koniec - najlepiej jest dodatkowo po prostu jasno określić konfigurację Atarki użytej do kompotów i wszystko będzie jasne :)
AS - co do trybu US, oraz programów całodyskowych to nie wiem, na czym polega problem :) - nie mam Qmeg'a, mam XF551 z US i wszystko śmiga :P
Kontakt: pin@usdk.pl