1

Zapraszam do dyskusji, wnoszenia postulatów nad propozycją regulaminu zbliżającego się party Głuchołazy 2010. Propozycja regulaminu jest umieszczona na stronie zlotu.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

mam 2 uwagi do atari 8bit demo compo:
- uzywanie ext ram - jesli demo uzywa tylko 128k, to wybieranie bankow bym odpuscil - tutaj w gre wchodza standardowe banki 130xe.
- wyjscie do dosa - jak dla mnie ten postulat jest ciezko do realizacji. w praktyce, jedyne do czego moze wrocic to self-test, badz zimny start (wystarczy przeciez zaorac pamiec do $2000 - co robi chyba kazde demo - i juz nie ma do czego wracac).

3 Ostatnio edytowany przez seban (2010-04-14 10:20:53)

Mimo iż nie napisałem żadnego dema całe wieki... to również nie rozumiem tego powrotu do DOS-a.... to dla mnie jakieś niedorzeczne... ja wiem że są metody na ominięcie tego (np. przepisać sobie $0700-$2000 do jakiegoś ext. RAM-u i potem przywrócić)... ale czy nie wystarczy wam COLD-START lub SELF TEST? Demo to demo... a nie jakiś program użytkowy.

4

dolaczanie zrodla w konkursie graficznym lub muzycznym. teraz pewnie wszyscy robia w g2f lub rmt ale nie zawsze tak bylo, kiedys dostalem zrodla muzyki Husaka w ... action!

nie wiem bo sie nie znam ale z boku patrzac wymog pokazania zrodla jest niefajny... dlaczego w takim razie nie wymagacie zrodel do demek?

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

5

"Praca powinna odgrywać się na standardowej konfiguracji Atari z 64 KB RAM w postaci samouruchamialnej lub musi być dostarczony player, który odegra muzykę. Utwór może wykorzystywać drugiego POKEYa (stereo). Utwór powinien trwać krócej niż 4 minuty ? dłuższe będą wyciszane. Używanie dodatkowej pamięci jest ZABRONIONE."

po co?
po co jakiekolwiek ograniczenia na ilosc pamieci?
nic rowniez nie pisze o vbxe - a co nie jest zakazane jest dozwolone ;)
np w gfx compo jest zaznaczone ze praca musi sie wyswietlac na standardowym atari - to ze sie wyswietla znaczy ze wyglada poprawnie, wiec nie wyklucza vbxe ;)

dziekuje za to ;)

ale tak na powaznie, to w chwili obecnej pisanie regulaminu i ograniczen compo machine mija sie z celem
powrot do dosa - skoro mozliwy do realizacji - powinien byc zrealizowany - chocby ze wzgledu na mozliwosc pracy z twardym dyskiem

zrodlo grafiki czy muzyki - to dalej plik binarny
ale bywalo w przeszlosci ze ktos kodowal obrazek bo nie bylo innych narzedzi jesli chcial uzyskac taki a nie inny efekt, wiec tutaj nikogo bym nie zmuszal do pokazywania takiego zrodla - wyswietlilo sie to znaczy ze dziala - nic komu po zrodle
wartosc edukacyjna? taa... juz to widze
jesli ktos bedzie chcial sie wyedukowac, to sobie to zdiasembluje - jakos nie wierze w edukacje mas

przechodze na tumiwisizm

6

Domyślałem się iż założeniem tego podpunktu było aby demo można było odpalić ze Sparta DOS-a z HDD. Ale jak macie HDD i Spartę to po COLD-START Sparta i tak sie w 3 sek. zbootuje ;) nie?

7 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-04-14 10:27:20)

Candle napisał/a:

np w gfx compo jest zaznaczone ze praca musi sie wyswietlac na standardowym atari - to ze sie wyswietla znaczy ze wyglada poprawnie, wiec nie wyklucza vbxe ;)

Tylko od kiedy VBXE jest w standardzie? ;)

8

kiedys standardy sie podnosilo, a teraz co? rowna wszystkich do przecietnej?

przechodze na tumiwisizm

9

Podpisuję się pod uwagami Bobera. Poza tym dlaczego tylko 10 minut na demo?

https://www.youtube.com/watch?v=jofNR_WkoCE

10 Ostatnio edytowany przez electron (2010-04-14 11:25:23)

A ja mam uwagę:

Co to są standardowe banki 130XE ? Bo wg mnie nie ma czegoś takiego.
Czy w 130XE jest jakaś różnica, czy wpiszę do PORTB np. $80 czy $c0 ?.

Ale wybieranie banków tak czy siak jest bez sensu - powinien być automat i tyle.

pomidor

11

Na wybieraczkę banków nalega lobby Sparta DOS-owe ;) hi hi hi :) (żartuję, nie traktujcie tego poważnie)
Sparta DOS może trzymać swój config albo DOS-a w którymś z banków... czy jakoś tak.
Poza tym Ci co mają 1024MB chcą mieć np. całą zawartość RamDysk-u po uruchomieniu dema co ma 320KB.
Czasami to rozumiem... ale sam bardziej skłaniam się ku wersji AUTO i nie dbaniu o to co co siedzi w jakim banku :) (wiem, wiem... właśnie herezje opowiadam ;] )

12

To teraz ja :)

Wychodzenie do DOS jest fajne, ale faktycznie można się chyba zgodzić żeby demo / intro po zakończeniu wracało do DOS, w przypadku gdy to niemożliwe wykonywało zimny start, gdyż z dysku (bądź dyskietki nawet) system podniesie się szybko. Chodzi o to żeby nie było konieczne grzebanie przyciskiem ON/OFF Atari.

Automatyczne wybieranie banków - jestem przeciwny. Co się stanie, kiedy np. użytkownikowi SDX w trybie BANKED automat zamaże dane? Albo jeśli ktoś używa ramdysku i automat wybierze banki, które są na to wykorzystywane?

VBXE - jeśli znajdą się chętni to można zrobić oddzielne VBXE Gfx Compo - ale wg mnie tylko dla trybów z mapą kolorów bez trybu overlay. Nie chcemy przecież Photoshop Compo, prawda?

Co do dołączania źródłowych plików muzyki i grafik to punkty te powstały w celu szybkiego i łatwego uaktualniania ASMA oraz galerii G2F TeBego. Poza tym (nie wiem, jak w przypadku muzyki) ja się sporo nauczyłem podpatrując pliki G2F innych grafików - wydaje mi się, że te punkty powinniśmy zostawić.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?

13

dely napisał/a:

Automatyczne wybieranie banków - jestem przeciwny. Co się stanie, kiedy np. użytkownikowi SDX w trybie BANKED automat zamaże dane? Albo jeśli ktoś używa ramdysku i automat wybierze banki, które są na to wykorzystywane?

Dobry automat tego nie zrobi. W Atariki jest napisane, jak sprawdzić, który bank (który = wartość dla PORTB) jest zajęty przez DOS, i czy któryś w ogóle. A w programmer's manualu jest opisane, jak uzyskać od SDX listę wolnych banków ext. Więc ręczny wybierak banków realnie potrzebny jest tylko w przypadku nie-SDX.

@elc: jakoś tak się przyjęło, że "standardowe banki 130XE" to wartości PORTB $E3,$E7,$EB,$EF (bity 0 i 1 mogą mieć, rzecz jasna, inne wartości, chodzi o 2-7).

KMK
? HEX$(6670358)

14

drac030 napisał/a:

W Atariki jest napisane, jak sprawdzić, który bank (który = wartość dla PORTB) jest zajęty przez DOS, i czy któryś w ogóle.

Mówisz o tym: http://atariki.krap.pl/index.php/Progra … mi%C4%99ci ?

15

Tak.

KMK
? HEX$(6670358)

16

Wszyscy dyskutują o ośmiu bitach, to ja może dla odmiany napiszę co mi nie leży w regulaminie kompotów na ST.

16-bit Graphics Compo

Nie fair byłoby wrzucanie różnych trybów (degas/spectrum/neo) do jednego compo, ja podzieliłbym rywalizacje graficzną na dwie kategorie:
1. Standardowy tryb graficzny - ST-LOW (320x200), 16 kolorów, paleta 512, format pliku PI1, niewymagane dołączanie przeglądarki.
Jeśli autor robiłby grafę np. w CrackArcie, czy DeluxePaint'cie to bez większego wysiłku każdy jest w stanie przekonwertować plik CA1, IFF, czy jakiś inny (oczywiście 320x200x16) do PI1.
2. Wolna amerykanka - czyli wszelkie multikolorowe wynalazki typu Spectrum512, NeoChrome, Quantum Paint, czy grafiki wyświetlane na ramce ekranu (Synthetic Arts), w tym przypadku wymagane od autora byłoby dostarczenie odpowiedniej przeglądarki. Do tej kategorii można by też wrzucić rysunki w trybach ST-MEDIUM i ST-HIGH.

Osobiście planuje wziąć udział w obu proponowanych powyżej kategoriach (320x200x16 i Spectrum512).

16-bit Intro Compo/Demo Compo

Proponowałbym nie stosować żadnych ograniczeń sprzętowych i tak będzie CUD jak się cokolwiek w tej kategorii na party pojawi :(. Tak więc sugeruje: RAM 4MB, niewymagane wychodzenie do desktopu, jedynie maksymalny czas trwania pozostawiłbym niezmieniony.

800xl _ 65xe _ 520st _ 1040ste _ mega4 _ falcon _ 2600 _  2600jr _ jaguar

17 Ostatnio edytowany przez jury (2010-04-14 14:23:59)

Piesiu, zgadzam się, zresztą poruszałem ten temat już kiedyś:

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 353#p83353

18 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-04-14 14:44:53)

piesiu napisał/a:

niewymagane wychodzenie do desktopu

Przepraszam, ja rozumiem obiekcje koderów na XL/XE wedle wymogu powrotu do systemu (czyli nienaruszenia DOS-u podczas trwania całego dema), ale gdzie jest problem w powrocie do desktopu na ST? Wymaga to wywołania jednej funkcji XBIOS na początku (Setscreen, XBIOS 5 oijdp) w celu zapamiętania bieżącego trybu graficznego + adresów obrazu (logbase i physbase) wywołania tejże funkcji na końcu w celu ich przywrócenia, oraz wywołania funkcji GEMDOS-u terminującej program (Pterm0, GEMDOS 0).

KMK
? HEX$(6670358)

19

no jeszcze trzeba by zapamiętać paletę:

move.l        #old_palette,a0
movem.l      $ffff8240,d0-d7
movem.l      d0-d7,(a0)

i ją potem odzyskać :)

move.l        #old_palette,a0
movem.l      (a0),d0-d7
movem.l      d0-d7,$ffff8240

20

drac030 napisał/a:
piesiu napisał/a:

niewymagane wychodzenie do desktopu

Przepraszam, ja rozumiem obiekcje koderów na XL/XE wedle wymogu powrotu do systemu (czyli nienaruszenia DOS-u podczas trwania całego dema), ale gdzie jest problem w powrocie do desktopu na ST? Wymaga to wywołania jednej funkcji XBIOS na początku (Setscreen, XBIOS 5 oijdp) w celu zapamiętania bieżącego trybu graficznego + adresów obrazu (logbase i physbase) wywołania tejże funkcji na końcu w celu ich przywrócenia, oraz wywołania funkcji GEMDOS-u terminującej program (Pterm0, GEMDOS 0).

Nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób realizuje się powrót do GEM'u i szczerze mówiąc mało mnie to interesuje, po prostu założyłem, że takie wyjście do desktopu może sprawiać jakieś trudności, a chodzi o to żeby jak najbardziej ułatwić zadanie potencjalnemu autorowi intra, czy dema, bo w tej kategorii na polskiej estekowej scenie (której oczywiście nigdy nie było ;)) jest okrutna posucha i fantastycznie byłoby gdyby ktoś w końcu stworzył choćby najprostsze intro, nawet takie z którego nie można wyjść do systemu.
Widzę jednak, że jest światełko w tunelu, bo Koledzy błyskawicznie rozwiązali poruszony problem wyjścia do GEM'u :). Panowie skoro macie taką wiedzę na temat programowania na ST, to zróbcie w końcu jakieś demko, pleeeeeees!

800xl _ 65xe _ 520st _ 1040ste _ mega4 _ falcon _ 2600 _  2600jr _ jaguar

21

dely napisał/a:

Wychodzenie do DOS jest fajne, ale faktycznie można się chyba zgodzić żeby demo / intro po zakończeniu wracało do DOS, w przypadku gdy to niemożliwe wykonywało zimny start, gdyż z dysku (bądź dyskietki nawet) system podniesie się szybko. Chodzi o to żeby nie było konieczne grzebanie przyciskiem ON/OFF Atari.

Zgadzam się - dowolne wyjście poza sprzętowym.

dely napisał/a:

Co do dołączania źródłowych plików muzyki i grafik to punkty te powstały w celu szybkiego i łatwego uaktualniania ASMA oraz galerii G2F TeBego. Poza tym (nie wiem, jak w przypadku muzyki) ja się sporo nauczyłem podpatrując pliki G2F innych grafików - wydaje mi się, że te punkty powinniśmy zostawić.

Tutaj powinna być wola autorów - jeśli stosują jakieś sztuczki które są zachować dla siebie - wolno im. Zakazane za to nadal powinno być ujawnianie w jakikolwiek widoczny/słyszalny sposób autorów prac (słyszalny: w muzyce np. sampelek z tekstem: to moja, Mikerowa praca ;) )

Sikor umarł...

22

dely na pc od wielkow byla sobie vga i jak ktos rysowal recznie obrazek w 256 kolorach to to bylo widac, co wiecej - gdyby ktos probowal tego na fotoszopie to jedno spojrzenie w palete i problem tego czy to fotoszopa czy recznie namalowany obrazek nie istnieje

majac na uwadze suche fakty jesli chodzi o ilosc prac na poszczegolne maszynki robienie 1000 kategorii jest zlem - zwyczajnie moze sie okazac ze nie ma prac w dostatecznej liczbie by konkurs sie odbyl

albo bedzie znowu porazka z zeszlego roku, bo sie nagle okaze ze nikt (ehem, bylo troche ludzi z st - prawda?) nie jest w stanie uruchomic czegokolwiek na st i wyswietlic tych obrazkow

wracajac do ograniczenia na ram - z tego co pamietam, to na breakpoincie ktory niedawno sie odbyl bylo sobie demo na c64, ktore jakby nie bylo za bardzo rozszerzeniami nie grzeszy
moze przypomne wymagania dema - 16mb pamieci, ktora posiada okolo 20 osob (tekst z dema) i emuluje jeden emulator
dodatkowo zeby to zaladowac wlasciciel c64 powinien miec ultimate1541 - nikomu to nie przeszkadzalo
nikomu tez nie przeszkadzalo, ze wiekszosc tego dema to animacja - ludzie sie cieszyli ze w ogole cos ktos zrobil

reasumujac - ponakladajcie jakies ograniczenia na sprzet - ograniczycie w ten sposob tylko ilosc prac ktore ewentualnie ludzie by chcieli pokazac/napisac - w koncu o to nam wszystkim chodzi - zeby nic nie bylo na atari

przechodze na tumiwisizm

23

Candle: jestem w stanie się założyć, że większość osób zagłosuje na wielką kupę, która jest w 256 kolorach i 320x200 niż fajny obrazek w 160x200xkilkanaście kolorów. Dlatego chciałbym żeby tryb overlay był zabroniony w gfx compo.

Nie było mnie rok temu więc nie wiem czy ktoś faktycznie nie potrafił uruchomić obrazków na ST i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, żeby tak było skoro udało się to 2 (3?) lata temu, kiedy to obywatel Yerzmyey zachwycił publikę znakomitym miedziorytem pt. "Interes rośnie". Co to za problem wczytać przeglądarkę i wybrać z file selectora grafikę? Autor był i też nie potrafił? A jak go nie było i nie dostarczył odpowiedniego softu to raczej nie tu należy kierować pretensje.

Demo z Breakpointa startowało w konkursie Wild, a nie Demo Compo więc mogło mieć nawet i 1 Gigamega wymaganej pamięci oraz być zapisane na taśmie perforowanej, której nie używa nikt. W demo compo ograniczenia były podane jasno i wyraźnie więc Twój argument jest nieco z otworu, którym wydalamy niepotrzebne dla organizmu substancje (no offence).

24

autora nie bylo, a fakt byl taki, ze grafiki na st obejrzalem dopiero na atarionline....
ot taki psztyczek...

tak czy owak ograniczajcie sobie co chcecie, to ja se zrobie bojkot ;)
tj napisac cos napisze i znowu pojdzie na jutuba zamiast na bigskrin

przechodze na tumiwisizm

25

dely: Ja sądze że wiekszość osób będących na party potrafi odróżnić "wielka kupe" od "fajnego obrazka" bez względu na rodzielczość i palete kolorów
Co do reszty to podzielam zdanie niektórych osób które sie wypowiedziały, za dużo ograniczeń a za mało prac na kompotach.