Jaka by była szansa na zrobienie na nowych płytkach dodatkowego złącza z sygnałami sprzed VDAC + paroma dodatkowymi potrzebnymi do scandoublera?
Z ciekawości - o którym scandoublerze myślisz?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » VBXE + scandoubler
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jaka by była szansa na zrobienie na nowych płytkach dodatkowego złącza z sygnałami sprzed VDAC + paroma dodatkowymi potrzebnymi do scandoublera?
Z ciekawości - o którym scandoublerze myślisz?
Jak to, o którym? O tym, o którym pisałem w temacie "konwerter vga". O takim, który zrobiłby konwersję bezpośrednio na czystym sygnale cyfrowym, a nie zasyfionym przetwarzaniem D -> A -> D.
Myślałem o tym. Mam taki scalaczek (AL251) który w zasadzie jest do tego stworzony - przyjmuje cyfrowe RGB lub YUV w niskiej częstotliwości - wypluwa analogowy obraz RGB w częstotliwości wysokiej.
Bardzo fajny. Jednak jego wadą jest to , że wejście jest R-G-B 5-6-5 a tu mamy 7-7-7. Oczywiście połączyć to nie problem ignorując najmłodsze bity tyle że straci się na tym...
A wersji 24 bitowej nie znalazłem jeszcze u nikogo :(
Teoretycznie dałoby się to zaadaptować do istniejącego VBXE poprzez
a) wylutowanie DACa
b) wlutowanie w to miejsce podstawki
c) zrobienie pasującej do niej płytki z adapterem i AL251 - plus ewentualnie podstawką na oryginalny DAC żeby było wyjście "zwykłe"
Jednak to będzie tzw. rzeźbienie w gównie chyba żeby Candle na dzień dobry dał daca w podstawce - trzeba się jednak liczyć z tym że takowa ma ciut większe gabaryty niż sam scalak.
No i to obcięcie R-G-B do high color - z drugiej strony - czy jakikolwiek telewizor jest w stanie odwzorować więcej? :)
Z AL251 jest jeszcze taki problem, że jest przeznaczony do konwersji obrazu z przeplotem, czyli takiego, w którym istnieje względne przesunięcie czasowe między półobrazami parzystymi a nieparzystymi, a Atari generuje obraz bez przeplotu. Jak zachowa się w takim wypadku układ - trudno zgadnąć.
A o podstawkach pod TQFP48 w ogóle, a w szczególności o takich, które byłyby montowane na oryginalnym footprincie, zapomnij. TQFP to nie PLCC.
atari moze generowac obraz z przeplotem - dowiodl tego rybags...
prosze moderatora o wydzielenie off-topa z tego tematu ;)
a co do daca w podstawce - skad podstawke to raz, dwa to ze bedzie kosztowac tyle co VBXE, a trzy to taki szczegol, ze DAC zre 120mA i potrzebuje chlodzenia (ma thermal pad od spodu i taki tez jest zrobiony na VBXE) i w podstawce mu sie raczej nie spodoba
[MM] wydzielono.
To faktycznie najsensowniej byłoby piny powstawiać na odpowiednich ścieżkach - tyle ze strasznie gęsto tam biegną :) Z drugiej strony ta strata kolorów zniechęca ciut, aż mi się nie chce wierzyć że averlogic nie wypuścił nic lepszego.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » VBXE + scandoubler
Wygenerowano w 0.017 sekund, wykonano 64 zapytań