26

No właśnie mój 800XL też już podaje :)

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

27

Co tu liczyc??  Sama plytka  plus zdobycie archwalnych czesci to jakies 140-150 zl w optymistycznej wersji ,  nie wspomne o licencji itp. Projekt fajny ale do przerysowania na wspolczesne elementy.  Koszt netto, jeszcze to trzeba   zmontowac, sprawdzic i wyslac.

No i kolejna sprawa albo xe albo xl, bo inaczej to dwie wersje pcb i koszt wzrasta podwojnie.
Do tego programator do mach4 i soft troche kosztuja,.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

28 Ostatnio edytowany przez wieczor (2010-04-08 21:25:29)

Co do wersji -XL/XE -  nie można tego aby załatwić prostym adapterem? Tak jak to było w przypadku VBXE 2.

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

29 Ostatnio edytowany przez zaxon (2010-04-08 21:28:44)

prosty adapter jest powyginany i jako pcb sporo kosztuje,frezowanie itp

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

30

a tak fajnie sie zapowiadalo....

31

Jak mówię, dobry jest adapter od IDEa, tzn. to: http://atariki.krap.pl/index.php/Grafik … pcb_2a.jpg Gdyby - teoretycznie - był dostęp do takowych, to freezery można byłoby wykonać w wersji XL.

KMK
? HEX$(6670358)

32

Draco, adapterki to mam rozrysowane od czasow Karin .Nie skierowane do produkcji bo  drogawe w wykonaniu, krawedziowka, frezowanie,  itp. w plytkarni tez ponizej 20-30 PCB  nie ma sensu zamawiac.

33

Ja tam sie nie znam, ale przeciez te akurat wyciecia w adapterze do idei wygladaja na latwe do spreparowania przez odwierty. Daj w projekcie otwory techniczne w odleglosci 2 mm i bedzie sobie mozna to odlamac ;) a koszt plytki nie wzrosnie AZ TAK jak przy frezowaniu.... taki tam pomysl

34 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-04-08 22:16:25)

zaxon, istotnie, przypuszczalnie masz rację, ale zwróć uwagę, że taki adapter jest w miarę uniwersalny: podpinasz przez niego do XE: IDEę, Turbo Freezer XL i bógwico-jeszcze pasujące tylko do PBI. Więc o ile na potrzeby wyłącznie TF może się to istotnie niezbyt opłacać, o tyle może się bardziej opłacić zamówienie takiego adaptera w celach, że tak powiem, ogólnoatarkowych.

PS. oczywiście ja się nie znam, a poza tym, niestety, ja już taki adapter mam.

KMK
? HEX$(6670358)

35 Ostatnio edytowany przez zaxon (2010-04-08 22:53:59)

No, dlatego przeciez spedzilem pare godzin na rozrysowywaniu sobie adapterkow , zeby byl jak najbardziej uniwersalne, moze maszracje, puszcze pare do produkcji.

36

zaxon: tak przy okazji - skoro mowisz o przerysowywaniu, dlaczego chcesz to robic na mach4? zrodlo "wkladu" w .vhd jest - popros grzecznie elektrona czy candla i ci to dostosuja do jakiegos lepiej dostepnego "dzisiejszego" ukladu.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

37

Zaraz,zaraz , ja nic nie robie, poza tym  toz przeciez pisze ze jesli juz to  trzeba by to przerysowac  i zmniejszyc , po co dawac flasha w dipie? I drogi, i dostac trudniej od wersji smd, to samo z machem4, plytka tez ogromniasta, do tego adaptor od Idea i robi sie pociag jak za spectrum.

38

no to zrup wersje montowalna do atarki :P

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

39

zaxon napisał/a:

plytka tez ogromniasta, do tego adaptor od Idea i robi sie pociag jak za spectrum.

Nie, i to jest następna zaleta adaptera. TF XL wetknięty do komputera nie zajmuje dużo miejsca za kompem, bo płytka jest ustawiona pionowo. To wersja XE robi "pociąg".

KMK
? HEX$(6670358)

40

wersja ladowana do srodka komputera jest gorsza, bo nie mozna jej uzyc do roznych maszyn. znaczy, z mojej perspektywy jest gorsza, oczywiscie.

--
= krap.pl =

41

Śniegowy!!!!

Opisz swoje doświadczenia z TFXE 2005 !!!

42

Ocb z tymi doświadczeniami Śniegowego? Miał jakieś jazdy?

KMK
? HEX$(6670358)

43

Se kupił:  http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopi … 676#p78676

Napisałem 2-krotnie na PW ale milczy :(

44

pajero napisał/a:

Napisałem 2-krotnie na PW ale milczy :(

Moze sie zafreezowal :)

45

pajero, jeśli chodzi tylko o to, że Śniegowy ma TF, no to chyba nie on jeden :P

KMK
? HEX$(6670358)

46

to czy ktoś zrobi freza???
qrde kiedyś przez toms prototype nikt nigdy nie umiał zamontować freza do mojego 130xe..
i chciał bym wersją do "środka kompa" mimo iż nie jestem za "bogaty" (sprzedałem toms-a 720 za 400pln)
zniosę i nawet 500pln za wersję do środka...

Panowie kto ruszy temat "frezowania"...?

47

AS, a do czego konkretnie Ci to potrzebne to rozszerzenie ?  Bedziesz sie regularnie "zamrazal" ?  :P

48

tak!
to tak jak climatic w aucie..:)

kiedyś nawet lubiełem deasemblować dziewny kod, teraz nawet nie wiedział bym jak to zrobić....
A freez by się przydał.

49

Przydalby sie kiedys do robienia fajli z zabezpieczonych gierek, co? :P  A potem do ulatwiania sobie zycia w paru porabanych grach (Honky, Piekielko).  Pozniej jeszcze moze do SAP-ania (wyciagania muzyczek z gier do archiwum ASMA), a teraz.... jedyne co widze sensownego (oprocz, rzecz jasna, lansu) to wygodne wgrywanie roznych OS-ow.   Pomijam oczywiscie programistow, bo dla nich freezer to rzecz (prawie) niezbedna. :)

TO wgrywanie OS-ow kojarzy mi sie troche ze starszym wynalazkiem Electrona - Rom Simulator, ktory zbytnio sie nie upowszechnil....

50 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-04-14 08:25:59)

Czy przyda się koderom?
Jeśli toto potrafi pokazać stany rejestrów dokładnie w czasie zamrożenia - to się przyda (dlatego szukam kontaktu np. ze Śniegowym).

Większość rzeczy debuguję pod emulem, weryfikuję na real. Tak wygodnie i sprawnie.
Ale by nie zachwycać się PC to gro ważnych rzeczy musi być weryfikowana na Atarku.
Dla przykładu, najwierniej start kompa emuluje Altirra. A800win nie inicjuje rejestrów od stanu wysokiego do ustawień OS. Ale i tak Altirra nie umie pokazać dobrze startu we wersjach: zimny/ciepły atarek :)

Ogólnie - sprzęt drogi. Małe zapotrzebowanie.