atarka pracuje poprawnie nawet z kwarcem 27mhz - pytanie tylko jak dlugo
A gdyby jakieś konkretne chłodzenie zapodać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
4th Atari ASCII Compo - wyniki Dostępne są już wyniki tegorocznego ATASCII Compo.
thing neo 1.60 Olivier Landemarre wydał nową wersję desktopu Thing.
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » konwerter vga
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atarka pracuje poprawnie nawet z kwarcem 27mhz - pytanie tylko jak dlugo
A gdyby jakieś konkretne chłodzenie zapodać?
Liczenie jest proste, jak konstrukcja cepa. Częstotliwość linii = częstotliwość kwarcu/(4*228).
Czyli dobrze liczę że dla oryginalnego kwarcu H=15556 Hz. Ciekawe, czy dla XL, gdzie tego kwarcu nie ma (ja wiem, jest inny) częstotliwość wynosi tyle samo. Bo z zabaw z Gonbesem wyszło mi że chyba trochę inaczej (patrz któryś post wcześniej - stabilny obraz w YUV bez modyfikacji sychro)
po pierwsze jest problem z sio - mozna spaczowac system na krotka mete, ale to nie to
po drugie vbxe nie wyciagnie wiecej jak 21mhz
21MHz to już mamy prawie 75Hz V, a to każdy monitor juz zaakceptuje. Teoretycznie tak.
Najlepiej by było 21,28137MHz, czyli 1,5x oryginał. Można by taktować POKEY z kradnięciem 1 cyklu na 3 i generacją wait states dla procesora w cyklach dostępu do POKEY-a. Wtedy SIO by nie ucierpiało. Dźwięk tylko mógłby być miejscami kulawy.
Nie no, fajna dyskusja... Jak bardzo można zepsuć Atari tylko po to żeby chodziło z nieskalibrowanym scandoublerem :D
Nie ze scandoublerem, tylko z monitorem.
dodanie wait states nie zmienia predkosci trasnmisji, a jedynie ja calkiem rozpiepsza przy takim trybie taktowania...
bardziej sensowne bylo by patchowanie systemu, no ale bez jaj...
kazdy soft by sie przy tym rozjezdzal, dziek mialby podniesiona czestotliwosc, dema by szybciej sie odtwarzaly, ogolnie kicha znacznie wieksza niz przejscie z pal na ntsc.
Wait states nie są potrzebne POKEY-owi, tylko CPU. Taktowanie POKEY-a wygląda tak, że dostaje 2 cykle zegara 21MHz/8, po czym następuje przerwa o długości 1 cyklu. W ten sposób średnia częstotliwość taktowania POKEY-a pozostaje bez zmian, więc transmisja szeregowa będzie przebiegać bez zakłóceń. Problem tylko w tym, że gdyby CPU potrzebował dostępu do POKEY-a podczas "ukradzionego" cyklu, to go nie uzyska. Po to właśnie wait state. Dźwięki miałyby tę samą wysokość, mógłby się tylko pojawić słyszalny jitter przy większych częstotliwościach. Programy, oczywiście, działałyby o połowę szybciej.
sio2pc bedzie dzialac jak sie odpowiednio przeliczy/przestawi predkosci - co w sio2bsd da sie "od reki".
aby inne rzeczy na sio dzialaly (w sensie sio2sd/sio2ide) trzeba by im przerabiac firmware, wiec raczej szkoda zachodu...
Zapomniales o stacjach dyskow, drukarkach, modemach, magnetofonach i tonie innych urzadzen ktore trzeba by 'od reki' przeprogramowac. Gratuluje pomyslu i nawet jesli 'nie szkoda' komus zachodu, to zycze powodzenia :)
nie zapomnialem (o tych milionach posiadaczy drukarek, modemow) tylko nawet nie wspominalem, bo i po co skoro caly pomysl jest taki sobie...
widze ostatnio czytanie ze zrozumieniem to dla ciebie za wysokie progi ;)
Skoro nie wspomniales to jak mozesz mi zarzucac brak zrozumienia.
Liczylem ze powiesz w koncu cos na temat... (np, jak przetaktowac w podany sposob procesor tak zeby sio dzialalo bez problemow)
Nie wiem jak mozna inaczej zinterpretowac twoj post (#200) Ale lepiej zarzucic komus brak szklanej kuli, co jellonek chcial powiedziec ale nie powiedzial...
Zdjęcia wyszły tak sobie:
Memory Test
Audio-Visual Test
Pasy 1
Pasy 2
Dan Strikes Back
Montezuma's Revenge
Boulder Dash II
Jet Boot Jack
No i podłączyłem to coś przez MAXA 3232 do COMa. I klops :) Napięcia są , komunikacja nawet jakaś jest, co serial port monitor pokazuje. Ale to wszystko. Odebrałem jakiś ciąg znaków i tyle. Soft od GBS2818 zgłasza error - a szkoda bo widzę że tamtędy można custom program załadować dla jakichś dzikich konfiguracji (typu 15625 / 70Hz itp.) Ale z tym jakoś mi nie gada.. Może ktoś spróbuje tą drogą? Łączyć się łączy, to jest RS, tylko na 3.3.
A tak poza tym - o ile dobrze policzyłem to oryginalna H z atari to 15556? To fajnie, bo ichnie urządzenia zakładają 15625. I to jest chyba rozwiązanie zagadki. Ale pewnikiem da się coś z tym zrobić
"a nie mówiłem" ;-);-);-)
No mówiłeś, ale warto było sprawdzić. Zresztą - nadal warto - może trzeba specyficzne parametry transmisji dobrać. Dużo urządzeń ma tak, że po podłączeniu po RS po prostu z nimi rozmawiasz np. interfacem wyboru (miałem taki router). A tu jest nawet soft od modelu pokrewnego - tak myślę. Bo wystąpił błąd : ff00ff nic mi nie mówi :)
Czy jest jakiś soft pod windę umożliwiający monitorowanie dwustronnej komunikacji po RS? Tzn mam coś takiego ale to chodzi jako samodzielny program, tzn otwiera port , można wysyłać , odbierać , podglądać dane... Mi chodzi o coś takiego co chodzi w tle, samo portu nie otwiera tylko wyświetla co aktualnie program wysyła na port i co przychodzi w odpowiedzi. Coś takiego jak sniffer dla sieci, tylko że dla comów. Soft gonbesa jest i częściowo coś tam się dogaduje - chciałbym podglądać co wysyła a co dostaje.
google ci prawde powie
ale nastaw sie jednak po i2c over rs232
Dlaczego? To coś ułatwi? :)
Mi to wygląda na zdublowanie interfejsu - I2C + RS-232 czym się podłączysz, to masz
Ok, napisałem maila do nich przez kontakt : http://www.gbs100.com/contact_us
(jakoś ta strona pod http://www.gonbes.com do mnie nie przemawia... a raczej przemawia tylko nie bardzo się rozumiemy ;) )
z opisem zaistniałej sytuacji, ogólnym opisem technicznym problemu i prośbą o informacje na temat interfejsu i protokołu.
Może odpiszą...
No i odpisali... Na wszystkie moje pytania o interfejsy i protokoły itp odpisali coś takiego:
"Hi,
Atari XE/XL Custom Program,Need to upgrade plant,You can send us the Atari XE/XL game and GBS8200 be upgraded.
Atari XE/XL can use GBS 8219,it's run RGBHV.
Tang"
I co im zrobić? :D
no to wyslij
jesli nie wroci do ciebie (pewnie musisz wyslac razem z vbxe) to dostaniesz nowe vbxe ode mnie i od electrona for fri
tylko uzgodnij wszystkie warunki
Ja się nawet nie obawiam tego że nie odeślą :) Tylko pytanie brzmi co to nam da - ja zyskam konwerter który działa z atari i co dalej? Wolałbym od nich jakieś technikalia. Ok, napiszę do nich jak sobie wyobrażają procedurę, jakie będą koszty, kto je ponosi i zobaczymy czy to się opłaca w ogóle.
to moze naklam ze masz ich kilkanascie w roznych miejscach w kraju i owszem, mozesz wyslac maszyne im do testow, ale chcialbys otrzymac firmware ktore rozwiaze problem dla tych kilkunastu sztuk
W zasadzie to nie jest kłamstwo :) Plus oczywiście opis interfejsu :) Przejrzałem ten soft to 8218 - poza ustawieniem/odczytaniem podstawowych parametrów, które też można ustawiać z OSD, ma on przeładowanie tego custom program. I jest drugi plik, z programami dla rozmaitych kamer przemysłowych i innych urządzeń , generujących obraz z magicznymi parametrami typu np. 70Hz/21kHZ.
Czyli technicznie to urządzenie jest bardzo uniwersalne - haczyk tkwi w sofcie tego procesora. Pliki z programami to tekstowe hexy rozdzielane przecinkami:
slave 00
0x00,0x05,
0x01,0x18,
0x02,0x17,
0x03,0x3b,
0x04,0x00,
0x05,0x00....
i tak jakieś 480 linijek czyli ok. kilobajta (to akurat fragment dla 15.31kHZ/49.07HZ. Ciekaw sam jestem co tam siedzi pod radiatorem :)
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Sprzęt - 8bit » konwerter vga
Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 59 zapytań