Potrzebuję SIDa, chciałbym sprawdzić czy coś się popsiuło w C64 czy tylko SID jest niesprawny. Pożyczę lub kupię.
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Bałagan » Pożyczę SIDa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Potrzebuję SIDa, chciałbym sprawdzić czy coś się popsiuło w C64 czy tylko SID jest niesprawny. Pożyczę lub kupię.
Mam gdzieś kilka sztuk.... z tego co wiem Seban tez :-)
Supcio, adres mój masz?
O który SID chodzi ? ;-)
uscislajac: 6581, czy 8580 (tj. z ktorej wersji c64)
Na jednym z wiodących portali aukcyjnych można nabyć za (na razie) parę złotych takowego....to nie moja aukcja i reklama a tylko informacja dla Kierownictwa :)
Dzięki za pomoc. Sprawa już nieaktualna - dzięki uprzejmości jednego z kolegów znowu mogę się cieszyć słysząc BASSS.
Czy 6581 i 8580 można stosować wymiennie? I który jest w 128? Pytam bo słuchałem jednego i drugiego i nie mogę się zdecydować który mi się bardziej podoba :) To bym zainstalował dwa na kanapkę i switcha - o ile tak się da.
Mają różne napięcia zasilania, stary +12V i nowy +9V. Oczywiście oba mają jeszcze +5V.
W starszym są głośniejsze (normalne) sample, a nowy ma cichutkie straszliwie.
W brzmieniu różnicę znam. Poza samplami basy się jeszcze różnią diametralnie. A skąd C-64 bierze +12? Przetwornica? Ten z nowym SIDem też ją ma? (do czegoś...) Szczerze jeszcze nie grzebałem w komdziu :) Wiem tylko że strasznie z nim trzeba uważać bo wrażliwy jest na wszelkie zwarcia.
wieczor, c64 ma 2 zasilania z psu, 5 stalego i 9 zmiennego,
jer: yyy, a mi sie wydawalo ze nowy po prostu nie potrzebuje +9V.
12V? do sida?
no i ustalcie czy chodzi o zmienne czy o + ;)
wieczor, c64 ma 2 zasilania z psu, 5 stalego i 9 zmiennego,
Ja wiem :) Dlatego te +12 mnie zaskoczyło :)
Ale znalazłem pinout i:
Secondary voltage. +12V (6581) or +9V (6582, 8580) - czyli jednak:
http://ist.uwaterloo.ca/~schepers/MJK/sid.html
A tu to , czego szukałem:
, teraz muszę znaleźć 6581 bo w C128 swoim, którego jeszcze nie słuchałem, pewnikiem jest 8580 :)
A ta głośność sampli przypuszczalnie wprost wynika z różnicy Vdd.
Gwoli wyjaśnienia: +12V (i +9V) bierze się stąd, że 9VAC jest prostowane w podwajaczu napięcia i stabilizowane przez 7812 dla 6581 lub 7809 dla 8580. Podwajacz ten jest włączony ZA bezpiecznikiem z którego korzysta magnetofon. Spalenie bezpiecznika powoduje brak dźwięku.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Bałagan » Pożyczę SIDa
Wygenerowano w 0.046 sekund, wykonano 28 zapytań