1

jest do sciagniecia nowa paczka na stronie projektu

strona projektu jakby ktos sie pytal jest w tej chwili tu

ze wzgledu na znaczna objetosc paczki zostala rozbita na kawalki

i tak osoby ktore juz zainstalowaly swoje karty nie musza pobierac 8mb z ilustracjami do instalacji

pozostale czesci to przyklady, dokumentacja i wreszcie same rdzenie wraz z programami narzedziowymi - to pewnie zainteresuje wiekszosc

candle i electron

przechodze na tumiwisizm

2 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-04-01 08:07:49)

Jakie konkretnie problemy z niestabilnościa poprawia rdzeń 1.22? Bo na 1.20 zdarza mi się, aczkolwiek rzadko, że pojawiają się jakieś przekłamania w obrazie - artefakty "cyfrowe" a nie zakłócenia w jakości obrazu czy np. nie włącza się poprawnie sterownik S_VBXE dla SDX. Ale to wszystko naprawdę bardzo rzadko (problemy pomijalne) i pomaga wyłączenie i włączenie Atarki ponownie po chwili.
Ale chciałbym wiedzieć jakie inni spotkali problemy z niestabilnością i jakie usuwa nowy rdzeń :)

Poza tym - DZIĘKI! :)

3 Ostatnio edytowany przez Pin (2010-04-01 19:21:18)

u mnie karta na rdzeniu 1.20 pracuje nader stabilnie. Problemów w zasadzie brak ;)

... a będzie strona w języku ojczystym??

Kontakt: pin@usdk.pl

4

Pin: update rdzenia jest obowiązkowy, na 1.20 gwarancja właśnie się skończyła ;-)

Jacques: Mnie i kilku innym osobom zdarzyły się problemy typu mrugający obraz, kaszana na PMG itp. Problem polega na zbyt opóźnionym przechwytywaniu danych z szyny po opadającym zboczu PHI2 - w efekcie w niektórych komputerach np. po rozgrzaniu sprzętu występowały zapisy błędnych wartości do rejestrów emulowanego GTIA czy też rdzenia FX albo VRAM. Problem poprawiłem przez synchronizację z PHI0 zamiast PHI2. PHI0 wyprzedza PHI2 mniej więcej o 40-50ns.

pomidor

5

Elc / Candle - pytanie :) -

Jak przygotować z bitmapy działającej pod VBMP plik *.DAP pod SLIDE?

.. a tak przy okazji - BRAWO :) - SLIDE wreszcie działa pod Sparta DOS X ;)-

6 Ostatnio edytowany przez lotharek (2010-04-01 21:16:56)

moment..ja nie  kapuje albo za późno jest..

po wgraniu rdzenia 1.22a sterownik SDX nie widzi vbxe

coś spieprzyłem ??

...

do tej pory myslalem za 2 rdzenie do wybory

: wersja R z RAMem
: Wersja A  - bez extra ramu

a tu jescze na ATRze GTIA ??

mam zamet..

ps. FC po flashowaniu udaje nieboszczyka gdy trzeba nacisnac klawisz pod SDX....

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

7

spróbuj wcześniejszą wersję FC, bo ta pod SDX działa normalnie. Oczywiście albo z X, albo skonfiguruj sobie COMEXE.SYS ;)-

8

sterownik sparty tez trzeba zupgrejdzic

pin: programem bmp2dap

przechodze na tumiwisizm

9 Ostatnio edytowany przez lotharek (2010-04-01 22:07:25)

Sebol - najnoawsze wersja na stronie drac030 to 0.98 ....taka mam - Sterownik "S:" v.0.98 dla VBXE (wymagany rdzeń 1.20 lub nowszy) (plus loader dla AtariDOS i sterownik konsoli dla SDX).

edit :

po wgraniu v2FX122a vbxe mi nie dziala...nie dziala misja, JSW sie zwiesza, PLASMA wrac do QMEGA....S: SDX nie widzi VBXE

edit: po powrocie do 1.20 wszytsko dziala.... Candle ??

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro

10 Ostatnio edytowany przez Pin (2010-04-01 22:10:16)

Candle - niestety nie mam pojęcia, skąd ten program pochodzi, ani gdzie go można w oficjalnym stuffie namierzyć :) - proszę o pomoc w takim razie.

... no i dupa :) - zaktualizowałem rdzeń, odpalam SLIDE i widzę dwa zdjęcia na przemian :D Reszta plików DAP jest olewana przez program ... - sprawdzę jeszcze na starym rdzeniu, albo grzebieniu - bo już nie wiem w jakich przypadkach SLIDE poprawnie działa. O - jest chyba źródełko :)

Lotharek - :) - do aktualnego rilejza do vbxe dołączone są zaktualizowane sterowniki S_VBXE, oraz CON. Podmień je sobie, to wszystko zatrybi ;)-

EDIT: SLIDE zatrybił po wyłączeniu / włączeniu kompa. Cold reset nawet nie dał mu rady, więc domniemam iż na program mają wpływ śmieci pozostawione w pamięci karty :) - ale, może się mylę, bo koderem to ja nie jestem ;)-

11

pin - pochodzi z mojego dysku, kiedys gdzies dawalem source do niego + binarke na grzyba - powinien byc tam gdzie pierwszy reliz slide'a

sprawdz na grzebieniu - rdzen nie ma nic tu do rzeczy
co do sdx'a to prosilem zeby ktos spojrzal czemu sdx nie widzi plikow podczas gdy ta sama procedura - napisana de facto oryginalnie przez mono wczytuje plik pod sdx w scrollu, ale coz - bez odezwu
wczoraj to co electronu znalazl (brak EOL w nazwach pliku) electronu poprawil
calosc nalezy kompilowac madsem 1.9 lub nowszym

1200xl jest pisane pod cart (ostatecznie bedzie jako rom a nie jako plik wykonywalny) wiec dosy traktuje po macoszemu - tj cala pamiec jego

przechodze na tumiwisizm

12 Ostatnio edytowany przez lotharek (2010-04-01 22:14:19)

Pin napisał/a:

Lotharek - :) - do aktualnego rilejza do vbxe dołączone są zaktualizowane sterowniki S_VBXE, oraz CON. Podmień je sobie, to wszystko zatrybi ;)-

ale mi nic na nowym jajku nie trybi.....nawet MISSION SHARK VBE versja....

http://www.mmj.pl/~lotharek/stuff/201004011018.jpg
http://www.mmj.pl/~lotharek/stuff/201004011020.jpg

13

uuu - to coś jest nie halo, bo jak na razie problemów nie stwierdziłem. Słuchaj - będziesz na party w Krakowie?? - jeśli tak, to weź kompa i się pogrzebie (pogrzebaczem) przy ustawieniach.

Draco - możesz zobaczyć do kodu SLIDE? - jest w rilejzie.

14

coz
nowe wersje jak zwykle do sciagniecia na www.napisz.se

ponadto nie ma czegos takiego jak mission shark wersja vbxe
to co masz nigdy nie powinno wylesc na swiatlo dzienne, a teraz coz - jest porzucone i nie wiadomo czy bedzie rozwijane

zwlekalismy z release bardzo dlugo wlasnie dlatego ze nikomu sie nie chcialo zaktualizowac przykladow
w koncu wiekszosc jakos sie zmobilizowala, a ci, od ktorych nie dostalismy odpowiedzi w zwiazku z aktualizacja exampli - electronu poprawil sam

ani ja ani electronu nie bedziemy wszystkiego robic sami - to na was spoczywa obowiazek rozwijania oprogramowania vbxe jesli chcecie miec cokolwiek z tej karty
oczywiscie mozna olac, poczekac na gotowe, albo powiedziec ze sie nie umie

ja tez nie umiem i dalem jakos rade przygotowac jakiekolwiek example, wiec coz

sory winetu

przechodze na tumiwisizm

15

Pinek..odpal Misje na VBXE. trybi Ci ??

16

electron napisał/a:

Jacques: Mnie i kilku innym osobom zdarzyły się problemy typu mrugający obraz, kaszana na PMG itp. Problem polega na zbyt opóźnionym przechwytywaniu danych z szyny po opadającym zboczu PHI2 - w efekcie w niektórych komputerach np. po rozgrzaniu sprzętu występowały zapisy błędnych wartości do rejestrów emulowanego GTIA czy też rdzenia FX albo VRAM. Problem poprawiłem przez synchronizację z PHI0 zamiast PHI2. PHI0 wyprzedza PHI2 mniej więcej o 40-50ns.

Ha, objawy jak u mnie czasem - drobne śmieci, itp, ustające np. po ponownym włączeniu kompa. Świetnie, że problem został poprawiony - po świętach zaktualizuję (hard)core-a ;)

17

Lothaerk :) - Misja w wersji /tajemnica/ działa na rdzeniu 1.20, lecz nie działa na rdzeniu 1.22. Teraz to sprawdziłem ;)-

18

to sprawdz jeszcze na altirze, ktora ponoc lepiej osbluguje "specyfikacje" vbxe niz... vbxe ;)

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

19

Lotharek - czy sprawdzasz przykłady z najnowszej paczki czy starsze ? bo są poprawione i przekompilowane. Obraz RGB masz ? Nie mruga nie syfi się ? Misja może nie działać, jeśli sprawdza dokłądnie wersję rdzenia (nie pamiętam - sprawdzę dzisiaj). Bootbank ustawiasz prawidłowo ?

Będziem walczyć ! :)

pomidor

20 Ostatnio edytowany przez drac030 (2010-04-02 09:20:50)

lotharek napisał/a:

Sebopo wgraniu v2FX122a vbxe mi nie dziala...S: SDX nie widzi VBXE

U mnie działa, zarówno z rdzeniem R jak i A. Sprawdź, czy nie pomyliłeś plików, S_VBXE.SYS, wielkość 7869 bajtów, data 29-03-10, czas 21:27:54.

W nowym rdzeniu zmienił się sposób numerowania wersji (są dodatkowe flagi), stąd ten problem. Info o tym wisi od paru miesięcy w Atariki (w dziale "Biblioteczka kodera" http://atariki.krap.pl/index.php/Wykryc … ji_rdzenia ).

Candle: jest drobny błąd w opisie przykładu textmode.com, w rzeczywistości drajwerek NIE jest wymagany do jego uruchomienia.

KMK
? HEX$(6670358)

21

Lotharek dostaniesz dzisiaj wieczorem (mam nadzieję) inną wersję rdzenia do testów, jeżeli nie znajdziesz przyczyny problemów.

pomidor

22

i to sie nazywa support, a nie NAPISZ.SE ;-)

23 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-04-02 12:20:05)

A ja mam pytanie czy na nowym rdzeniu działają:

- Last Word VBXE
- Jet Set Willy VBXE xxl'a
- Nightshade VBXE
- demo Mr Proper/Plum
- Night Driver VBXE

?
Na tę chwilę jestem 160 km od domu i sprawdzić sam nie mogę ;) Oprogramowania na VBXE jest na tyle mało, że to już istniejące fajnie żeby nadal działało z nowymi rdzeniami :)

24

Lotharek - jednak najpierw odpowiedz na pytania, które zadałem w poście #19

pomidor

25

electron napisał/a:

Lotharek - czy sprawdzasz przykłady z najnowszej paczki czy starsze ?

1. Sprawdzałem starsze...czy mam przez to rozumieć ze każdy nowe jajko do vbxe wymusza poprawki do istniejacego softu ??

electron napisał/a:

Obraz RGB masz ?

Mam

electron napisał/a:

Nie mruga nie syfi się ?

nie zauwazylem zadnych dolegliwosc

electron napisał/a:

Misja może nie działać, jeśli sprawdza dokłądnie wersję rdzenia (nie pamiętam - sprawdzę dzisiaj).

Miodzio :-)

electron napisał/a:

Bootbank ustawiasz prawidłowo ?

B jak barbara i reboot