Hejka

Mamy to sporo elektroników, więc sądzę, że znajdzie się ktoś kto coś doradzi.

Aktualnie w piwnicy stoi u nas stary, ale sprawny Telewizor - Sony KV-1820R (z dekoderem SECAM specjalnie dla PRL). Tata chce go przerobić na PAL.

Pytanie - jak się za to zabrać? Ma ktoś jakieś schematy dekoderów PAL, a może są jakieś "gotowce" od razu do wlutowania we właściwie miejsce? Macie jakieś pomysły?

grzybson/SSG^NG

2 Ostatnio edytowany przez mikey (2010-03-13 14:24:14)

Co prawda nie odpowiada to na twoje pytanie ale podziele sie .... informacja :)
Mialem taki do starego neptuna, taka mala plyteczka :), wlutowywalo sie toto w pare miejsc, costam sie wylutowywalo i juz :) Nie znam szczegolow bo robil mi to wujek zeby atari dawalo dzwiek na kanalach polskich afair.

3

Poszukaj na elektrodzie - były gotowe kity. Tylko pamiętaj, że musi być pełen dekoder PAL - jak kiedyś miałem przerobionego elektrona (taki ruski telewizor) to przyszedł gostek jak mnie nie było (czasy liceum to były, dawno i nieprawda) i wstawił dekoder pod magnetowid (inny tor dźwięku). Biorę atarkę, kolorek jak ta lala - ale ni chuchu dźwięku. Telefon i reklamacja - i gostek niepocieszony w cenie musiał wymienić jedną płytkę na drugą.
Jak to jest SONY - może być motyw odwrotny, czyli płytka secam zamocowana fabrycznie - jak ściągniesz tył obudowy to trza oblookać. Może wystarczy tylko się tego pozbyć?

Sikor umarł...

4

Sikor, nie doczytałeś mojego postu. To był model specjalnie wyprodukowany przez Sony na ówczesny rynek polski, do kupienia w Pewexie, z fabrycznym dekoderem secam.

grzybson/SSG^NG

5 Ostatnio edytowany przez zaxon (2010-03-13 17:12:10)

Hmm, podejrzewam ze w tym soniaku siedzi dekoder na plytce zamienny z palowskim, popytaj Grzybson na elektrodzie moze ktos ma w rupieciach.
Rany, swoja droga niezle archiwum, ostatni pal wstawialem chyba w 1998 roku.

Sikor,nie wprowadzaj w blad, pal-secam nijak sie ma do kodowania fonii, 5.5 mhz albo 6.5 mhz. Do tego sluzyla tzw fonia rownolegla. To dwie odrebne sprawy.

Update, to faktycznie soniak robiony na PL rynek,z dekoderem secam. No to trzeba by wstawic dekoder pal, troche zabawy z tym jest.

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

6

Założenia:
1. Tata jest elektronikiem, więc sobie poradzi. Stosowny schemat na TDA 4510 znajdzie w Praktycznym Elektroniku nr 3 z 1993 roku :)
2. Tata nie jest elektronikiem -> niech się za to nie zabiera, bo jeszcze krzywdę sobie (lub telewizorowi) zrobi ;)

STYMulator JIL ST YM2149 mjuz:k @ gnu/linux
SIUP (SIo2Usb2Pc) - SIO2PC USB Edition
PIN ready logo
3M / InD: ... na kasetach były zabezpieczenia w postaci tzw. "mikropierdnięcie" ...

7

Tata ma smykałkę do lutownicy, także ani sobie ani TV krzywdy nie zrobi :)
Potrzebny był tylko jakiś namiar, także dzięki Grzeniu.

Tata juz robił wstępne badanie telewizora, także wiedziałem co mówię pisząc, że "to model na rynek polski"

grzybson/SSG^NG