chciałbym poznać metody przenoszenia obrazów ATR na dyskietki, proszę uprzejmie o jakieś pomysły... mam SIO2PC, stację CA, stację 5,25" w PC, APE, SpartęDOS X - jak z tego coż złożyć?

przy okazji kupiłem SIO2PC od duddiego, w tym kabelku siedzi jakiś scalak - ale spory pająk więc nie da się odczytać symbolu scalaka... chodzi o to, czy można to SIO2PC podłączyć do wolnego gniazda peripheral stacji CA - obawiam się zwarć na szynie - scalak prawie napewno nie ma open kolektora, a w CA to nie wiem co siedzi... Ktoś coś wie? pytam najpierw bo nie chcę upalić od razu stacji za ciężkie miliony...

2

Siedzi tam zwykły konwerter TTL<->RS232 - popularny MAX232 (może być odpowiednik innej firmy o symbolu np. ADM232). Też mam konwertera od Dudiego i nie ma problemu zarówno z podłączeniem do gołego Atari, jak i XF551.
Skopiować ATR na dyskietkę możesz np. podłączając do stacji SIO2PC z jakimś programem obsługującym komunikację SIO (APE, Aspeqt, sio2bsd), a stację do Atari. Konfigurujesz stacje na osobne numery (switchem w stacji, odpowiednią opcją w programie), po czym kopierem całodyskowym na Atari kopiujesz ze stacji która mapowana jest przez SIO2PC na żywą dyskietkę na normalnej Atarowskiej stacji - lub odwrotnie.

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje