Po podłaczeniu zasilania pod płytę 800XE świeci się dioda na klawiaturze i ogólnie cisza.
Zauważyłem, że mocno grzeje się układ po prawej na Pokeyem o oznaczeniu KS74AHCT08N samsunga.

Mam pytanka, co to za układ, czy może to być przyczyną, że atarka nie wstaje i można dostać jakis zamiennik?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

ATARI 130XE, CA 2001, XC12, Sio2PC

2

KS z przodu to oznaczenie producenta a 74HCT08 dostaniesz na kilogramy za grosze wszędzie gdzie są części elektroniczne. Ale to że on się grzeje, nie znaczy że to on jest uszkodzony...

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

3

Dzięki za odpowiedź.

Juz wiem co to jest ;)

Grzeje się tak mocno, że nie można go dotknąć - to chyba nie jest norma?

ATARI 130XE, CA 2001, XC12, Sio2PC

4

Jeśli nie można go dotknąć, to na 100% jest uszkodzony, bo nawet przy zwarciu wyjścia do masy czy zasilania wydzielałoby się w nim się zaledwie jakieś 300mW, a to za mało, żeby był tak gorący. Niestety, to źle rokuje dla pozostałych układów, bo nie jest bardziej niż inne narażony na uszkodzenia. Albo dostał za duże (lub ujemne) napięcie od strony zasilania, a wtedy niemal na pewno masz uwalonego przynajmniej FREDDIE-go, albo (mało prawdopodobne) przez gniazdo joysticka, a wtedy, jak przypuszczam (Jer mógłby wiedzieć, czy coś takiego się zdarza) mógłby być problem także z GTIA.

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.