(...)program w BUT wczytywał się bez widocznych oznak błędu do samego końca, po czym program leciał w krzaki. Zupełnie jak Hacker pod emulatorem.
Zgadza się. Jeśli chodzi o Hackera, to uszkodzenia są w okolicach 1'05.500'' (to łatwe do naprawienia przez wzmocnienie) i znacznie gorsze około 2'28.297''. Siedziałem nad tym trochę i niby udało się uzyskać wszystkie bloki w całości, ale teksty w grze, pomimo że niby działa, są nieczytelne.
Liczę na to, że w którymś momencie konwersja do CAS będzie potrafiła przynajmniej pokazywać miejsca, gdzie dane nie są 100% pewne.
Pokazuje, natomiast problemem jest właściwe poprawienie, bez sumy kontrolnej to trudne.
Nie rozumiem. Czy chcesz przez to powiedzieć że obrazy WAV które posiadasz są nieprawidłowo zgrane? Zawierają inne dane niż fizyczne kasety?
Sam zgrywam kasety, na dość porządnym deck-u Yamahy. Teraz nie mam czasu, ale trochę póżniej pokażę na obrazku, o co chodzi.
A oto i nowa wersja A8CAS.
Ha!, Już się nie mogłem doczekać update-u :). Ja też nie próżnuję. Konwersja turbo działa mi coraz lepiej. Dodałem obsługę plików HEX, w związku z tym jedna propozycja: ponieważ w pliku cas może być wiele bloków FUJI, to zamiast umieszczać nazwę w drugiej linii pliku hex może lepiej zapisywać w nim bloki FUJi tak jak inne ?
Są też początki konwersji do plików binarnych (np. xex). W drugą stronę jeszcze nie, ale nie będzie to trudne, niedługo dodam więc funkcjonalność Turgena.
obsługa SIO patcha do wczytywania i zapisu kaset
Działa, ale niestety jeszcze nie za dobrze. Próbowałem wczytać przekonwertowane spyvsspy z tpp, niby się wczytuje, ale na końcu jest crash. Bez sio patch-a działa.
FUJI, weź zobacz czy nowa wersja działa z blokami "data" długości 0.
Jest OK. Dzięki za poprawkę, muszę dodać, że spodziewałem się pytania w stylu "a po co bloki data z zerową długością" ;). Generalnie takie bloki nie są potrzebne, można je konsolidować z następnymi blokami data, tyle że jeszcze tego nie zaimplementowałem i bug wyszedł przypadkiem.
Aha, potwierdziłem na prawdziwym sprzęcie, że polaryzacja sygnału nagrań AST (tudzież UM i ATT) rzeczywiście nie ma znaczenia.