Znalazłem na sieci na stronie pana Jerzego Soboli( http://republika.pl/jsobola/atarisch/ramex.zip ) schemat ideowy rozszerzający pamięć w Atari do 1MB na Simach, ale nie ma tam dokładnej instrukcji jak ją zamontować w komputerku (dla ociemniałych takich jak ja) np. w różnych typach Atari( 130XE,800XL,65XE itd..), czy ktoś się na tym zna i pomożne w napisaniu dokładnej instrukcji (np. poprosić pana Pasia lub pana Jerzego Sobolę :-)) proszę o odzew...

"wszystko się kiedyś kończy......."

2

to co wyżej !!!!

3

nie wiem Czy Pasiowi będzie się chciało analizować schemacik - bo nie znam nikogo kto akurat w oparciu o to rozwiązanie zrobił to rozszerzenie,
proponuję Ci raczej pogadać z Pasiem aby on podesłał Ci swoje rozwiązanie które jest dopracowane do granic możliwości za sprawą Vasca i Jurgiego którzy dość ostro Pasia męczyli ;))

Nie wiem tylko czy Pasiu Ci je udostępni no ale zapytać zawsze możesz...
jak coś to ja się piszę na nie także ;))

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

4

Mogę Ci wysłać swoje. U mnie działa. :D

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

5

Mogę Ci wysłać swoje. U mnie działa. :D

NO TO ŚLIJ CZEKAM ;)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim

6

To mnie też prześlij :-)  Z góry dzięki

7

Wyslalem. Schemat jest najprostszy z możliwych, ale przeznaczony do 130XE. W innych komputerkach trzeba wstawic (lub czyms zastapic) scalak CO25953.

8

czyli jak mniemam układ odpowiedzialny za obsługe dodatkowego ramu
- czyli krótko mówiąc szukamy innego rozwiązania bo układ jest
cholernie drogi .... (no chyba że ktoś trafi płytę 130XE ;) )

9

Jak Wam nie pasuje, to niedługo uzupełnię.

10

Wyslalem. Schemat jest najprostszy z możliwych, ale przeznaczony do 130XE. W innych komputerkach trzeba wstawic (lub czyms zastapic) scalak CO25953.

czy ten scalak to Freddie? no i czym go zastapic w 800xl?

mi tez przeslij ten schemat :)

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

11

Także proszę o schemacik  :D

12

Jak byś mógł to zrób i prześlij schemat dla 65 XE bo żal mi dłubać w 130XE

13

Schemat rozszerzenia pamięci zamieszczony na stronie Jer'a (Soboli) jest dobry. Ma swoje wady (rozbudowany sposób odœwieżania pamięci), ale i tak powinien chodzić, przynajmniej w Atarkach z Freddim (czyli cała seria XE i ostatnie egzemplarze XL). W modelach XL, gdzie zastosowano stare rozwiazanie sterowania pamięciami dynamicznymi, może być mały problem (ale naprawdę mały). Dokładnie wczoraj jednak, na proœbę Pinokia, udało mi się podłšczyć SIMMa do 800XL - chodzi bezproblemowo!
Będę na party w Pyrlandii (u Vasca), więc jeœli ktoœ będzie chciał dowiedzieć się jak rozszerzki robię, to będzie okazja (czekajš mnie cztery kompy do rozszerzenia). Oczywiœcie będę udostępniał dla chętnych schemat...

14

jak rozpoznać ile dany sim ma kilobajtów (256,512,1MB) nie mając starej płyty głównej (blaszaka) co ma być na nich napisane...

15

Pasiu kolego miły - zabierz troche dokumentacji ze sobą bo ja na pewno będę chciał trochę jej od Ciebie zabrać ;)) Jeżeli masz to w jakieś formie elektronicznej na grzyba (protell itp..) to możesz zabrać ze sobą tylko dyskietkę ja sobie to skopiuje przy pomocy Vaskowego pieca ;))
tak na prędce dodam że interesuje mnie rozszerzenie Ramu i na pewno TTP (tylko o ile dobrze pamietam ty masz to z czymś jeszcze połączone (Rom Symulator chyba)) ale i tak to łykne o ile oczywiście mi to udostępnisz hehe ...

16

czy przywiózł może ktoś z party schematy rozszerzenia pamięci simm z opisem  ????? jak tak to proszę o przesłanie na maila :-)

17

Podeslijcie mi na maila irekp@cuprum.com.pl ten schemat rozszerzenia 1mb do 130 xe. Sprobuje se rozszerzyc swoja

18

na stronie satantronic pojawil sie opis instalacji 1MB simm 
http://www.napri.sk/web/satantronic/x1MBRAM.htm

19

Ja się właśnie uporałem z 1MB na simmie wg jer'a i działa :)

20

No, cacy, cacy :D  :D
Projektów na dodatkowy RAM to jest już naprawdę dużo! Gratulacje :)

Ale żeby tak zebrać je wszystkie w jednym miejscu, podzielić tematycznie na te pewne i na te mniej ....

Aż bym tak nieśmiało zaproponował oddzielny dział na AtariArea?? z różnymi dopałkami, co Dely?
W końcu co jak co, ale Atari Area jest chyba najczęściej odwiedzanym polskim serwisem o Atari. A już na pewno najczęściej uaktualnianym :D

21

To ja Ci porad sercowych udzielam a Ty jestes za konkurencja? :rolleyes:

22

To ja Ci porad sercowych udzielam a Ty jestes za konkurencja? :rolleyes:

:D

23

Vasco!!!
Ja to wszystko doceniam :D
Ale w interesach nie ma sentymentów :D  :D