1

Witam, już tak się cieszyłem moim nowym sprzętem, dziś grałem trochę, sprawdzałem zawartość dyskietek i za którymś razem już się nie właczyło, po właczeniu nic się nie dzieje jest czarny ekran. Wogóle to był problem z (wymóżdżającymi )pamięciami, ale odczekiwałem parę sekund i włączałem. Lampka czerwona się świeci. Zasilacza nie sprawdzałem.

Ps. Kto z Was naprawi mi Atari? zależy mi także  na wymianie kości pamięci. Najlepiej to okolice Warszawy jak coś :) dzięki
secon

2

a pamiątki się nie grzeją?

3

dzisiaj sprawdze, a co znaczy grzeją mają być mocno ciepłe?

4

nie cieplejsze nic cpu po tym samym czasie od wlaczenia

przechodze na tumiwisizm

5

Chętnie sprawdzę z ciekawości, a cz ktoś z Was nie podjąłby się naprawy mojego sprzęta?

6

Zadaj pytanie jer-owi. On z Nowego Dworu jest, masz blisko.

Sikor umarł...

7 Ostatnio edytowany przez jer (2010-02-17 12:36:22)

I we wawie jest (prawie) codziennie, na Młynarskiej.
Ale teraz ma w domu remont zaplanowany na ca 3 miesiące.

8

Jer czyli nici? z naprawy:(
a jak zapłacę extra? :)
chodzi mi o naprawę tego sprzęta ale też i o wymianę pamięci na nowe podobno że są takie w produkcji jeszcze.

9

Lotharek to obecnie "firmowy" naprawiacz i rozszerzacz atarynek...

10

Ale czy obywatel Lotharek jest chętny i mieszka jakoś w bliskości naszej stolicy.

11

to czy jest "chętny" to nie wiem:)
A nawet jak nie mieszka to można mu wysłać sprzęta na "tuning"...

12

Secon: nie mam teraz możliwości, bo w chałupie trwa remont, drzwi powyrywane, podłogi zerwane, mieszkamy kątem. Niech się sytuacja ustabilizuje, czyli zwolni miejsce w piwnicy, to będę mógł coś zrobić.
Wymiana pamięci na "nowe" jest niepotrzebna, wystarczy włożyć dobre.

13 Ostatnio edytowany przez secon (2010-02-17 22:26:28)

Kurczaki no. Podłączyłem na tę chwilę 800XE i działa dobrze ale i tak muszę 130-tke zrobić, w 800tce zato mam wadliwy GTIA tez musze wymienić. Ta 800xe ma nawet lepszy obraz bo 130xe na czarnym tle chociaz widac i na innym jednolitym kolorze w lewej połowie ekranu kolor nie jest jednolity a lekko pofalowany jakby pionowymi ciemniejszymi paskami ledwo widoczne ale jak pojaśnie obraz to widać dobrze. Sam nie wiem co to.

14

GTIA wymienić jest prosto, natomiast pionowe pasy mogą (ale nie muszą) trochę złagodnieć po zrobieniu super video mod.

15

a skąd wziąc GTIA? Lub pamięci? I co to jest Svideo mod?

16

Wiec tak, odpaliłem z otwartą obudową i podłączoną klawiaturą i za pierwszym razem był ten terkoczący sygnał pojawił się ekran niebieski z kursorem bez ready ale każdy sektor obrazu zanieczyszczony był jakims takim samym uszkodzonym znaczkiem kursora. Za drugim razem już czarno ale po 3 minutach pojawił się self test pamięci ale się nie wykonywał. Za 3 razem już self się nie pokazał ciemność cały czas.
Pamięci zimne
najbardziej ciepły układ to ten co ma takie oznaczenia
NCR
F811523A8412
C014806C-29
(c) ATARI 1983

jest na samej górze płyty
Układ po lewej na samym dole duży jest zupełnie zimny rezta lekko ciepła
załaczam kilka fotek
płyta
http://img38.imageshack.us/img38/3477/20100221024.jpg
pamieci
http://img268.imageshack.us/img268/7412/20100221026.jpg
jakiś układ co to jest?
http://img268.imageshack.us/img268/1434/20100221027.jpg

17

secon napisał/a:

najbardziej ciepły układ to ten co ma takie oznaczenia
NCR
F811523A8412
C014806C-29
(c) ATARI 1983

jest na samej górze płyty

http://atariki.krap.pl/index.php/Lista_ … talogowych - procesor

secon napisał/a:

jakiś układ co to jest?
http://img268.imageshack.us/img268/1434/20100221027.jpg

ROM. Jak widzę - jest w podstawce - spróbuj go delikatnie wyciągnąć (płaski śrubokręt wystarczy, najlepiej cieniutki), przeczyść nóżki i z powrotem do podstawki. Jak masz czym - w samej podstawce też poczyść styki, możesz spryskać płynem przewodzącym. To jedyny układ w podstawce, jak widzę. Dobrze dociśnij układ!
Jak to zrobisz - daj znać, czy są zmiany. Jeśli w 800XE masz też ROM w podstawce (wielce prawdopodobne) - możesz spróbować podmienić te dwa układy między sobą.
Aha, uważaj, aby nie pourywać nóżek przy wyciąganiu układu.
Powodzenia.

Sikor umarł...

18 Ostatnio edytowany przez secon (2010-02-21 12:06:19)

Uklad wyjąłem i włozyłem ale dalej to samo. Nie podmieniałem z 800ską bo mi szkoda jej ciągle rozkręcać. Bo to moje jedyne działajace atari poza xegs

19

To niewielę pomogę. Możesz jeszcze popatrzeć, czy kondensatory nie "popuchły" i je ewentualnie wymienić, ale najlepiej skontaktuj się z Pigułą lub Lotharkiem, ewentualnie zaczekaj do maja i jazda na Grzybsoniadę - któryś z nich na pewno będzie, więc zrobią Ci atarkę od ręki. A jak zechcesz - to pewnie i rozszerzenie jakieś od ręki założą...
Co jeszcze sam możesz spróboać zrobić? Deko popoprawiać luty (może być jakiś "zimny"), spróbować podmienić zasilacz, pamięć...

Sikor umarł...

20

Raczej poczekam na fachowca jakiegoś sam nie będę lutował bo nie wiem który układ itd pamięci bym sobie w sumie wymienił sam. nawet wlutowałbym sobie podstawki bo w razie uszkodzenia łatwiej wymienić. Ale nie posiadam takich pamięci jakl na fotce wyżej.

21

jer, i jak z Twoim remontem? masz juz mozliwość naprawienia mojego 130xe?

22

Mam możliwość :)

23

O super a jestes może z okolic Warszawy?

24

Z Modlina, ale pracuję w Warszawie na Woli (ul. Młynarska)

25

Jer sory ze odkopuje ponownie ten wątek, ale mam zamiar podrzucić Tobie moje Atari celem naprawy. Postaram się na Wolę. W jakich godzinach tam pracujesz, rzuc na priva namiar z zumi.pl.
dzięki