Standardowe STE nie współpracuje niestety z dyskami IDE, trzeba mu zorganizować dodatkowy kontroler i żadna prosta przejściówka nam tu nie pomoże :(, lepiej daj sobie spokój z tym dyskiem i zainwestuj 150 zł w SatanDisk'a od Piguły (do dostania na Allegro), ja tak zrobiłem i jestem z Satana BARDZO zadowolony.
Plusy Satana:
- malutkie toto, jakby sie uprzeć można by chyba wcisnąć gdzieś w obudowę komputera, ja mam go na zewnątrz w obudowie po jakimś cartridg,u, a dysk twardy + kontroler + zasilacz zajmuje trochę miejsca
- nie hałasuj, czego nie można powiedzieć o starych dyskach twardych
- bardzo wygodnie przenosi się dane z peceta, wyjmujesz kartę SD z Satana, wsadzasz do czytnika w pececie, uruchamiasz dołączony do Satana programik i przerzucasz na kartę co Ci się podoba.
Minusy Satana:
- za szybki to on nie jest, oczywiście do grania, czy oglądania demek ta prędkość wystarczy w zupełności, kłopot zaczyna się kiedy trzeba przegrać kilkadziesiąt megsów z partycji na partycje, może to potrwać niestety dłuuuugo, dysk twardy zapewne jest szybszy chociaż ja osobiście nigdy nie miałem styczności z dyskami w ST więc mam o tym blade pojęcie.
800xl _ 65xe _ 520st _ 1040ste _ mega4 _ falcon _ 2600 _ 2600jr _ jaguar