krzyc napisał/a:Czy wiecie co to znaczy zduplikowany sektor i jak działa to zabezpieczenie przed kopiowaniem?
Nie wiem czy pytanie wciąż aktualne, ale odpowiem mimo to.
Na tej samej ścieżce dyskietki dwukrotnie występuje sektor z tym samym adresem (numerem). Sprawdzenie zabezpieczenia polega na ustawieniu głowicy nad konkretną ścieżką i dwukrotnym (lub wielokrotnym) odczytaniu tego samego sektora w pewnym odstępie czasu. Ponieważ dyskietka obraca się z pewną skończona predkością, to raz w momencie żądania odczytu trafia sie na jedną wersję sektora a raz na drugą. Przy korzystaniu z tak zabezpieczonych programów trzeba było wyłączać buforowanie ścieżek w stacjach, które miały taką funkcję.
Zwykły kopier rzecz jasna kopiuje każdy sektor tylko raz, więc skopiowany program nie działa. Do stacji z przeróbką TOMS MultiDrive dodawany był kopier, który potrafił kopiować takie zabezpieczenia. Skwapliwie z tego korzystałem tworząc na wszelki wypadek robocze kopie oryginalnych gier - stacje z przeróbką TOMS-a czasem ni z tego ni z owego uszkadzały dyskietki.
Żeby właściwie emulować takie zabezpieczenie musiała by być emulowana oryginalna prędkość obrotowa stacji dyskietek. Procedura zabezpieczająca niekoniecznie musi chcieć dwóch różnych zawartości przy kolejnych odczytach, może np. oczekiwać 2 razy tych samych danych a za trzecim innych, dokonując odczytów w odpowiednich odstępach czasu. Układ sektorów na ścieżce też powinien być zachowany, czyli np. 1,2,1,3,4,5... nie zadziała, a 1,2,3,4,5,6,1... zadziała.
Jeszcze inne zabezpieczenie (które również można było skopiować oprogramowaniem dołączonym do TOMS MultiDrive) to "słabe" sektory. To polega na tym, że część wybranego sektora jest zapisana na dyskietce z osłabionym sygnałem podawanym na głowicę. Powstaje więc sektor, który przy prawie każdym odczycie ma inną zawartość, sprawdzenie polega na kilkukrotnym odczycie i porównaniu zawartości, która w pierwszej części sektora powinna być zawsze taka sama, a w pozostałej części za każdym (lub prawie każdym) razem inna. W tym przypadku buforowanie ścieżek też musi byc wyłączone. Zasymulowanie czegoś takiego jest chyba prostsze niż wielokrotnych sektorów (raczej nie ma zależności czasowych), to trochę tak jak z sektorami z błędnym CRC, tylko dodatkowo z częścią o zmieniającej się zawartości.