1 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-02-08 13:17:20)

Czy ktoś policzył ile powstało stacji do małego atari??
-wydaje mi się że do atari powstało najwięcej modeli i rodzai stacji dysków niż do  innych komputerów,
mi przychodzą do głowy:

1050
ca2001
ca2002
ldw 2000
ingus gt
xf 551
toms 710
toms 720
toms 360
stacje xfd601
xfd602
karinka 5 i 1/4 i karinka 3 1/2
astra
rana
TRAK AT-1 
TRAK AT-D1
TRAK AT-D2
TRAK AT-D4
sn 360
810
815
Percom
Acces Unlimited
Amdek
ca2002
concorde
d.8002 hs
Le system
Micro Mainfrane
RCP
CCs Floppy board
XF351

kto dołoży kolejny model?
Gzynio dodał 810
Mikey Percom
Jelonek ma rację karinka to "tylko" interface
Acces Unlimited
Amdek
ca2002
concorde
d.8002 hs
Le system
Micro Mainfrane
RCP
CCs Floppy board
Sikor wskazał linkownię do atarików!
xf351 mac
track 4 model - Pinokio drewniany

O większości nie słyszałem:)

Ale tego było.

Mac myślę że Toms-a 720tkę traktujemy jako jeden rodzaj, tak samo jak ca2001 bądź 1050..

CZYLI MAMY 32 RODZAJE STACJI DO MAŁEGO ATARI, ktoś jeszcze coś dołoży?

2

Jeszcze jest 810.

"...Jeśli więc nie traktujemy dysku jako podręcznego śmietnika, w którym przechowujemy wszystko, co tylko wpadnie nam w ręce, to 20 MB starcza nawet z dużym zapasem..."

3

karinki bym nie liczyl jako 2 rozne stacje, bo tak na prawde karinka to interface do podpinania dowolnych grzybowych napędów.

The UNIX Guru`s view of Sex:
unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

4 Ostatnio edytowany przez Gzynio (2010-02-07 19:49:07)

815 też możesz dodać bo była, ale widziałem ją tylko fotkach i chyba raz na eBay-u.
======================================================
Pogrzebałem jeszcze w gazetach i mam wymienione następujące modele: ASTRA 1001(pojedynczy napęd), ASTRA 2001(podwójny napęd), ASTRA BIG D(ulepszona wersja ASTRY 2001) i ASTRA THE ONE.
======================================================
Tu masz jeszcze trochę wymienionych stacji: http://www.atarimax.com/jindroush.atari.org/asiop.html

"...Jeśli więc nie traktujemy dysku jako podręcznego śmietnika, w którym przechowujemy wszystko, co tylko wpadnie nam w ręce, to 20 MB starcza nawet z dużym zapasem..."

5

percom

6 Ostatnio edytowany przez Sikor (2010-02-07 19:43:16)

@As, zajrzyj do Atariki: http://atariki.krap.pl/index.php/Akceso … ia_do_nich - masz sporo do uzupełnienia na liście... Na upartego możesz dodać jeszcze ATR 8000, choć obsługa napędów to tylko jedna z funkcji. Przypuszczam, że jeszcze by się coś znalazło...
=====>edit
Aha, jeszcze był jakiś czeski wynalazek, chyba Tesla (nawet gdzieś tu powinien być wątek, albo na atari age - już nie pamiętam).

Sikor umarł...

7

Pytanie, czy różne wersje TOMS 720 (zwykła, CR) traktujemy tak samo, tak samo np. 1050 gołą i z jakimś rozszerzeniem, bowiem w wypadku 1050 oznacza to stację o innych parametrach (np. obsługa gęstości Double).

Poza tym na liście nie ma stacji: XF351

8 Ostatnio edytowany przez guma (2010-02-07 22:49:20)

XFD601, XFD602
ślepy jestem
jest już

9

TRAK AT-D2 :) - http://www.atarimagazines.com/v3n4/diskdrivesurvey.html

Kontakt: pin@usdk.pl

10

Kurczę, ale sikor naprawdę skończył ten temat: której z nich nie ma na liście stacji w Atariki, bo jakoś nie widzę.

Pin: http://atariki.krap.pl/index.php/TRAK_AT

KMK
? HEX$(6670358)

11

temat się wyczerpał można zrobić klosed.
Swoją drogą nie przypuszczałem że do małego atari powstało tyle stacji..
Najlepsze robił nasz TOms i pamiętam do dziś dnia, jak tomsm 710tka kosztowała 3,2 mln pln.
Z atari 130xe wychodziło sporo więcej niż amiga500, która kosztowała 5mln pln.

Pzd. Wszystkich i dziękuje za w pomocy
AS

12 Ostatnio edytowany przez macgyver (2010-02-11 18:30:50)

Ale TOMS 7x0 to konstrukcja i rozwiązania o ok. 5-10 lat nowsza niż 1050, LDW, że o 810 nie wspomnę, więc dziwne nie by było, że technologicznie najbardziej zaawansowana.

13

I cenowo tak samo, zestaw atari 130xe + toms 720kilo przekraczał cenę 5mln, tyle ile kosztowała nowa amiga 500 w budzie przy siadionie tyle razy oglądałem ami a jednak zrobiłem sobie wyczieczkę 172(chyba taki autobus jeździ na bełdan)..to były czasy i grzybowska co niedziela..

14

AS pozwól mi że się zapytam bo nie rozumiem, może mnie oświecisz.... o co Ci chodzi z tymi stacjami? Wszystko było właściwie w Atariki.... wcześniej twój manewr z TOMS-em... po co to wszystko?
To nie ma być żadna złośliwość z mojej strony... tylko próba zrozumienia twojego zachowania... być może to nie moja sprawa... ale czysta ciekawość spowodowała iż zadaję to pytanie.

pozdrawiam
Seban

15

Mowiac szczerze, jak zobaczylem pierwszy raz ten temat, to samo mi przyszlo do glowy. Tez jestem ciekaw...

16

As uprawia lobbing przy współpracy ze spadkobiercami firmy TOMS, w celu wybadania rynku i oszacowania ewentualnych profitów po wpuszczeniu na rynek pewnej ilości stacji Toms 710/720 z zapasów magazynowych byłej firmy.... ;)

gep/lamers^dial

17 Ostatnio edytowany przez AS... (2010-02-11 20:52:11)

dokładnie Gep trafił w sedno.
Przeprowadziłem:
rozpoznanie rynku,
teraz przeprowadziłem badania
i zrobiłem szum.

Mam tylko 15szt. toms-a 720kilowego....
Czyli licząc średnio 2kpln za 1sztukę.. wyjdzie niezła suma..
Stacje stoją w magazynie i rdzewieją.

Badania miały na celu przeprowadzenie reguły.
Sssanie jest.

Magazyn pełny.

Po czym rano obudziłem się zlany potem, kac palił jak sqr...syn i odkryłem że magazynu w szafie nie ma :(

18

stacja VD-40 i VD-40F - cz klon XF551 plus Centronics
stacja SPIDER - dtto