1

.. czy zmusił ktokolwiek iksefkę z romem Hyper XF do pracy w trybie szybkiego przeplotu sektorów? Testuję właśnie 5.25" 360k, oraz 3,5" 720kB i ni h*** ;)-

RWtest dla trybu Ultra Speed wskazuje na:

DOS Writting: 2066.808956B/sek
DOS Reading: 2079.964964 B/sek
DOS Average: 2073.38696 B/sek

... czyli - szału nie ma :)

transmisja ewidentnie jest US, brakuje tylko przeplotu. Ktoś się tym bawił, czy to tylko ja zrobiłem aktualizację romu stacji?? :D

Kontakt: pin@usdk.pl

2

Niestety XF-ka z tym romem nie sformatuje ci dyskietki z idealnym przeplotem. Z moich doświadczeń wynika, że lepiej było sformatować dyski na jakimś Toms Turbo i później używać ich z XF-ką, bo wtedy zapis i odczyt był rzeczywiście ekspresowy. Oczywiście były dyskietki, z którymi ze sformatowaniem dawała sobie radę tylko XF-ka, ale to inny temat.

3

znaczy co? stacja nie umie sformatowac z przeplotem dostosowanym do nowej predkosci? Czy to po prostu nikomu sie nie udalo :)
Bug or feature?

4

Moje wyniki (HyperXF, SDX):
W: 2891
R: 2970
Avg: 2931
Czyli lepsze i raczej do zaakceptowania, bo US Index w tym przypadku wynosi 9.

Test na dyskietce sformatowanej TOMSem daje nieznacznie większe wartości (~3000)B/s.

5 Ostatnio edytowany przez Pin (2010-02-10 16:45:33)

dziwne. Mi wychodzi to, co napisałem wcześniej. Czy teraz będziemy sobie formatować dyskietki i podsyłać SNAILEM?? :) - Stamps BACK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :):):)

Trub - dyski formatujesz pod SDX, czy jakoś inaczej? :)

EDIT:

udało mi się bez problemu wykonać format z szybkim przeplotem pod MyDos'em, oraz pod DiskComm'em odpalonym pod Sparta DOS X. Trub - wychodzi na to, że moja wersja SDX (niby 4.42) jest sprzed jakiejś łaty -  dodatkowo pewnie mało kto uzywa stacji z US i stąd brak raportów o problemach :)

Kontakt: pin@usdk.pl