Witam wszystkich.
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Falcona 14 Mb z HDD IDE - niestety bez dopałek i softu (za wyjątkiem HDDriver 6.2 i BlowUp).
Jako że wiele lat temu posiadałem najpierw Atari 800XL, a następnie przez 5 lat Atari 1040 STE - zakup Falcona był naturalną konsekwencją i zarazem realizacją "nastoletnich marzeń".
Jak pewnie się domyślacie pierwsze dni stanowiły brutalne zderzenie z rzeczywistością - problemy z okablowaniem, podłączeniem a nawet zakupem dyskietek. Powoli wychodzę na prostą, jednakże nadal mam kilka problemów, w których potrzebuję Waszej porady:
- planuję dzisiaj nabyć kabel do Ghostlinka w celu umożliwienia zgrywania danych z PC na HDD Falcona (wydaje się to być najłatwiejszy do przeprowadzenia sposób wg informacji zdobytych na różnych forach) - czy to rzeczywiście działa (na PC mam Windows Vista, ale PCslave otwiera się w oknie DOS),
- pod wyjściem Audio (słuchawkowym) mam wyprowadzony przewód a na nim podpięty mały głośniczek co sprawia, iż część dźwięków generowana jest przez ten "twór", a część wychodzi na wzmacniacz, jak się zdążyłem zorientować dźwięk z programów pisanych na Falcona wychodzi na wyjście słuchawkowe, natomiast dla oprogramowania na ST dźwięki odgrywane są na tym minigłośniczku - o co może chodzić i jak sprawić, aby 100% dźwięków generowanych wychodziło na wyjście słuchawkowe.
Z pewnością z czasem moje problemy zaczną przechodzić z fazy hardwarowych na softwarowe (przygotowuję się mentalnie do instalacji EasyMinta), stąd pytanie - czy w okolicy (Wielkopolska) znajdują się posiadacze Falconów chętni do wsparcia merytorycznego?
Pzdr