301

Niestety, obraz z VBXE tak mi się krzaczy jak na zamieszczonych zdjęciach i filmach także gdy absolutnie nie podłączam s-video. Mam namiar na telewizor CRT, to wkrótce sprawdzę.

Inna rzecz, że VBXE jest urządzeniem XXI wieku i (choć nie znam się na tym za bardzo) jako takie powinno mieć w sobie wszystkie potrzebne sygnały w takiej jakości by wyeliminować element losowości działania z LCD - "z tym działa a z tym nie". Bo CRT to już przeszłość bądź co bądź.

302

XXI wiek nie jest ważny, ważne jest to, że aby puścić sygnał video zgodny z najnowszymi trendami czy choćby tylko zgodny z normami trzeba by zrobić urządzenie 2x większe i droższe niż VBXE. I poświęcić pewnie na to 2x więcej czasu.

VBXE generuje tylko obraz RGB, nie ruszając sygnału synchronizacji - ten robi zwykły GTIA tak jak zawsze to robił. Powiem tak: przez te parę lat, w czasie których robiłem VBXE i rdzenie nie dorobiłem się TV LCD (nie mam do dzisiaj) i nie byłem w stanie przetestować tego na LCD. A ogólnie jest z tym różnie jaki widać. Pech polega na tym że do rozwiązania problemu potrzeba po pierwsze rozwiązywacza (czyli ja lub Candle) i nie działającej konfiguracji (czyli ten LCD).

Pozostaje sprawdzić na CRT na razie.

pomidor

303

Nie ma problemu, wkrótce sprawdzę na CRT i dam znać, dzięki za odpowiedź! :)

304

Jeszcze pytanie, oprócz tej bodajże diody ze zdjęcia dotyczącego montażu VBXE2 w Atari XE z pamięciami 1-bit, czy może lepiej wziąć CSYNC bezpośrednio z CD4050 (pin 10?) lub prosto z GTIA?

305

to co z tym VBXE :-) znajdzie się jedno i dla mnie ?

306

Jaques: jesli chce ukatrupic GTIA to bierz prosto z GTIA
Antek: jeszcze nie wiadomo

przechodze na tumiwisizm

307

Candle: nie, nie chciałem i nie podłączałem do GTIA ;) Próbowałem na razie z 10 uF i zabawą potencjometrem, ale w ogóle to nie zmieniło tego co widać na ekranie :O Dziwne... Wkrótce test na CRT.

308 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-01-16 19:36:10)

OK, dziś podłączyłem Atarkę do TV CRT przez EURO i obraz z VBXE2 mam idealny (wzięty goły CSYNC, bez kombinacji). Z moim monitorem LCD-TV 17" próbowałem wziąć CSYNC przez kondensator elektrolityczny 10uF bawiąc się potencjometrem (w sumie dwoma: pierwszy do 2K, drugi do 10K). Niestety ten monitor w ogóle nie reaguje na zmianę rezystancji, nic nie da się dostroić w ten sposób by się synchronizowało - obraz pozostaje cały czas jak na zamieszczonych powyżej zdjęciach i filmach :( Cholera, to jest mój roboczy monitor do Atarki, z Amigą współpracuje po RGB idealnie, z Atari po S-VHS czy composite również a z VBXE + CSYNC mam takie numery :( Jest nadzieja by coś wskórać?

309

nadzieja matką ... geniuszy ;)

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

310

ot caly tebe - pisze posty bo mu sie nudzi nie wnoszac nic do tematu :P

jacques: jakie masz zaplecze techniczne? pytam o sprzet pomiarowy, bo narazie to jak rozmowa ze slepym o kolorach

przechodze na tumiwisizm

311 Ostatnio edytowany przez Jacques (2010-01-17 22:38:06)

Candle: tylko miernik uniwersalny, oscyloskopu nie mam ;)

EDIT:
Jest sens żebym coś pomierzył?

312

to ja juz sie zapisyje na vbxe2

313

ja poprosze 1 szt.

314

jacques: no nie bardzo... nie masz tam do kogo sie przytulic na oscyloskop?

proscie proscie ;) ale pol roku temu ;)

przechodze na tumiwisizm

315

no tak znoof sie spooznilem :)  dziekuje niezama co :)

316 Ostatnio edytowany przez wieczor (2010-01-27 19:57:38)

Z innej beczki; czy na płytce VBXE jest gdzieś miejsce, gdzie można by sobie pobrać cyfrowe RGB? Najchętniej 5-6-5.
W miarę bezinwazyjnie i bezpiecznie

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

317

tak, 64 nogi na okolo u3

przechodze na tumiwisizm

318

Acha 64... To chyba podziękuję i postoję :) Nie jestem w stanie tyle wypić :) Tak się po prostu zastanawiałem bo mi AL250 wpadł w ręce, czy by się bezpośrednio nie podłączyć z pominięciem kownwersji D/A -> A/D żeby  sygnał VGA uzyskać, ale to ponad moje siły chyba (chodzi o umiejętności monterskie). Nie chcę VBXE spsuć. Poza tym 64.... To by wypadało ehm... no własnie, nie mogę datasheetu od tego TH8134 znaleźć... Jak ten DAC działa?... Bo AL ma 16.... 5 na red, 6 na green i 5 na blue... i tam sobie równolegle wchodzą biciki.... a po co aż 64?....  po 4 na bit?!...

319

Candle trochę przesadził ale tak naprawdę to są tam 22 nogi do tego. 22 = 7R+7G+7B+1clock

pomidor

320

Ok, ofiara ze mnie - znalazłem datasheet. To faktycznie chyba możliwe jest 8 bit R , 8 bit G, 8 bit B i clock. Wystarczyło by wziąć górne 5/6/5 bitów i ten clock właśnie a następnie podlutować do AL250. I.. mamy wyjście VGA? Szkoda tylko, że jest 5/6/5 a nie 8/8/8 - szkoda rozdzielczości koloru :/

I co, myślicie że można to tak bezpiecznie bezpośrednio podpiąć? AL250 dwie sztuki dostanę, po 10 złotych, ale VBXE byłoby mi trochę żal ;)

321 Ostatnio edytowany przez lotharek (2010-01-28 23:42:53)

a ja tak z innej beczki -- vbxe smigalo do wczoraj u mnie ok. a od dzisiaj sie zaczelo dziac jak na linkach ponizej...

dodam ze ustepuje po ok 10 minutach od wlaczenia kompa....jakies sugestie ???

http://lotharek.wrzuta.pl/film/6RUc7Xy5kPf/20100128046

http://lotharek.wrzuta.pl/film/888jUpHMo4F/20100128047

lub ponizej

http://www.youtube.com/watch?v=K7CsIouo1AA

http://www.youtube.com/watch?v=cZUpTP89NH8

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

322

uou
na normalnym wyjsciu jest wszystko ok?
cieple dziala lepiej?

przechodze na tumiwisizm

323

zakłócenie wygląda na cyfrowe... czyli jeszcze przed DACiem... pamięć?

324

UU cos mi to znajomo wyglada, zaladuj obrazki rybagsa, falcon i crysis i zobacz jak wygladaja , jak tak:
http://picasaweb.google.co.uk/zaxoniec/ … 4943752386

to zaladuj rdzen 1.20r, i sprawdz xms-em  pamiec, jak gubi te 320 ramu VBXE to masz ten sam problem co ja ze Sqwarda atarka.

Czy standartowy obraq z atari tez mruga chwilami?

Dwa korce ziemniaków, gęsich jajek kopa, żeby móc to połknąć, tęgiego trza chłopa. GG3456993

325 Ostatnio edytowany przez electron (2010-01-29 13:02:15)

Czy to VBXE 2.0 ?

Czy nic nie zmieniałeś w kompie (też. np. czy zasilacz jest ten sam) ?

Wstaw inwerter (jedną bramkę 74HCT04) pomiędzy wyjście 14MHz VBXE a wejście zegara Freddie.

pomidor