Istotnie , chyba jest prościej :) Ja zresztą przeczuwałem że tak prostą operację da się przeprowadzić na wzmakach, ale skoro taki schemat znalazłem :) Tylko muszę chyba jeszcze Y zanegować bo tak naprawdę mam dostępne Y' nie Y :)
Nie mniej wciąż mnie intryguje skąd mu te Q,C,E wyskoczyły - nigdzie takich nie znalazłem ;) Z tą kostką w całości nie było by problemu gdyby numery pinów wszędzie konsekwentnie pooznaczał. A tak - ani w jedną ani w drugą :D
Reedit: a nie , przyjrzałem się i teraz widzę - konwersję do RGB to on zrobił nawet prościej - na tranzystorkach. Właściwie to robi tylko lewa górna część. Cały dół ze scalaczkami służy li tylko i wyłącznie separacji synchro a na tym drugim schemacie tego jeszcze brakuje :) Mi potrzebne jest osobne :)
Patrząc pod tym kątem właśnie mi się wydaje że C to będą wyjścia.... Tak na logikę.... A Q i E... Hmmm ... Trochę mi doświadczenia brakuje. Ja wiem że Q to są najczęściej wyjścia ale po co miałoby cokolwiek być podawane w tym kierunku? To raczej biorąc sygnały wejściowe separuje synchro i podaje w kierunku C na CD4027 i dalej...
Reedit again: nie, bez sensu :) C to nie mogą być wyjścia bo w CD 4027 Q/Q' to wyjścia :)
Tu znalazłem schemat tego autora ale narysowany inaczej:
http://k1.dyndns.org/Vintage/Sinclair/8 … ircuit.pdf
I jeśli kierować się logiką obrazka to będzie tak jak Sukkor_benoth pisze :)
The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem