51

udało się, hardware chodzi, sparta zobaczyła zegar... uruchomiłem ją z SIO2PC, widzi zegarek na sterowniku z romu sparty.

ale mam teraz inny problem z którym już sobie nie poradzę, proszę o pomoc...

uruchamiam spartę - odczytuje sobie config.sys instaluje zegar... następnie nie "burczy" od razu przechodzi do wyświetlenia informacji o copyright i wyświetla prompt... niestety nie widzi żadnej dyskietki, przy każdej próbie dostępu do dyskietki na przykład DIR wyskakuje komunikat:
132 No device handler installer

z tym to już sobie nie poradzę. HELP!

52

Z tym schematem Pasia jest jeszcze jeden problemik :-)
W większości wszystkich dostępnych w internecie opisach, specyfikacjach itp. sygnałów dostępnych na gnieździe cartridge występuje sygnał fi2 natomiast w R-Time 8 wersja Pasia jest on opisywany jako O2 :-)

to powyżej to tylko mała dygresja odnośnie "jednolitości oznaczeń" :-)

Za tydzień jak dostanę kwarc to i moje konstrukcja ruszy i wtedy powiem coś więcej :-)

53

bezrobotny napisał/a:

ale mam teraz inny problem z którym już sobie nie poradzę, proszę o pomoc...

uruchamiam spartę - odczytuje sobie config.sys instaluje zegar... następnie nie "burczy" od razu przechodzi do wyświetlenia informacji o copyright i wyświetla prompt... niestety nie widzi żadnej dyskietki, przy każdej próbie dostępu do dyskietki na przykład DIR wyskakuje komunikat:
132 No device handler installer

z tym to już sobie nie poradzę. HELP!

Musisz poczytać manual (rozdział o konfiguracji SDX).

KMK
? HEX$(6670358)

54

@antek: wystarczy w wyobraźni dorysować przez O ukośną|pionową kreskę i już będziesz miał ową grecką literę. :P

Powszechnie wiadomo, że kamień potrafi myśleć. Na tym fakcie opiera się cała elektronika.

Terry Pratchett - Równoumagicznienie

55

@voy: jak nie ma greckiego alfabetu to raczej stsuje się zapis fonteyczny :-)
czyli nie o z kreską a FI powinno być ;-)

56 Ostatnio edytowany przez antek (2010-01-19 23:47:59)

i jeszcze pytanko do bezrobotnego:
czy robiłes clocka na M6242B czy na innym scalaku?
i czy kwarc oznaczony KDS1M to ten potrzebny do clocka? boskąd tu wiedzieć ile on ma tych nieszczęsnych MHz jak na nim tylko napisano KDS1M?

57

bezrobotny. Była propozycja taka: "przepisz tu cały swój CONFIG.SYS" - i problem będzie z głowy :). Co będzie źle - to się poprawi. Opisz też, co masz podłączone do Atarki. Jakieś dyski, kontrolery, czy inne tam SIO :) Ehhhh....

Kontakt: pin@usdk.pl

58

już mi działa... ale zauważyłem pewien błąd i nie wiem z czego on wynika... zegar wogóle nie reaguje na ustawienia trymera, napisałem sobie program który liczy ramki przez N sekund i niezależnie jak ustawię trymerek zawsze naliczy mi tą samą wartość... nie wiem czy tak ma być czy może jest gdzieś błąd?

59

bo być może zakres regulacji jest na tyle niewielki, że wartość N musiała by być równowartością czasu tygodnia.

Mój ARC z relacji Pasia "opóźnia się" bodajże sekundę na dwa tygodnie :)

Kontakt: pin@usdk.pl

60

a jak ustawiałeś? na oko? ;)

61

i looking from r-time.. i find some schematics.. can i make it?.. or its normal cartridge..? i dont have SDX

ATARI 800XE with u1mb, stereo, covox, ramdisk hell led, ultra video 1.0 XE.
SIO2SD, SIDE3, sio2usb, sio splitter, dragon cart, lantronix mss-100, fujinet (lotharek), rverter, A8PicoCart, BT-100, XC12 (T2000), XC12 (SUPER TURBO, TURBO D), both with internal speakers
my youtube channel