1 Ostatnio edytowany przez antek (2010-01-11 23:18:36)

Wiem temat z puli tematów ekstremalnych... ale zirytował mnie ten cart :-)

Mam pytanie czy komuś zdarzyło się włożyć odwrotnie Cartridge'a do slota w atari :-) Tyłem na przód i odpalić kompa...
I jakie były tego konsekwencje... Co zazwyczaj się uszkadza...
U mnie komp w pełni sprawny... za to cart nie daje znaku życia...
Przejrzałem schemat wyprowadzeń i w sumie różnice są bo +5V na A10 i GND na A3 ale czy to powód aby padł cały kart ?
Bo po włożeniu normalnym już się nie chce odpalać :-(
Scalaki w karcie nie grzeją się... zimne... zero życia :-) może ktoś ma pomysł jak sprawdzić czy żyją :-)
Dodam jeszcze że inne Cartridge włożone do Atarki działają bez problemów.

2 Ostatnio edytowany przez FUJI (2010-01-12 10:32:57)

Mnie się zdarzyło włożyć odwrotnie, i to świadomie bo nie byłem pewien, która strona jest która. Wychodziłem z założenia, że przy wyłączonym komputerze (prawie) wszystko można. Nic się nie zepsuło, ani komp, ani cart. Ale to może zależeć od cartridge-a, nie znam się.

A może ten cartridge jest na tyle stary, że styki nie stykają ? Mam taki jeden, który działa tylko wtedy, kiedy nie dopchnie się go do końca.

3

Mi się udało masę cartów wpakować odwrotnie (upside-down) i nic się nie stało nigdy ani żadnemu cartowi ani tym bardziej Atari. Może napisz co to był za cart?

4

moze upside down to i mi sie zdazylo, ale nigdy mi sie nie zdazylo wpakowac carta tylem na przod...

przechodze na tumiwisizm

5

Candle, w 65XE masz upside-down, a w 800XL tyłem na przód... ;).

6

Ja kupiłem kilka cartów na Allegro, które były bez naklejek i wsadzałem odwrotnie i nic się nie stało.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

7

Fuji: point taken ;)

tak czy owak nic zlego sie nie dzieje ;)

przechodze na tumiwisizm

8

upside-down = do góry nogami :)

9

U Tebe włożyłem carta odwrotnie (rozkręcony był - to się omyliło mi).

I poszedł zapis ROMu 3many przez bateryjki.

10

bzdury gadacie, u mnie kartridż z grą wsadzony odwrotnie spalił 130XE...

11 Ostatnio edytowany przez seban (2010-01-13 08:24:33)

skoro cię spotkało takie nieszczęście, a większość ludzi którzy się tutaj wypowiadali nie, to raczej byłbym skłonny stosując twój tok myślenia odpowiedzieć Ci iż to ty "gadasz bzdury", ale tego nie powiem - powiem Ci tylko że musiałeś mieć jakiegoś niefarta aby uszkodzić swoje 130XE, i powtórzę raz jeszcze... wkładałem masę cartów odwrotnie łącznie ze swoimi prototypami, ad converterem, eprom burnerem, i masą innego tałatajstwa... nigdy ani żaden cart ani żadne moje atari nie uległo w ten sposób zniszczeniu. Może nam podpowiesz co się uszkodziło w twoim 130XE? Bo tak się składa iż większość tych eksperymentów przeprowadziłem na moim 130XE (płyta z kościami 1-bit) i nic przykrego się nie stało. Zresztą jeżeli byś doczytał w poście nr 1, koledze z Atari się również nic nie stało ... tylko cartowi coś sie stało... pytałem jaki to był cart bo może to jest po prostu jakaś pierdoła.

12

zaraz zaskoczy wszystkich król psucia czyli Pin-Pong...czekamy ;)

btw. kiedyś miałem przejścia z kartem-piratem ztcp jakis składak z AtarSystemu, żle go zapakowałem w kompa (sic!) i potem przez kilka godzin nie chciał działać...dzień później juz nie strajkował.

gep/lamers^dial