czy ktos moglby napisac kawalek kodu, ktory by sie dal skompilowac, przelaczyl 65816 w native mode i w kolko czytal bajt z adresu $12345?
potrzebuje takiej pchelki do debugu hardware
candle
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » 65c816 i pamiec liniowa
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ktos moglby napisac kawalek kodu, ktory by sie dal skompilowac, przelaczyl 65816 w native mode i w kolko czytal bajt z adresu $12345?
potrzebuje takiej pchelki do debugu hardware
candle
.. i taki, który po przełączeniu się w tryb natywny nie zawiesi kompa na zwykłym XL OS :)
Candle - istnieje możliwość, by poprawić przykładowe programiki dla VBXE? - chodzi np. o Slide, który działa mi wyłącznie pod Mydłosem ;) - pod Spartą uruchamia się, lecz zamiast doczytywać grafikę z plików doczytuje bliżej nieokreślone śmieci.
... ostatecznie na dzień dzisiejszy istnieje w naturze LPEEK i LPOKE (na stronie Draco)
ja w życiu nie pisałem nic na 65816, ale po przyjrzeniu się dokumentacji myślę że to może zadziałać:
opt h+c+
org $600
st sei
inc $d40e
clc
xce
sep #%00110000
ldx #0
lp lda $12345,x
sta $bc40,x
inx
jmp lp
org $2e0
dta a(st)
to czyta 256 bajtów od $12345...$12345+255 i pokazuje na ekranie jako kody internal Antica... jak chcesz jeden bajt to zmień "lda $12345,x" na "lda $12345".
ps1) kompilować mads-em
ps2) Nie wiem czy to działa ;) ale chyba powinno :)
ps3) dokumentacja WDC do 65816 to jakaś porażka
Candle - pytanko. Czy istnieje względnie prosty sposób "dołożenia" do 65c816 adaptera (64k liniowa, 1.79clk, 8/16bit natywny itd.) 1MB, lub więcej liniowego ramu? (szczegóły tutaj: http://hardware.atari8.info/65816.php )
Z przeznaczeniem do 65c816 adaptera sprzedałem onegdaj prawie 50 procków, więc pewnikiem co najmniej kilkanaście kompów istnieje w naturze z tą wersją rozszerzenia :)
pin, to offtop, ale coz
w tej chwili mam na "stanie" kompa mikeya i kombinujemy
komp nie ma juz dramu, tylko jedna kostke pamieci statycznej, kostka ma 128k i proba potraktowania gornej polowki tej kostki jako pamiec liniowa konczy sie fiaskiem
stad potrzeba odpowiedni soft do debugu
co do slajdszou to uzywa on tego samego kodu loadera co scroll i jak jeden cos laduje, tak drugi nie chce - ktos mial mi z tym pomoc, ale chyba trzeba odswiezyc mu pamiec
z obserwacji na analizatorze wynika ze not fi2in przychodzi za pozno zeby zatrzasnac wlasciwe adresy na ukladzie 573, co wiecej, probe zatrzaskiwania czegokolwiek, gdy procesor ma fi2in przybite do masy i nieaktywny sygnal BE powinno sie tez wybic z glowy
ja sam sprowadzilem troche tych ukladow dla ludziow, ale sam nie mam procesora - tj owszem, dostalem od stryja i od Adama Mownego procki do testow, ale musze je zwrocic, co nie motywuje mnie zbytnio do robienia czegokolwiek (bo jak zrobie zostane na lodzie)
[edit]
prawie jak sukces:
a taki w obudowie plcc zadowala cie?
jak tak to ci jutro podrzuce...
ram liniowy dziala
electron zauwazyl ze mam konflikt na szynie podczas odczytu pamieci przez cpu, w ten sposob biedna kostka adresowala sama siebie ;)
właściwie nic nie słychać na temat dopałki 65816 Candla, czyżby Candle nie dał rady?
tebe, patrz wyzej - mial marna motywacje, wiec robil duzo innych rzeczy, w tym, do st
hmmm. Czyli jest szansa na ram do '816 simple, pytanie tylko - czy to mi się do kompa zmieści, bo VBXE prawie nie dało rady :)
Candle: Scroll działa spod SDX, Slide - nie :(
pin: to wez panie jakiego magika od sdx i zacznij debug, bo tam naprawde nie ma nic innego niz w scrollu jesli chodzi o load - nawet adresy sie zgadzaja
a biedne plikow nie moze znalesc
ja nie jestem coderem na 6502 i tu moja wiedza w temacie sie konczy - zreszta to juz wiele razy podkreslalem
natomiast do twojego xegs'a to trzeba by nadstawke dorobic ;)
Candle był zbyt pewny siebie, teraz nie chce się przyznać do porażki
rozwiązaniem jest 65816 w postaci carta jako osobne środowisko, bo nawet jeśli u kogoś zadziała 65816 i ANTIC to okaże się że na innej Atarce np. Pin-ka ;) już nie
tebe, od elektronicznej strony po prostu nie wiesz o czym pierniczysz...
pewnie nie, ale za to jak pierniczę :P
jell, luz :) TeBe motywuje Candle ;) tak dość specyficznie ale wydaje mi się iż to jest rodzaj "motywowania" :)
rozwiązaniem jest 65816 w postaci carta jako osobne środowisko, bo nawet jeśli u kogoś zadziała 65816 i ANTIC to okaże się że na innej Atarce np. Pin-ka ;) już nie
W tym sensie, jeśli procek jest w carcie poza kompem to wydaje mi się, iż jest to rozwiązanie kompletnie pozbawione sensu - raczej ciężko by było skorzystać z dobrodziejstw '816 podłączonego w ten właśnie sposób. Idąc dalej tą drogą (wraz z Sabą :) ) można zastosować dowolnie inny procesor, bo co niby stało by na przeszkodzie :) ??
tendencje do niedziałania w pewnych przypadkach miały 65c816 sygnowane przez VLSI, poza tym - szukasz dziury w całym, bo niby dlaczego coś miało by nie działać :) - ?? hę ;)-
uprzedzając ciętą ripostę chciałem nadmienić, iż na moim kompie niekiedy nie działają programy nieprawidłowo zakodowane :) :P
wielu elektroników mierzyło się z tym tematem i żaden nie odniósł sukcesu, być może także z powodu zbyt wysoko postawionej poprzeczki czy bycia zbyt ambitnym, zawsze były jakieś problemy z działaniem czy stabilnością programów działających w turbo
jedyną dopałką która w opinii uzytkowników była OK to WARP, z tym że jak ktoś rzucił pomysł aby skupić się na WARP4 czy WARP7 i rozpocząć jej produkcję to wkracza Candle i ogłasza że zrobi lepszą i szybszą, zresztą nie tylko Warp-a to dotyczy, ktokolwiek wyszedł z jakimś pomysłem (Corina, Stereo, Covox) to Candle chciał pobić nowy rekord, a teraz nie starczyło mu czego? motywacji? trzeba ogłosić produkcję Warpa to Candle wyskoczy z kontrpropozycją, bo Candle potrzebuje konkurencji :)
był już wątek na temat Warp-a, Pasiu oferował aktualną dokumentacją dla wersji 7MHz z pomysłami usprawnień(podobnej szybkości dopałkę opracował Bob1200 z AAge), chodziło o przystosowanie Warpa do aktualnych rozwiązań elektronicznych, większej miniaturyzacji, Candle postanowił jednak pójść swoją drogą i opracować lepsze, szybsze etc.
strach pomyśleć co by było, gdyby Candle postanowił zrobić od nowa lepsze i szybsze VBXE Electrona ;) następne latka w plecy
w końcu trzeba skupić się na Warpie i pogodzić z tym że nie będzie 16MhZ bo się nie da i tyle
Warp7 jest o tyle zajebisty, że dla każdego normalnego programu napisanego dla atari zachowuje się jak 65c02 z 64k ram i normalnym zegarem. Dopiero wyjście powyżej $ffff daje moc na ramie liniowym '816 taktowanym z większą prędkością. Wydaje mi się, że jest to jedynie słuszne rozwiązanie, gdyż dopalanie "normalnej" pamięci powoduje zbyt duże zamieszanie i niestety 80% programów normalnie pracować nie będzie, bądź nie ruszy wcale. Dla przykładu w czasie testów Pasiowego wynalazku było to szczególnie widać - część liczonych demek faktycznie wyglądało zajefajnie, najczęściej renderowały większą ilość klatek, lub efekty kilkukrotnie przyspieszały - dopał zajebiście się też sprawował w przypadku gry ... EIDOLON; tak bardzo płynnie działającej nie widziałem nigdy wcześniej, ani też później ;) - jednak - wspomniany stopień zgodności w dół był mocno dyskusyjny i ze zdecydowaną większością oprogramowania występowały bliżej niezidentyfikowane problemy.
Candle - dogadajcie się po prostu z Pasiem i może warto zainwestować w Warp7? ;)-
xxl: bo musialbys miec do tego nowa plyte glowna, do czegos takiego przystosowana
pin: Pasiu nie schematow ma warp7 - tj. moze odtworzy je jak bedzie mial atarke od laoo.
tebe: nie ma sie nad czym skupiac - bo po prostu procz kompa laoo obecnie ponoc nie ma ani takiej dopalki, ani jej schematow. co do vbxe - candle zrobil nowe, lepsze, szybsze i az dziwne ze o tym nie wiesz...
Mam wersję WARP7 stabilnie działającą na 7 MHz (na 14 MHz uruchomić się da, ale np kod w wysokiej pamięci już nie pójdzie). Mogę komuś dać do reverse-engineeringu jakby ów ktoś był zainteresowany.
Wg mnie w stronę 65c816 z liniową pamięcią trzeba pójść. Najlepiej z możliwością wyboru, w którym banku ma być pamięć atari do odczytu i do zapisu osobno (domyślnie $00/$00). Ale ja tam się nie znam...
czyli kluczem do sprawy Warp7 jest Laoo, bo dokumentacja jest tylko do Warp4
jellonek, Candle zmodernizował VBXE, we współpracy z autorem i pomysłodawcą rozwiązania Electron-em, i jak widać modernizacje mu wychodzą, a skoro jesteś jego "prawą ręką" czy też jego adwokatem to podsuń mu pomysł modernizacji Warp-a
nie jestem ani jego prawa ani lewa reka, ani tez nie konczylem prawa.
btw. gdzie widziales dokumentacje do warp4? chetnie sie z nia zapoznam...
niewiem czy to do końca w temacie, ale komodorowcy mają SuperCPU na 65816, który podpina się do expansion port.
http://www.cmdweb.de/scpu.htm
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Programowanie - 8 bit » 65c816 i pamiec liniowa
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 57 zapytań