1

W wyniku 2-dniowych zmagań z kartą VBXE powstało kilka pytań, szczególnie do użytkowników karty, oraz oczywiście do Electrona - jako autora tegoż wynalazku :)

* czy to normalne, że program VBMP po załadowaniu i "odpaleniu" na ekranie bitmapy zawsze się wiesza i z każdą następną trzeba robić restart kompa?

* czy to normalne, że praktycznie żaden z ważnych programów narzędziowych do karty nie działa na DracOS dla 65c816

* czy to normalne, że po każdorazowej zmianie rdzenia czeka nas zimny reset?? :)

testy z VBMP wykonałem na rdzeniu /fx v1.09a/, w kompie oprócz karty siedzi 65c816adp, simm 1mb, stereo/covox/aki/arcclock/sparta X/IDEa.

Kontakt: pin@usdk.pl

2

Ad. 1 Jaki DOS ? Sparta ? COś jest nie tak z VBMP pod SPartą ... Muszę sprawdzić i poprawić.

Ad.2  DracOS nie mam. Czy adres np. PUTLINE jest tam ten sam (c642) ?

Ad.3 Wyjaśnij co to znaczy "czeka nas reset".

pomidor

3

Ad.2 to wiem, że Draco bardzo nie lubi $C642. :)

Hitler, Stalin, totalniak, SSman, NKWDzista, kaczor dyktator, za długo byłem w ChRL, wypowiadam się afektywnie.

4

electron napisał/a:

Czy adres np. PUTLINE jest tam ten sam (c642) ?

A dlaczego miałby być?

KMK
? HEX$(6670358)

5

Dobra, będzie wypis tekstu przez #0.

pomidor

6 Ostatnio edytowany przez Pin (2009-06-22 21:00:31)

na boga. .. czy nie lepiej jest skorzystać z legalnych odwołań do OS'a?? :)

... a reset twardy muszę zrobić po zmianie rdzenia - zawsze ;)- ostatecznie nie będzie się tego robić zbyt często, więc nie jest to uciążliwy kłopot.

Trzecia sprawa - dobrzy by było, aby programy dla VBXE deklarowały z jakim rdzeniem działają, bo jak się w tym zrobi bałagan to będzie prawdziwa masakra :)

EDIT: ELC, to teraz trochę konkretniej na kwestię nr.1 (mam nadzieję):

Ad. 1 Jaki DOS ? Sparta ? COś jest nie tak z VBMP pod SPartą ... Muszę sprawdzić i poprawić.

program przyjmuje oczywiście wyłącznie bitmapy o parametrach" 320x192 - 256kolorów, lecz jeśli VBMP uruchamiam pod Sparta DOS X (4.42 - 12.2008) to mam możliwość "oglądnięcia" jednorazowo wyłącznie tylko jednej sztuki. Naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje natychmiastową zwiechę ;)

Program nijak nie podaje informacji na temat niewspieranych rozmiarów bitmap, więc jakiekolwiek rozbieżności w wielkości grafiki kończą się nijak - czyli powrotem do katalogu dysku :) - przyznam szczerze - zmarnowałem przy pomocy tej funkcji jakoś z 2 godziny czasu, bo mi irfan dziwnie konwertował na grzybie pliki, które w efekcie były "nieco" ponad wymiar :):D. Przydał by się po prostu komunikat na tę właśnie okoliczność - typu: "na drzewo z taką bitmapą, jest za mała, lub za duża, albo przedstawia niedozwolone treści" ;)-

7

Kto właściwie ściga za użycie nielegalnych skoków? Pytam, bo samemu zdarzało mi się kiedyś korzystać z PUTLINE i teraz trochę się boję. ;-)

Ceterum censeo Germaniam esse delendam.

8

Jacku :) - firma "KRUK" :D

9

Pin: poprawki wkrótce, w nowej paczce z oficjalnym rdzeniem 1.10. Candle zrobi nową stronkę i stamtąd będzie można ściągnąć.

pomidor

10

pin, a nie masz czasem rdzenia z R na koncu i nie pakujesz sparty z use banked?
jesli tak zmien rdzen z literka A na koncu

przechodze na tumiwisizm

11 Ostatnio edytowany przez Pin (2009-06-23 23:53:30)

rdzeń z literką R z czego pamiętam emuluje rozszerzenie ram 320kB. Używam rozszerzenia 1MB simm, więc nie korzystam z dobrodziejstw karty w kwestii bankowanego ramu gdyż jest to działanie bezcelowe, oraz pozbawione wszelako rozumianego sensu ;)

Electron - mam pewne problemy ze sterownikiem VBXE_S.SYS dla Sparty X (4.42) i niezmiernie mnie intryguje, czy jest to problem po stronie drivera, czy jest to problem po stronie rdzenia VBXE. Czy możesz mi przedpremierowo udostępnić wersję 1.10?? (ewentualnie poprawki softu do testów też chętnie przygarnę :) ).

EDIT: Problem z VBXE_S.SYS został rozwiązany nowym S_VBXE.SYS. Jest prawie dobrze :D

Powiem jedno. Zajebista jest ta karta - nigdy nie widziałem tak dobrego obrazu z Atarki ... ehhh. 25 lat musiałem na to czekać ;)-

12

Mogłeś sobie kupić ST ;)

What can be asserted without proof can be dismissed without proof.

13

Sqward. ST nie ma tak dobrego obrazu :P

no chyba, że na SC1224 :)

14

i zaczyna sie robic jak na pc:"a jaki sterownik zeby to poszlo"- porazka panowie porazka :)

15

Vidol nie mąć, nie ma żadnych sterowników, jest jeden słuszny rdzeń który jest poprawiany jeśli wyjdzie na jaw jakieś niedociągnięcie programistyczne, sama idea działania w sferze emulacji GTIA nie jest w żaden sposób modyfikowana, modyfikacji podlega najczęściej lista blittera, a blitter dotyczy trybu Overlay

stare demko z plazmą i fragmentem obrazka Blinky Scary School działa niezależnie od rdzenia, bo korzysta tylko z mapy kolorów

*- TeBe/Madteam
3x Atari 130XE, SDX, CPU 65816, 2x VBXE, 2x IDE Plus rev. C

16

Vidol napisał/a:

i zaczyna sie robic jak na pc:"a jaki sterownik zeby to poszlo"- porazka panowie porazka :)

Porażka to jest akurat brak sterowników, takie ST i pokrewne do końca życia były przez to skazane na 320x200 w 16 kolorach.

KMK
? HEX$(6670358)

Drac030: jest parę sterowników to kart graficznych. Jako że ciężej o PCI do ST/pokrewne niż kartę które to obsłuży to zasadniczo nie ma problemu sterowników ;) Zaś co do VME to do tych kilku kart których rynkiem docelowym było Mega STE/TT to problemu wogóle nie ma.

Atari: FireBee, (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI), TT, (520ST Pak030 Frak PuPla Panther), (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435), (1040STFM UltraSatan SM124), (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224), 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125), (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC), (Jaguar SkunkBoard), Lynx II, 2x Portfolio

18 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-01-03 13:34:37)

A jak liczy się piny w złączu J1?

By pobrać sygnał Write $D600-$D63F czyli pin 6?
To do Covoxa.

Który to?
http://www.fotoszok.pl/albums/userpics/VBXE__D6xx.jpg

Pin 1 i 8 to się domyślam....
Czy pin 6 to górny rząd drugi od lewej?

J1 to Header 4x2 czy Header 4x2A ?

19 Ostatnio edytowany przez electron (2010-01-03 14:50:39)

górny rząd TRZECI od lewej

J1 to 2x4 raster 2.0mm

pomidor

20 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-01-05 00:09:02)

Czy NeoTracker 1.8 odpala się bez problemów na $D600 przy VBXE?

U mnie Inertia Player 4.5 gra z VBXE.
Ale Neo18 zwiesza się pod koniec wczytywania MODa.

VBXE 1.1
Mam rdzeń 1.2 Rambo (+256kB) - testy ExtRam przeszły OK.
Jest dodatkowy kabelek do CASINH.

Pomocy.

21

to czy neo sie wiesza czy nie, to raczej jest bez znaczenia w temacie covoxa...

przechodze na tumiwisizm

22 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-01-05 00:50:27)

A co ma znaczenie?

Neo18 wywala się, jak ustawi mu się adres na $d600.

Zrobiłem Neo18 na $d700 i adresuje z ls138 pin 7 ($d7xx) i graje ładnie.

Electron - jesteś pewien tego 3 pina od lewej w złączu J1?
A może coś popierniczyłem z rdzeniami VBXE?

23

pajero, na vbxe jest 74ls139 ktory dekoduje dxxx na zakresy - zobacz sobie schemat vbxe w dowolnej wersji - pinout pewnie zblizony, zreszta jest opisany

pin #1 to ten w kwadraciku
pin #2 jest bezposrednio nad nim - reszte sobie sam policz

przechodze na tumiwisizm

24 Ostatnio edytowany przez pajero (2010-01-05 21:22:16)

Akurat jest SN74HCT138....

Na schemacie masz Header 8x1 !!!
A i liczenie pinoutów może być 1234-5678 albo 12-34-56-78 (oznaczenie Header 4x2A lub 4x2)

Ja się pytam czy ktoś testował Neo18?
Bo ewidentnie gryzie się.
Jeśli IP45 która adresuje na $d600 chodzi z VBXE to winę zwalam na Neo18 który na $d600 nie chodzi.

Ktoś obroni honor Neo?

25

wieczor napisał/a:

[deleted]
----------------------------
Dobra już. Niechcący sprawdziłem to zabezpieczenie przetwornicy o którym pisałeś - działa :)

Ty mi powiedz lepiej dlaczego nie działa Covox na D600 przez VBXE. Robię tak:

VBXE: WR Dx00 => SS: D6xx

+5V => SS: VBXE
GND => SS: MODE

-----------------

W trybie D280 covox działa.... Na VBXE przez FC.COM ustawiam rdzeń z banku 3 żeby mieć trochę XMSu...

Uporałeś się może z tym żeby działał na D600?