na boga. .. czy nie lepiej jest skorzystać z legalnych odwołań do OS'a?? :)
... a reset twardy muszę zrobić po zmianie rdzenia - zawsze ;)- ostatecznie nie będzie się tego robić zbyt często, więc nie jest to uciążliwy kłopot.
Trzecia sprawa - dobrzy by było, aby programy dla VBXE deklarowały z jakim rdzeniem działają, bo jak się w tym zrobi bałagan to będzie prawdziwa masakra :)
EDIT: ELC, to teraz trochę konkretniej na kwestię nr.1 (mam nadzieję):
Ad. 1 Jaki DOS ? Sparta ? COś jest nie tak z VBMP pod SPartą ... Muszę sprawdzić i poprawić.
program przyjmuje oczywiście wyłącznie bitmapy o parametrach" 320x192 - 256kolorów, lecz jeśli VBMP uruchamiam pod Sparta DOS X (4.42 - 12.2008) to mam możliwość "oglądnięcia" jednorazowo wyłącznie tylko jednej sztuki. Naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza powoduje natychmiastową zwiechę ;)
Program nijak nie podaje informacji na temat niewspieranych rozmiarów bitmap, więc jakiekolwiek rozbieżności w wielkości grafiki kończą się nijak - czyli powrotem do katalogu dysku :) - przyznam szczerze - zmarnowałem przy pomocy tej funkcji jakoś z 2 godziny czasu, bo mi irfan dziwnie konwertował na grzybie pliki, które w efekcie były "nieco" ponad wymiar :):D. Przydał by się po prostu komunikat na tę właśnie okoliczność - typu: "na drzewo z taką bitmapą, jest za mała, lub za duża, albo przedstawia niedozwolone treści" ;)-
Kontakt: pin@usdk.pl