1 Ostatnio edytowany przez wieczor (2009-12-21 20:52:00)

Tu - bo nie tylko o atari.

Czytałem tu że w atarowskiej stacji można używać dyskietek HD tylko trzeba małą modyfikację zrobić - chodzi o prąd głowicy. To działa, ktoś sprawdził?

A jak wygląda sprawa z komdziem i 1541? A 1541-II ? DD są właściwie nie do dostania :((

The problem is not the problem; the problem is your attitude about the problem

2

Jak masz XF551 to nie trzeba modyfikacji robić. Moja np. zapisuje i odczytuje HD bezproblemowo.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

3

modyfikacja jest konieczna jak chcesz uzywac HD jako HD.
Normalnie zeby czytac/pisac dyskietki HD jako DD nie potrzebujesz zadnej modyfikacji samej stacji, tylko napedu HD.

4 Ostatnio edytowany przez wieczor (2009-12-21 21:42:27)

No niestety jesli już to będę miał LDW pewnie. Ale dobrze że coś z tym można zrobić.
Czyli trzeba wymienić napęd? Ta modyfikacja tyczyła się chyba zmiany prądu głowicy w napędzie oryginalnym. Chyba

A w komdziach?

5

xfd601 tez sobie radzi bezproblemowo z dyskietkami hd

6

co do LDW, nie wiem czy ta głowica podoła odczytowi HD, nawet po zmianie prądu...jakby sie udało to jestem ciekaw...choćby z tego powodu, iż piętą achillesową LDW prócz napędu krokowego, awaryjnej dźwigni było częste "zacieranie" sie głowicy i problemy z rozpoznawaniem gęstości...miałem kiedyś/mam chyba gdzies w piwnicy LDW z Tomsem Turbo Drive (piracka wersja Tomsa, robiona niby na licencji przez Karin z Gdyni-Leszczynek w początku lat 90-tych) i w ten sposób głowica przeniosła sie do Krainy Wiecznych Łowów...

gep/lamers^dial

7

wieczor napisał/a:

A w komdziach?

A w 1541/1571 nie da się bezstresowo używać dyskietek HD. Zawsze będą błędy :(

8

A jakbym upolował napęd HD pctowski? Da się je prosto adaptować? Nie chodzi mi o osiągnięcie pełnej pojemności, tylko o kompatybilność z dyskietkami

9

Jezu badz milosciw :) przeciez to wlasnie napisalem ci w poscie #3.

10 Ostatnio edytowany przez wieczor (2009-12-22 15:08:06)

No ja wiem :) Ale szczerze - nie rozbierałem nigdy ani LDW ani 1541 i nie wiem czy pctowski napęd można sobie ot tak tam włożyć :) No i najlepiej 3.5 calowy :) Bo widzę że 5.25 już tak prosto znaleźć jak Falcona :)

11

toms 720 i toms 710 nie lubią dyskietek HD.
Verbatim hd po sformatowaniu i wyjęciu ze stacji jest już nierozpoznawany:(

12

W wypadku TOMS 720 miałem chyba BASF-a HD, którego udało mi się sformatować i korzystać z niego, ale to był wyjątek, bowiem w większości przypadków nie dawało się korzystać z HD.

13

Trochę mnie pomartwiliście, ale pocieszyło mnie allegro :) Właśnie zanabyłem 3 pudełka zafoliowanych DD :) Zobaczymy co z jakością. Stacja do Atarki już jedzie (BTW: tEDDYbOAR, teraz Ci powiem, ja miałem max kwotę 210 :) , C128 też (przełamałem się w końcu i dołączyłem komdzia do kolekcji ;) jeszcze tylko stacja do niego... BTW - są takie fajne rozwiązania podłączające 1541 do pc  - dawniej po LPT ale jest już USB. A z Atarowską stacją byłoby coś takiego możliwe? Chyba tak, skoro SIO2PC jest , to dałoby się i w drugą stronę.

14

o commodora to pytaj na innym forum.

15

wieczor napisał/a:

Trochę mnie pomartwiliście, ale pocieszyło mnie allegro :) Właśnie zanabyłem 3 pudełka zafoliowanych DD :) Zobaczymy co z jakością. Stacja do Atarki już jedzie (BTW: tEDDYbOAR, teraz Ci powiem, ja miałem max kwotę 210 :) , C128 też (przełamałem się w końcu i dołączyłem komdzia do kolekcji ;) jeszcze tylko stacja do niego... BTW - są takie fajne rozwiązania podłączające 1541 do pc  - dawniej po LPT ale jest już USB. A z Atarowską stacją byłoby coś takiego możliwe? Chyba tak, skoro SIO2PC jest , to dałoby się i w drugą stronę.

Mówiłem, że oddaje pola :)
Do mnie też jedzie CA2001 (http://www.allegro.pl/item865729587_ata … estaw.html) :D
Brakowało mi w kolekcji 65XE w kartonie, teraz mam.
Jeszcze tylko 1541-II do mydelniczki i będe miał kompletną kolekcję. <lol>

Co do podłącznia stacji do rzęcha looknij tukej http://atariki.krap.pl/index.php/1050-2-PC

Pozdrawiam

Takich dwóch jak nas trzech to niema ani jednego.

16

Ta stacja (sprzedawana jako uszkodzona) działa, co się okazało dzięki temu że sprzedający dołączył gratisowo kilka nagranych dyskietek. Klapka połamana i rzęzi straszliwie ale działa :) W przyszłym tygodniu rozkręcam i konserwuję :)