Cześć
Poszukuję rastrowych fontów z ST, począwszy od tych, które są w ROM-ie, oraz wszystkich innych. Zwłaszcza zależy mi na fontach 8x8 i 6x6.
? HEX$(6670358)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Steem SSE v4.1.2 R17 Nowa wersja popularnego emulatora Atari ST.
Street Fighter 2 na Atari 8-bit To wczesna wersja gry, ale już teraz wiadomo, że projekt zapowiada się bardzo ambitnie.
SwSprEd 1.0.0 Nowy edytor programowych duszków.
Atari 8-bit Rom Image File Explorer Nowa wersja przynosi szereg istotnych ulepszeń i nowych funkcji.
Atari Font Maker V1.6.16.0 Nowa wersja narzędzia do tworzenia fontów i map.
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Systemowy font z ST
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć
Poszukuję rastrowych fontów z ST, począwszy od tych, które są w ROM-ie, oraz wszystkich innych. Zwłaszcza zależy mi na fontach 8x8 i 6x6.
Wydaje mnie się że Aranym używa takich fontów w swoich oknach konfiguracyjnych (a przynajmniej 8x8).
No być może, ale w dystrybucji Aranyma plików *.FNT jakoś nie widzę.
Może trzymają w *.c albo *.h
Niewykluczone, ale może ja potrzebuję w plikach FNT. Nikt już nie ma ST, TT albo Falcona i nie trzyma na dysku fontów rastrowych dla NVDI?
Nvdi miało własne fonty, takie ala maczkowe.
Wiem, monaco.fnt. NVDI te fonty ładuje z dysku na podstawie pliku konfiguracyjnego.
Wiem, monaco.fnt. NVDI te fonty ładuje z dysku na podstawie pliku konfiguracyjnego.
Hej,
Czy chodzi o fonty System8, 9, 10.fnt bo takie mam w katalogu GEMSYS
Pozdrawiam
Piotrek
Dokładnie o te, jeśli nie będzie to dużym kłopotem, to poproszę.
Dokładnie o te, jeśli nie będzie to dużym kłopotem, to poproszę.
Ok dzisiaj wieczorem Ci je podesle
Pozdrawiam
Piotrek
Podepnę się tutaj, bo jest to odpowiedni temat :)
Czy ktoś posiada polskie czcionki GEM do ST ? Po co mi to...
aktualnie w spolszczonym TOS-ie polskie znaki są po załadowaniu dodatkowego programu. Można zrobić tak, aby były bez potrzeby ładowania ACC czy CPX-a.
potrzebne są 3 rozmiary 6x6 (1152), 8x8 (2048), 8x16 (4096) (w nawiasach rozmiar pliku) A ja znalazłem tylko te ostatnie. Nie wiem gdzie są używane te mniejsze, ale jak zmieniać, to zdałoby się wszystkie. Teraz po zmianie tych ostatnich (8x16), są polskie znaki w menu, więc niby jest OK.
Podepnę się tutaj, bo jest to odpowiedni temat :)
Czy ktoś posiada polskie czcionki GEM do ST ? Po co mi to...
aktualnie w spolszczonym TOS-ie polskie znaki są po załadowaniu dodatkowego programu. Można zrobić tak, aby były bez potrzeby ładowania ACC czy CPX-a.
potrzebne są 3 rozmiary 6x6 (1152), 8x8 (2048), 8x16 (4096) (w nawiasach rozmiar pliku) A ja znalazłem tylko te ostatnie. Nie wiem gdzie są używane te mniejsze, ale jak zmieniać, to zdałoby się wszystkie. Teraz po zmianie tych ostatnich (8x16), są polskie znaki w menu, więc niby jest OK.
OK mam takie czcionki i moga to byc SYSTEM08 09 10 z polskimi znakami oraz MONACO, czy o to ci chodzi, one maja inne dlugosci 1754, 2650, 4698 bajtow.
Pozdrawiam
Piotrek
Z ciekawości: jak jest zapisany font 6x6, bo jeśli jest monochromatyczny i jest to bitmapa, to wychodzi mi (z długości podanej przez artik-wroc), że w żadnym bajcie nei ma nadmiarowych (pustych) bitów. 256 znaków * 6 pikseli * 6 pikseli / 8 bitów daje mi dokładnie rozmiar pliku w bajtach! Czy może źle liczę...
Mógłbym dostać też te pliki z fontem (artik-wroc - podesłałbyś mi wszystkie)?
Docelowo to mają być fonty cytuję: "nur die Bit-Images!!!" i takie były by najlepsze. A jak nie, to trzeba będzie je jakoś przekonwertować.
mono: font jest zapisany w postaci bitmapy (obrazka) o wymiarach oidp 192x8 - co do liczb mogę się mylić, ale ten rozmiar zapisany jest w nagłówku fontu.
PS. font 8x16 wygląda na małym Atari obleśnie, nie wiem dlaczego. Na ST (mono) był OK.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Software, Gry - 16/32bit » Systemowy font z ST
Wygenerowano w 0.020 sekund, wykonano 65 zapytań