Hej ;)
Na co dzień korzystam z połączenia S-VIDEO do monitora LCD-TV w 130XE, które jak wiadomo w gnieździe monitorowym ma fabrycznie wyprowadzone sygnały luminacji (pin 1) i chrominancji (pin 5). Oczywiście efekt jest taki, że mam rewelacyjny obraz bez artefaktów:
Posiadam stare 800XL, które nie ma pełnego sygnału S-VIDEO a jedynie luminację wyprowadzoną na pin 1 gniazda monitorowego. Chrominancji brak. Na podstawie modyfikacji Supervideo XL, doprowadziłem chrominancję do pinu 5 poprzez rezystor 100 Ohm z miejsca, gdzie R66 łączy się z R67. Na pierwszy rzut oka przy kolorowej treści ekranu wydaje się być OK. Jednak po wyświetleniu obrazu czarno-białego, okazuje się, że nadal jest mnóstwo artefaktów:
Odłączyłem zatem sygnał chrominancji zupełnie i wygląda na to, jakby artefakty (i w ogóle jakieś "przebicia" koloru) znajdowały się w torze luminacji! Oto obraz przez S-VIDEO, ale podłączony sam sygnał luminancji z gniazdka monitorowego 800XL:
Ktoś orientuje się w czym rzecz, co może jeszcze trzeba zrobić? Jak uzyskać czysty obraz S-VIDEO w 800XL? Bo wygląda, że luminacja pozostaje w jakiś sposób zaśmiecona :/