1 Ostatnio edytowany przez maw (2009-12-09 21:26:31)

Witam, jest tu jakiś komodolubszczak ?

Dostałem właśnie taki zasilacz i nie wiem, co to: na tabliczce znamionowej pisza INPUT 120V AC 60Hz, made in West Germany, a ma toto wtyczkę do prądu niemiecką i wyjściową 7-pin do C-64. Zgłupiałem, bo w środku na stronie pierwotnej trafo ma T600mA250V (wszystkie pozostałe "kostki" także na 250V), a po wtórnej T1,5A125V, kostka stabilizatora jest uA78S40PC plus dwa BD244A.

Nie chciałbym spalić maszynki, a nie mogę się doczekać przetestowania komodorszczaka :-).

PS. P/No. 310416-05

___
Press play on tape...

2

Amerykaniec

serdecznie proszę o maile na lotharek@lotharek.pl z tematem ATARIAREA - inne formy komunikacji zawodzą...
"The worth of all people is dependent on how they spend their life making contributions" - Kano Jigoro
FKMC /Fan Klub Malej Czarnej/   @Grey

3

Podłącz sam zasilacz do prądu i sprawdź napięcia we wtyczce. Wygląda mi to na jakąś przeróbkę zasilacza amerykańskiego..

78S40PC to sterownik zasilacza impulsowego, BD244 to tranzystory wykonawcze.

T600mA/250V i T1.5A/125V to bezpieczniki chyba, dość enigmatycznie to opsałeś, np. te "kostki" to podejrzewam, ze mają pojemność.

Do jakiego komputera ten zasilacz?, bo C128 ma kwadratową wtyczkę.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

4

"Pozostałe kostki" przy uzwojeniu pierwotnym to niebieskie badziewie w formie trzech kwadratowych kostek (graniastosłupów) z nieczytelnymi oznaczeniami, na pewno nie okrągłe jak kondziołki :D

Txxx - to oczywiście bezpieczniki (szklane rurki).

No właśnie pamiętam, że C128 miał kwadratową wtyczkę, a tu założona uniwersalna 7-pin, co mnie zdziwiło.

@Lotharek: nie znalazł byś kiedyś dla mnie chwili czasu ? Podjechałbym z komodziakiem i jego mutantowatym zasilaczem.

___
Press play on tape...

5

raczej napewno amerykaniec - na mojej zasiłce jest INPUT 220V 50Hz

Takich dwóch jak nas trzech to niema ani jednego.