No to rób tak dalej, przecież nikt ci nie broni. SDX w każdym razie "monitorować MGE" nie będzie.
? HEX$(6670358)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
TURGEN 9.3.0 Kolejna wersja multiplatformowego narzędzia do zarządzania obrazami taśm.
SV 2024 WE - program imprezy Już za tydzień odbędzie się zimowa edycja Silly Venture
Nowa obudowa dla 800XL - zostało 36 dni Niewiele ponad miesiąc do końca kampanii.
Zmarł twórca języka BASIC Zmarł Thomas E. Kurtz twórca języka BASIC
Zmiana serwera atari.area Serwis przeszedł właśnie ważną aktualizację infrastruktury
atari.area forum » Fabryka - 8bit » nightshade
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No to rób tak dalej, przecież nikt ci nie broni. SDX w każdym razie "monitorować MGE" nie będzie.
a ja myslalem ze sie skonczyly czasy kiedy produkcja dziala na dwoch kompach: compo machine i komputerze kodera...
mamaca nie ma priorytetu nad standardowym rozszerzeniem jesli jest ono inne niz pasiowe - np moje zasloni vbxe, abbucowe zasloni vbxe...
Tebe proszony o pobranie jeszcze raz gry, patch zrobiony, powinno dzialac. prawdopodobnie caly myk polegal na wylaczeniu standardowego rozszerzenia.
> SDX w każdym razie "monitorować MGE" nie będzie.
ale po co? przeciez:
> Electron był na tyle uprzejmy, żeby dostosować rdzeń FX do współpracy z SDX
:-)
> a ja myslalem ze sie skonczyly czasy kiedy produkcja dziala na dwoch kompach
a mowili ze t se nevrati ;-)
A owszem, był na tyle uprzejmy, żeby umożliwić bezbolesną współpracę, za co należą mu się podziękowania, bo jest mądrym człowiekiem :P Więc nie jest to potrzebne (ani sensowne, tak poza tym, czy też praktyczne możliwe).
bez zmian, po zgaszeniu loga NightShade, zostaje czarny ekran, transmisja nie jest kontynuowana, loader R5, jak i DOS 6.4, init All_Boot
p.s.
przykładowe programy z paczki dla najnowszego rdzenia działają, w tym nowe obrazki 320x480i Rybagsa z AAge
p.s. #2
ejjj, a przypadkiem ten NightShade nie wymaga lutowania kabelka ??????
może to jest przyczyną, bo ja nic nie lutowałem
aktualne przykłady wykorzystywały MEMACB, a lutowany kabelek wymagany jest dla nowego działania MEMACA
Tebe jesli tylko memac jest ustawiony ponizej romow to nie ma problemu, a jesli jest powyżej, to również nie ma problemu, bo XXL powinien wykluczyć możliwe kolizje w drodze programowej (np podnoszac rom) - inaczej przeciez nie mialo by to sensu
kabelek jest lutowany po to żeby Electronu spał spokojnie bez koszmarów o 60 VBXE ktore poszyly z dymem bo na szynie danych pojawil sie konflikt
1. przeciez jak byk i to na czerwono jest napisane ze jesli podnosisz wersje do 1.2 to MUSISZ przylutowac kabelek...
2. memac A podlacza 32kb (laduje bezposrednio do pamieci vbxe) przez co zaslania rowniez rom i nie ma zadnej kolizji bo patrz punkt 1
--
przygotowalem jeszcze jednego patcha ale poczekam na kolejne uwagi moze cos sie jeszcze urodzi.
nie musze jeśli nie korzystam z "ruchomego" okna MEMAC-A
predzej czy pozniej docenisz wartosc memaca A z definiowana wielkoscia i adresem bazowym, przyznam ze wlasnie o to molestowalem electrona, dzieki niemu blitter moze hulac po calej pamieci (szkoda ze nie udalo sie z rejestrami sprzetowymi ;-))
mozesz nie korzystac ale co jesli przez przypadek uruchomisz program ktory z niego korzysta? poza tym dobrze jest stosowac sie do zalecenia producenta karty...
xxl, nie badz dziecko
jak mowie to wiem
jak dla mnie to moze sobie migac i udzielac nagan wzrokowych, a ja wciaz musiec nie bede...
to ja ci to moze wytlumacze w prostych slowach:
jesli ladujesz 32k na raz do banku vbxe i nie chcesz zeby bank przyslanial rom, to musisz go wylaczyc (tenze rom), inaczej nic do niego nie zaladujesz w czesci przyslonietej przez rom
czy dolutujesz kabelek czy nie - nie ma to znaczenia dla sprawy
to i ja w rownie prostych slowach:
jesli laduje 32kb na raz do banku vbxe to:
1. nie musze myslec o przyslanianiu romu jesli stosujemy sie do zalecen producenta karty (strona 45 na czerwono),
2. nie moge wylaczac romu bo wlasnie trwaja operacje io z dyskietki
3. przylutowanie lub nie kabelka ma znaczenie dla sprawy - prawdopodobne problemy Tebe z ladowanie ns.
a teraz jak do ludzi:
bank 32kb zachodzi na rom ale pod rom w momencie ladowania nic nie jest zapisywane - dopiero po init (wtedy tez jest tak naprawde ladowane do pamieciu vbxe), mozna to zmienic poprzel multiload dla bankow po 8kb np. ale po co skoro mamy ruchomy MEMAC A z definiowana wielkoscia.
1. jesli na magistrali nie ma zapisu/odczytu w obszar pamieci zamapowanej na vbxe a przyslonietej romem, to producenta karty (czyli kogo?) zalecenia nie obowiazuja
2. jesli nie mozesz wylaczyc romu bo wlasnie, to tym samym nie mozesz ladowac danych w obszar przykryty przez rom, bo patrz 1
3. nie jest po polsku
a skoro dla ludzi jest napisane co jest napisane, to po co w ogole ten temat poruszasz?
po to zebys nie snul domyslow jak w poscie 62, sto razy bardziej bys sie przydal sprawdzajac czy ns sie u Ciebie laduje w roznych konfiguracjach niz pitolic od rzeczy kiedy mozna lub nie ladowac pod rom :/
konstruktorem vbxe jest electron, producentem mojej tez, zreszta rowniez on opracowal rdzen fx jak i modyfikacje sprzetowej wersji 1 oraz wersji 2 dla rdzenia 1.2 ("kabelek"). tyle wiem, jest inaczej?
---
czy znajdzie sie smialek, ktory pomoze zdiagnozowac prbolem nie ladowania sie ns u Tebe?
odlutujesz sobie kabelek i sam będziesz mógł sprawdzać :)
masz racje
wiec zeby nie bylo ze pieprze tylko a nie pomoge
VBXE2, fx 1.20r atari 600xl - nie dziala
VBXE 1.2, fx 1.20a, atari 65xe, 1mb ext ram bez kabelka - nie dziala
VBXE 1.2, fx 1.20a, atari 65xe, 1mb ext ram z kabelkiem - nie dziala
cos jeszcze?
U mnie pod R5 (2.09) obie wersje działają (65XE + 1M SIMM, VBXE 1.1 z kabelkiem, FX 1.20a).
Sprawdzone pod mirrorem APE 3.0.4 : obie wersje zwis po obrazku tytułowym (pojawia się migający żałośnie śmieć po tym obrazku).
> VBXE2, fx 1.20r atari 600xl - nie dziala
> VBXE 1.2, fx 1.20a, atari 65xe, 1mb ext ram bez kabelka - nie dziala
> VBXE 1.2, fx 1.20a, atari 65xe, 1mb ext ram z kabelkiem - nie dziala
jaki program ladujacy?
> APE 3.0.4
uzywa 6 strony ?
---
najbardziej interesuje mnie
> VBXE 1.2, fx 1.20a, atari 65xe, 1mb ext ram z kabelkiem - nie dziala
sprawdz ze sparta i z np mydosem albo jakims innym na bazie 2.5
taki napis na dole ekranu...
mowi jak sadze o tym, gdzie aktualnie znajduje sie w pamieci loader ape