Witam ponownie,
Postanowiłam zaopatrzyć się w urządzenie SIO2SD. Mam też kilka pytań, które nasunęły mi się po kilku dniach użytkowania:
1. Jak uruchomić program z innego dysku niż D1? Na karcie jest kilka dysków, prawda?
2. Jak zapisać coś na karcie, jeśli można?
3. Wgrywając program resetuję komcia z wciśniętym OPTION. Są inne metody?
4. Zdarzyło mi się, że atr z jakimiś dosami nie chciał się wgrać powyższą metodą. Coś robię źle?
5. Znalazłem starą kartę SD (16 Mb), lecz nie chce zadziałać w urządzeniu, mimo założonego katalogu ATARI. Na starcie wysypuje error.
6. Jakie korzyści daje DOS i jaki najlepiej użyć ? Do tej pory ograniczałem się tylko do wgrywania gierek.

To tyle na początek. Z góry dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

2 Ostatnio edytowany przez pajero (2009-11-29 11:26:32)

AD.1 Możesz skonfigurować DOS, tudzież mając QMEGa Swap-ować napędy.
AD.2 Z poziomu Atari się nie da inaczej jak do podpiętego ATRa. Ale powstaje obecnie nowy wsad który to umożliwi.
AD.3 QMEG, reset sprzętowy
AD.4 Tak samo jakbyś wgrywał z FDD - Sio2SD to tylko flopdrive, czyli problem z DOSem, loaderem itp
AD.5 I na nowych też tak bywa. A jak jest SD sformatowany - FAT 16?
AD.6 Do gierek DOS II+/D i jego klony. Albo QMEG.

QMEG 4.04 załatwia wiele problemów.

3

:)
Zawsze można liczyć na pajero...
Kartę sformatowałem pod XP - wybrałem po prostu FAT, zresztą nic innego wybrać się nie dało. Pewnie więc FAT32. Jak w takim razie sformatować na FAT16? Szukać staruszka pc? Czy jest jakaś aplikacja?
Zacznę zapoznawać się z QMEG w takim razie. Może jakaś instrukcja do ściągnięcia?
pozdrawiam i proszę o więcej wiedzy :)

4

By oszukać XP i móc wybierać tryb formatowania trzeba pogrzebać we Właściwościach napędu - w okolicy sterowników... ale jakoś szczegółów nie pamiętam - musisz pogooglać temat.

Link go QMEGa dałem Ci wyżej...

5 Ostatnio edytowany przez stryker (2009-11-29 22:32:23)

qmeg'a to ty musisz sobei wgrac do epromki....
A tu opis foprmatowania: http://precyl.pl/windows/2491716-format-do-fat16-2.html
Mozna to tez jeszcze zrobic Partition Magic....

"wszystko się kiedyś kończy......."

6

To jeszcze bardzo bym prosił o jakieś instrukcje do DOS II+/D. Załadowałem go i nijak nie wiem co dalej. Dość długo szukałem po zasobach, ale jakoś nie miałem szczęścia. W każdym razie po załadowaniu uparcie D1: i nie wiem co dalej. Żadnej podpowiedzi ...
Skoro QMEG to ingerencja sprzętowa, to na razie wolę się tego nie tykać. A później zobaczymy ... :)
I jeszcze prośba: jak z SIO2SD załadować do atarki sparta dos ? Nie mam stacji, magnetofon też jakiś nie do końca sprawny. Próba ładowania zatrzymuje się gdzieś w połowie i impas.
dziękuję z góry

7

http://atariki.krap.pl/index.php/DOS_II/D .

hex, code and ror'n'rol
niewiedza buduje, wiedza rujnuje

8

A proszę o podpowiedź, w jaki sposób przekopiować program z karty w SIO2SD na magnetofon? Czy to da się w ogóle zrobić?

9 Ostatnio edytowany przez tEDDYbOAR (2009-12-20 23:24:23)

bakcyl40 napisał/a:

A proszę o podpowiedź, w jaki sposób przekopiować program z karty w SIO2SD na magnetofon? Czy to da się w ogóle zrobić?

1. odpal hackera 9.9 z dosem (2 (return) * (return))
2. załaduj plik komendą: L 2000 8000 D:PLIK.EXT (po załadowaniu dostaniesz w wyniku rzeczywisty rozmiar pliku)
3a. dla normal: S 2000 (rozmiar pliku) C:  (return)
3b. dla turbo 2000: 2 (return) U 2000 (rozmiar pliku) 0000 0000 NAZWA (return)
3c. dla turbo 3000: 3 (return) U 2000 (rozmiar pliku) 0000 0000 NAZWA (return)

tu masz linka z atr'em: http://atari.nafplay.pl/other/hackerdisk.atr

Takich dwóch jak nas trzech to niema ani jednego.

10

Bardzo dziękuję, jednak dla mnie to czarna magia. Z atarynką to bezwzględne początki, więc doświadczeń z przeszłości zero.
Po odpaleniu hackera (z dosem?) i po naciskaniu wyszczególnionych sekwencji sypie błędami: 170 lub 139.
Moje wątpliwości rodzi też fakt, iż zarówno SIO2SD, jak i magnetofon tkwią w gnieździe SIO, trzeba zatem na włączonym komputerze przełożyć wtyczki, mam rację?
Bardzo proszę jeszcze o informację, czy mając w magnetofonie turbo kso, mogę użyć kaset z turbo 2000. I jak ich ew. używać, nie posiadając żadnych cartów. Skąd wziąć loadera, itp. ...
Serio, to moja pierwsza atarynka, a mam ją od paru tygodni ... :)

11

bakcyl40 napisał/a:

Bardzo dziękuję, jednak dla mnie to czarna magia. Z atarynką to bezwzględne początki, więc doświadczeń z przeszłości zero.
Po odpaleniu hackera (z dosem?) i po naciskaniu wyszczególnionych sekwencji sypie błędami: 170 lub 139.
Moje wątpliwości rodzi też fakt, iż zarówno SIO2SD, jak i magnetofon tkwią w gnieździe SIO, trzeba zatem na włączonym komputerze przełożyć wtyczki, mam rację?
Bardzo proszę jeszcze o informację, czy mając w magnetofonie turbo kso, mogę użyć kaset z turbo 2000. I jak ich ew. używać, nie posiadając żadnych cartów. Skąd wziąć loadera, itp. ...
Serio, to moja pierwsza atarynka, a mam ją od paru tygodni ... :)

1. Odpalasz z SIO2SD załączonego atr'a
2. w lini poleceń D1: wpsz HACKER99 (return) załaduje się hacker i zapyta gdzie ma się posadzić w pamięci ($A000 będzie dobrze) (return)

potem postępuj zgodnie z poprzednią instrukcją :)

jeżeli plik który chcesz zgrać na kasetę jest w innym atr'ku po starcie hackera wybierz 2 i *(return) wypluje ci katalog dyskietki hackera
potem w napędzie D1: montujesz obraz swojej dyskietki. Ewentualnie skorzystaj z dowolnego kopiera dysk-taśma.

Podałem wg mnie najbardziej elastyczny przykład :) niestety z ograniczeniem do 32k ($7FFF - pamięć z zakresu $2000-9FFF)

jak masz pytania pisz na gg 4344964

Takich dwóch jak nas trzech to niema ani jednego.

12

gdzieś się przewijał wątek, że SIO2SD jest zabezpieczone diodą na linii sygnałowej, co umożliwia spięcie dwóch urządzeń (sio2sd i magnetofonu) równolegle - ale czy trzeba było jeszcze robić jakąś przeróbkę, czy tylko pin do pinu połączyć - nie wiem (a przydało by się takie info)

___
Press play on tape...

13

v2 sio2sd - ma diodę bat85 już na płytce więc śmigać bedzie razem z innym urządzeniem
- gniazdo sio obsłuży z tego co pamiętam do 8 urządzeń jednocześnie.
Samo sio2sd wykorzystuje tylko 5 pinów (3,5,7,10,12)

Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga powinni pokazać listy uwierzytelniające. J. Tuwim