atari classic napisał/a:Łauuuł, tak pięknie zaśmierdziało "Wyborczą". Sorry za offtopa, ale nie ma to jak szerzenie propagandy ubeckiej nawet w wątkach związanych ze sceną....co nie ? :)
Skoro off to off.
Może źle ująłem...IPN robi śmieszną robotę, choć w zamierzeniu może słuszną, bo zachowuje się jak dziecko:
"A my coś mamy w archiwach na ....tu wstaw jakieś nazwisko ... ale nie powiemy co i nie pokażemy tego .... lalalala, lalalala".
Wypisz wymaluj jak w tym wątku.A propos IPN właśnie uznał sprzątaczki i kucharki przedszkoli ówczesnych resortów za podlegające ustawom co oznacza, że będzie je prześwietlał i obniżał im emerytury itp. itd.
P.S. Co ma oznaczaj epitet "zaśmierdziało Wyborczą" ? Może cuchnie kliką IPNu jeśli używamy takiej retoryki ?
BartoszP, jeżeli mnie pamięć nie myli to właśnie ty w innym wątku (wtedy akurat związanym z tematem) sypałeś jak z rękawa typowymi, gazetowymi bredniami na temat IPNu. Wykazałem wtedy ich nonsensowność i jeżeli komuś się chce to może to sobie poczytać. Tobie jednak najwyraźniej nie przeszło i tym razem w wątku o scenie, używasz argumentu o IPNie zupełnie od czapy ? i co więcej jak zwykle fałszywego. Widzisz tak się składa, że w Polsce żeby zabrać komuś świadczenia nabyte (np. emerytury) potrzeba ustawy uchwalonej przez wybrany przez naród parlament i podpisanej przez prezydenta. Tak się właśnie stało i akurat IPN nie miał tu nic do powiedzenia. Jego rola polega jedynie na weryfikacji ludzi podlegających tej ustawie i nie dlatego, że akurat IPNowi tak się podoba, tylko dlatego, że ustawodawca nałożył na niego, powyższą ustawą, takowy obowiązek. Poza tym to wstyd, że taka ustawa powstaje dopiero po tylu latach (Niemcy zrobili to od razu i kraj im się jakoś nie zawalił), bo dzisiaj oprawcy mają emerytury kilkakrotnie wyższe od swoich ofiar i wcale nie chodzi o ich całkowite odbieranie tylko o zrównanie, czyli pan ?oficer?, który torturował i czasami nawet zabijał będzie teraz dostawał taką samą emeryturę jak hutnik czy nauczyciel. Dodatkowo, to naprawdę wzruszające, jak ubeckie lobby zaczęło nagle martwić się o sprzątaczki. Czyżby nawet one w polskich przybudówkach sowieckich służb dostawały uprzywilejowane, kilku- kilkunastotysięczne emerytury, tak jak oficerowie ? :) Poza tym nie przejmuj się tak bardzo, gdyż zapewne nasz czcigodny Trybunał Konstytucyjny, jak to ma w zwyczaju, przyjdzie ubecji z pomocą. Biorąc pod uwagę, że jest to zupełny offtop, tak więc nie zamierzam z tobą na ten temat więcej dyskutować. Na przyszłość jednak, zanim napiszesz kolejną bzdurę na temat IPNu, przynajmniej postaraj się zapoznać z faktami, bo jeszcze ktoś pomyśli, że twoje ciągłe i zajadłe ataki na tą szacowną instytucję mają jakieś podłoże osobiste, a to byłby dopiero obciach.
atari classic napisał/a:...Wykazałem wtedy ich nonsensowność ........ używasz argumentu .... i co więcej jak zwykle fałszywego...... że akurat IPNowi tak się podoba, tylko dlatego, że ustawodawca nałożył na niego, powyższą ustawą, takowy obowiązek..... zanim napiszesz kolejną bzdurę na temat IPNu ... ataki na tą szacowną instytucję mają jakieś podłoże osobiste, a to byłby dopiero obciach.
To też jest używanie gazetowych, chociaż z innych gazet, argumentów, walenie epitetami na lewo i prawo i zrównanie oprawcy z osobami, które miały ustawowy obowiązek pracy w miejscach wskazanych nakazem pracy i nie miały specjalnego wyboru.
Chodzi o nomen omen wybiórczą (a zapewne lubisz to określenie) zasadę "Mam ale nie pokażę ale musicie mi uwierzyć bo tak mówię".
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.